Javno vođenje kroz neke aspekte izložbe „Iskustvo u gužvi" Goranke Matić

Javno vođenje kroz neke aspekte izložbe „Iskustvo u gužvi
sub, 17. april 2021, 12:00 h
,

U subotu, 17. aprila u 12 časova u Muzeju savremene umetnosti Beograd održaće se vođenje - predavanje istoričara umetnosti Slavka Timotijevića kroz retrospektivnu izložbu Iskustvo u gužvi Goranke Matić. Zbog epidemioloških mera vođenju - predavanju može prisustvovati maksimalno 25 ljudi. Potrebno je predhodno najaviti i zakazati prisustvo na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. U svom predavanju Timotijević će se osvrnuti na socijalne, kulturološke i političke aspekte koje izložba nužno provocira i pokušaće da konkretnije osvetli uzburkanu scenu oko Studenskog kulturnog centra u Beogradu a pre početka velikog praska koji je izazvao novi talas u muzici a zatim i to vreme slobode i nade tokom osamdesetih koje se može iščitavati iz opusa autorke, Goranke Matić.

Timotijević je tokom osamdesetih u velikoj meri kao kustos promovisao i izlagao fotografiju kroz rad tzv. male galerije Srećna nova umetnost u SKC, družio se i  pri raznim projektima sarađivao sa Gorankom Matić. Fokus vođenja će biti i na tadašnjem uvođenju novih fotografskih diskursa nasuprot tradicionalnoj i klubskoj fotografiji, na rok fotografiji i promenama unutar konteksta fotografskog obrasca.

Značajan deo izložbe Goranke Matić Iskustvo u gužvi predstvalja ciklus fotografija koji je posvećen rok kulturi i likovnoj sceni osamdesetih godina XX veka. Rok fotografija osamdesetih postaje jedan od dominantnih žanrova fotografije. SKC je tokom osamdesetih bio i „baza” delovanja pripadnika muzičkog novog talasa.

Kao saradnica likovnog programa, Goranka Matić se u SKC -u susretala i sa akterima novog talasa i panka, čiji su koncerti i druženja organizovani u okviru muzičkog i tzv. spoljnog programa ove ustanove. Unutar ove simbioze iskustva i delovanja trasirala se i fotografija Goranke Matić, kao protagonistkinje likovne scene i paralelno aktivne učesnice muzičke scene.

Na poziv Branka Vukojevića, za magazin Džuboks kreće da fotografiše koncerte i muzičku scenu za razne vrste priloga i reportaža. Novi postulati koji su bili ključni za umetnosti osamdesetih i medij fotografije uz sve njegove osobenosti i tehnološke mogućnosti, odslikavaju se kroz autorkinu ideju o fotografiji i slici rok događaja.

Autor koncepcije i kustos izložbe Goranke Matić „Iskustvo u gužvi“ je Una Popović, viši kustos MSUB

Ulaznica za izložbu se kupuje direktno na blajani MSUB ili preko ticket servisa.   
Prijatelji izložbe: Two rivers


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..