Izložba i tribina „Plišana revolucija“

Izložba i tribina „Plišana revolucija“
pon, 9. decembar 2019 - pet, 13. decembar 2019
Beograd,

Od 9. do 13. decembra 2019. // Dom omladine Beograda, hol Amerikane. Izložba „Plišana revolucija“ obeležava 30 godina od događaja tokom kojih je u tadašnjoj Čehoslovačkoj došlo do promene postojećeg autoritarnog režima i uspostavljanja demokratije. Izložba će biti svečano otvorena u ponedeljak, 9. decembra u 18 časova u Domu omladine Beograda – hol ispred sale Amerikana. Pre tačno 30 godina, 17. novembra 1989. u Pragu su se prvo okupili studenti, u znak sećanja na zatvaranje čeških fakulteta 1939. Nakon završetka zvaničnog dela, masa je krenula u centar grada.

Na Nacionalnom bulevaru demonstranti su rasterani od strane policije, što je dovelo do mnogo većih demonstracija već sledećeg dana. U pozorištima i na fakultetima počeli su da se organizuju štrajkački odbori, koji su zahtevali istragu i kažnjavanje osoba odgovornih za brutalnu intervenciju. Preko vikenda ljudi su palili sveće na mestu događaja, svaki dan su se održavale mirne demonstracije i 25. novembra samo u Pragu je demonstriralo već oko 750.000 ljudi. U Bratislavi i drugim gradovima su se priključile još stotine hiljada demonstranata. Komunistička partija Čehoslovačke se našla pod pritiskom demonstracija i raspada ostalih komunističkih režima, a rastuće nezadovoljstvo građana doprinelo je da se partija odrekne svog monopola na vlast. Dana 10. decembra komunistički predsednik Gustav Husak imenovao je prvu ne potpuno komunističku vladu od dolaska komunista na vlast i podneo ostavku. Aleksandar Dubček je postao predsednik Saveznog parlamenta i Vaclav Havel je izabran za predsednika Čehoslovačke.

Izložba, čiji je autor Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Slovačke, prikazuje dramatične događaje tih presudnih dana 1989. godine, kroz fotografije, flajere, transparente i slogane koje su demonstranti tada koristili.

Tokom trajanja izložbe, koja će biti otvorena do petka 13. decembra, Dom omladine Beograda u saradnji sa Ambasadom Republike Slovačke u Srbiji organizovaće javnu tribinu na kojoj će učestvovati istoričari iz Slovačke i Srbije, sa ciljem da srpskoj publici predstave jednu komparaciju dešavanja krajem 80. i početkom 90. godina u tadašnjoj Čehoslovačkoj i Jugoslaviji. Dok je većina javnosti u Slovačkoj uverena da je uspostavljanje demokratije dovelo do boljeg životnog standarda i na kraju omogućilo i članstvo republike u Evropskoj uniji, u Srbiji se kraj socijalističkog perioda spaja i sa raspadom Jugoslavije i krvavim ratovima. Na tribini, koja će se održati u četvrtak 12. decembra u 19 časova u Domu omladine, svoja mišljenja će predstaviti Peter Jašek, direktor odseka za savremenu istoriju Slovačkog fonda nacionalnog sećanja, Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu i predstavnik sadašnje generacije srpskih studenata koji će se baviti pogledima mladih u Srbiji na navedene istorijske promene.


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..