ROSSI FEST u Narodnom pozorištu

ROSSI FEST u Narodnom pozorištu
sub, 25. januar 2020 - uto, 28. januar 2020

Treća edicija međunarodnog muzičkog festivala ROSSI fest-a, održaće se od 25. do 28. januara 2020. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu. Festival će biti otvoren koncertom ansambla Salomon Rosi iz Italije sa programom „Muzički cvetovi jevrejskog baroka”, a na tradicionalnom koncertu „Portreti i sećanja’’, posvećenom žrtvama Holokausta, ove godine biće izvedeno delo Olivijea Mesijana „Kvartet za kraj vemena”, u režiji Ane Grigorović. Završno veče obeležiće koncert duhovne muzike „Davidovi psalmi’’ čime će ujedno biti obeleženo i 140. godina od osnivanja najstarijeg jevrejskog hora na svetu - hora Braća Baruh.

Gošće će biti solistkinje Olgu Makarinu (SAD), Alesandru di Đorđo (Srbija/Nemačka), Ajelet Koen (Izrael), a pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, direktora festivala.

Tokom četiri dana festivala vrsni domaći i strani umetnici publici će predstaviti raznovrstan muzički program. Sada već tradicionalno, ROSSI fest organizuje majstorski kurs za solo pevače. Posle izuzetno uspešnog operskog majstorskog kursa pre dve godine, u ovoj ediciji ponovo će gostovati sopran Metropoliten opere, primadona Olga Makarina. Takođe, ove godine publika će prvi put moći da, u ulozi pedagoga, vidi i našeg istaknutog mecosoprana - Alesandru di Đorđo (Sanju Radišić), koja će držati majstorski kurs nemačkog lida.

Značajan deo programa festivala posvećen je obrazovanju i usmeravanju studenata i mladih profesionalaca, te će pored koncerata, festival obuhvatiti i predavanja naših uglednih muzikološkinja, dr Ane Stefanović i dr Tijane Popović Mlađenović u Muzeju Narodnog pozorišta.

Misija ROSSI festivala je da na komunikativan i kreativan način, a na visokom umetničkom i naučno-istraživačkom nivou predstavi relevantna dela istorije muzike putem radionica, predavanja, tribina i koncerata, kao i da podstiče stvaranje novih muzičkih dela, a sve navedeno sa posebnim akcentom na ideju interkulturalnog dijaloga u muzici.

ROSSI fest je međunarodni muzički festival inspirisan stvaralaštvom eminentnog evropskog kompozitora Salomona Rosija (1570-1650), jedinstvenog po sintezi Istoka i Zapada, odnosno kasne renesanse / ranobarokne muzike zapadne Evrope i jevrejskih tradicionalnih i sinagogalnih tekstova.

Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Jevrejske zajednice, Italijanskog instituta za kulturu, Narodnog pozorišta u Beogradu i anonimnih donatora.



Ulaz na sve koncerte i predavanja je besplatan, a karte se mogu preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta od 15. januara 2020.
Detalje o programu i učesnicima festivala možete naći na internet stranici: www.rossifest.org

<<  Februar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Putopisi, Intervjui..