Izložba Marije Bojović u Galeriji ULUS

Izložba Marije Bojović u Galeriji ULUS
sre, 2. decembar 2020 - uto, 22. decembar 2020
Beograd,

Samostalna izložba Marije Bojović pod nazivom “Slike iz Zoo vrta 2”, možese  videti od 16h, 2. decembra 2020, u Galeriji ULUS, ul. Knez Mihailova 37, Beograd. Izloženi radovi su logičan sled ranije nastalih slika, publici predstavljenih 2017. u CK u Despotovcu, koje su u tematskom fokusu imale motiv životinja. Ova problematika je i dalje u središtu njenog interesovanja a glavne uloge u izloženim crtežima i akvarelima zadržale su životinje. Kako sama umetnica ističe, životinje je počela da slika u dogovoru sa direktorom Zoo vrta, u nameri da njihovi naslikani portreti budu izloženi na tablama koje se nalaze na kavezima, što je i realizovano.

Ovaj projekat se pretvorio u Marijino umetničko istraživanje karaktera i životnih priča životinja, koji su potom transponovani na belinu papira. Beogradska javnost premijerno ima priliku da vidi recentan opus autorke u Galeriji ULUS i prepusti se  njenim vizuelnim doživljajima životinjskog carstva.
 
“Dok smo se na njenim prethodnim izložbama uverili da je vrstan portretista, naročito u ciklusu portreta prijatelja rađenih u duhu fajumskih portreta, sada se upoznajemo sa novom fazom njenog umetničkog rada koji je povezan sa njenim svakodnevnim boravkom u Beogradskom zoološkom vrtu, gde je i nastajao ovaj ciklus slika na papiru koji bi slobodno mogli nazvati Marijin atlas faune. Listovi ovog atlasa su na beloj papirnatoj pozadini prikazali likove divljih životinja i egzotičnih ptica, rađenih drvenim bojama i akvarelom. Insistiranje na činjenici da su naslikane predstave van konteksta u kome životinje sada borave, a koji bi možda stvarao izvesnu scenografičnost koja bi uticala na arteficijelnost prizora; ovako praznina oko figure pruža gledaocu mogućnost da asocijativno “prizovu“ prirodno stanište ovih bića koja uglavnom potiču iz egzotičnih krajeva.

Marija svoje modele ne bira prema estetskim kriterijumima, već prema ličnom odnosu koji je uspostavila sa većinom portretisanih persona, ne koristeći fotografske predloške. Svaka slika nije samo vizuelna predstava već skoro psihološka studija karaktera, ponašanja, poza izabrane životinje ili ptice. One je ponekad mame svojom kolorističkom živopisnošću, ponekad očuvanim i izraženim dignitetom kojim i u neprirodnim uslovima neslobode, potvrđuju svoje mesto u životinjskoj hijerarhiji. Najčešće je privlači umiljatost modela i mogućnost intenzivnije komunikacije sa pojedinim od njih, pa se na nekim slikama pojavljuju zajedno u toj razmeni simpatija.” Bojana Burić, segment teksta u katalogu izložbe
 
Marija Bojović je rođena 1979. godine u Beogradu. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu završila je 2003. godine u klasi red. prof. Jovana Sivačkog kod koga je završila i poslediplomske studije 2007. godine.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2004. godine i u statusu je samostalnog umetnika. U periodu 2009-2010. godine bila je u Upravnom odboru ULUS-a. Izlagala je na preko dvadeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Izložba u Galeriji ULUS je njeno deseto samostalno izlaganje. Dobitnik je nagrade za portret pod nazivom „Đorđe Bošan“,  tokom studija. Bavi se ikonopisom i ilustrovanjem knjiga.



Galerija ULUS
Knez Mihajlova 37 , Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..