Četrnaesti Festival srpskog filma fantastike

Četrnaesti Festival srpskog filma fantastike
čet, 15. oktobar 2020 - ned, 18. oktobar 2020

Festival srpskog filma fantastike, 14. po redu, održaće se u Studentskom kulturnom centru Beograda i Kombank Dvorani od 15. do 18. oktobra 2020. godine. Tokom trajanja festivala biće prikazani kratki i dugometražni filmovi iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije i drugih zemalja sveta, koji se bave najširim spektrom filmske fantastike i horora, nezavisno od produkcijskih uslova i budžeta. Kratkometražni filmovi iz domaće, regionalne i inostrane takmičarske selekcije nadmetaće i ove godine za nagradu festivala ,,Koskar’’ u sledećim kategorijama: najbolji film, najbolja režija, najbolji scenario, najbolji vizuelni efekti, najbolji film iz regiona (iz zemalja bivše Jugoslavije), najbolji strani film i specijalni doprinos filmskoj umetnosti. O nagradama će odlučivati tročlani žiri u sastavu: Džastin Martel, producent i reditelji Raško Miljković i Dino Julius.

Prema rečima organizatora festivala, publika će imati priliku da premijerno pogleda tri dugometražna filma. Na otvaranju festivala, 15. oktobra, beogradskoj publici će premijerno biti prikazan film ,,Deathcember’’. Treće večeri, 17. oktobra, u Kombank Dvorani gledaoce očekuje svetska premijera filma ,,C.L.E.A.N.’’, dok će na zatvaranju regionalnu premijeru imati film Lojda Kaufmana ,,Shakespeare’s Sh*tstorm’’.

Drugo veče festivala rezervisano je za srpski SF i horor treš film. Selektor Jovan Ristić kaže da ovo tematsko veče nazvano TREŠ ILI SMRT! predstavlja podsećanje na ,,remek-nedela’’ srpskog SF i horor treša koja su poslednjih 13 godina prikazivana na Festivalu srpskog filma fantastike, a pre toga i na legendarnom Low Fi Video festivalu i Jugoslovenskom festivalu jeftinog filma. ,,Treš nam je pokazao da svako može napraviti film koji, ma koliko jeftin i tehnički nesavršen, ne mora biti bezvredan, a može da bude urnebesniji od bilo kakve komedije’’, ističe Ristić.

Ekipa filma ,,C.L.E.A.N.’’ predvođena glavnim glumcem Kostasom Mendilorom i producentom Vjekoslavom Katušinom biće specijalan gost ovogodišnjeg izdanja festivala.U sklopu Festivala srpskog filma fantastike, u subotu 17. oktobra održaće se i sedmi po redu Belgrade Zombie Walk. Šetnja zombija ima za cilj da, osim promocije festivala, skrene pažnju na značajan segment filmske umetnosti koji se bavi maskom, šminkom i specijalnim efektima, kažu organizatori festivala.

Festival srpskog filma fantastike (FSFF), osnovan u januaru 2006. godine, prva je manifestacija u Srbiji koja je počela da se zanima za domaće filmsko stvaralaštvo u oblasti fantastike, naučne fantastike i horora. Istovremeno, FSFF je najstarija filmska manifestacija u regionu koja se posvetila isključivo ovim žanrovima.

Sve projekcije u Studentskom kulturnom centru su besplatne, dok cena karte za premijeru filma ,,C.L.E.A.N.’’ u Kombank Dvorani iznosi 400 dinara.

Festival srpskog filma fantastike organizuje se uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Festival će se održati uz poštovanje ograničenog broja osoba, strogo pridržavanje i sprovođenje svih protivepidemijskih mera propisanih Uredbom Vlade Republike Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

<<  Decembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Putopisi, Intervjui..