Performans „Razotkrivena priroda ili Priče o biljkama i radnicima” Vladimira Bjeličića u Arboretumu Šumarskog fakulteta

Performans „Razotkrivena priroda ili Priče o biljkama i radnicima” Vladimira Bjeličića u Arboretumu Šumarskog fakulteta
sub, 22. maj 2021, 13:00 h

Tokom maja i juna Stanica Servis za savremeni ples organizuje program performativnih šetnji kao način da animira publiku da se vrati izvođačkim umetnostima:  kroz ove šetnje u otvorenom gradskom prostoru i različitim ambijentima različiti umetnici sa kojima Stanica sarađuje predstavljaju svoj rad i direktno komuniciraju sa publikom dajući joj prostor za interakciju i razgovor. U subotu, 22. maja, u terminima od 13 i 14 časova, u Arboretumu Šumarskog fakulteta (Kneza Višeslava 1) biće održan performans „Razotkrivena priroda ili Priče o biljkama i radnicima” Vladimira Bjeličića,  u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples.

Ovaj umetničko-kustoski projekat u nastajanju zasnovan je na istraživanju problema (kulturnog/ kultivatisanog) rada i Vladimirove intimne fascinacije florom, odnosno biljkama koje sakuplja i neguje. Primarni fokus projekta je ispitivanje položaja radnika u odnosu na biljke koje ih okružuju, te ispitivanje toga šta može proizaći iz ove neobične interakcije; možda samo mogućnost stvaranja utopije, spokoja i kontemplacije ili izgradnje različitih ideoloških i socijalnih modela koji se odnose na koncepte ne-rada i post-rada, i koji istovremeno dovode u pitanje kapitalističke grehe kao što su lenjost i dokolica.
Projekat je začet 2018. godine u okviru dvomesečnog rezidencijalnog boravka Q21 u Beču i predstavljen je u vidu jednočasovnog predavanja-performansa na engleskom jeziku u javnom prostoru (botaničkoj bašti Belvedere). Inicijalno, bečko izdanje predavanja-performansa je adaptirano u odnosu na lokalni kontekst, što je dovelo do produkcije novog rada koji je premijerno izveden u okviru 13. Kondenz festivala prošle jeseni.

Ovo izvođenje je deo projekta Feminist Futures mreže apap – Performing Europe 2020, čiji je Stanica član, a podržano je kroz program Kreativna Evropa.

Zbog ograničenog broja mesta, zainteresovani treba da potvrde termin koji im najviše odgovara i dođu na lokaciju (rampa parkinga fakulteta) 10 minuta pre početka izabranog termina. Prijave je moguće slati na adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. U slučaju kiše predviđena satnica će biti pomerena ili će performans biti odgođen za drugi termin, o čemu će svi koji su se prijavili biti blagovremeno obavešteni.

Foto: Stanica promo, dozvoljeno objavljivanje.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..