ZIDIĆ 2022. FINALE: PETER ZIRBS & DUŠAN PETROVIĆ ●ŠRAFCIGER●

ZIDIĆ 2022. FINALE: PETER ZIRBS & DUŠAN PETROVIĆ ●ŠRAFCIGER●
pet, 2. septembar 2022
,

U petak, 2. septembra 2022. u 20:00 kod Dom omladine Beograda na Platou Milana Mladenovića - U završnici jubilarne, desete sezone Koncerata na Zidiću Doma omladine Beograda, publika će imati priliku da čuje novi duo projekat dvojice izuzetnih muzičara, Petera Zirbsa i Dušana Petrovića, koji su udružili svoje kreativne snage u projekat „Šrafciger“. Peter Zirbs (Austrija), multinstrumentalista, kompozitor i muzički producent, i Dušan Petrović (Srbija), saksofonista, aranžer i kompozitor, krenuli su nedavno na muzičko putovanje puno istraživanja, izazova i ambijentalnih eksperimenata upravo iz Doma omladine: premijerni nastup imali su 30. maja, kao opening act na koncertu Stevena Browna (Tuxedomoon) u Amerikani.

Sjajna stvaralačka energija na sceni i odlične reakcije publike bili su podsticaj za ovaj umetnički dvojac, koji će na proleće 2023. objaviti i svoj prvi EP sa četiri numere, da svoju saradnju podignu na viši nivo i kreiraju projekat „Šrafciger“. U finalu ovogodišnje letnje sezone na Zidiću posetioci će imati ekskluzivnu priliku da premijerno čuju neke od njihovih novih kompozicija.

„Bilo je fantastično iskustvo i veliko zadovoljstvo svirati sa Dušanom Petrovićem pred koncert Stivena Brauna, to je bila muzička ljubav na prvi ton! Naš projekat Šrafciger koncipiran je oko ideje da stvorimo zvučnu osnovu koja nam pruža sigurnost u kreaciji, a onda da pustimo muziku da se razvija sama od sebe. Nije reč o velikim melodijama, već o zvučnim teksturama; bavimo se onim šta zvuci mogu da urade sa vašim telom i umom. To je eksperiment, ali prijemčiv za slušaoce, koji kombinuje minimalističku elektronsku muziku sa Dušanovim majstorskim veštinama sviranja saksofona. Rezultat je neka vrsta zvučne podloge za film u mozgu slušaoca.“, kaže Peter Zirbs i dodaje: „Šrafciger je alat za promenu percepcije publike. Za podešavanje nekoliko šrafova u mozgu. Ako prošetate gradom ili prirodom sa muzikom Šrafcigera u slušalicama, možda ćete, uz malo sreće, doživeti svet oko sebe kroz lupu ili kaleidoskop. A kod kuće, slušanje naše muzike može dobro poslužiti u trenucima introspekcije. Dakle, to je alat koji uvek treba da imate sa sobom!“

Dušan Petrović smatra da je saradnja sa bečkim elektroničarem Peterom Zirbsom, do koje je došlo na inicijativu Doma omladine Beograda za ad-hoc nastup pred koncert legendarnog Stivena Brauna, spletom okolnosti naslutila da je na pomolu nešto posebno i pre nego što su se sreli. „Već neko vreme eksperimentišem sa elektronskim efektima i bio sam u potrazi za idealnim poligonom za predstavljanje tog mog novog pravca u istraživanju saksofonskog zvuka. Tokom prvog razgovora Peter i ja smo konstatovali da su nam izvori i ishodišta zapravo jako slični, da smo obojica, nekako, mimo klasičnih muzičkih podela i kategorizacija i da delimo mnoge strasti i interesovanja. Naš prvi nastup je potvrdio slutnje da će se desiti nešto izuzetno, a jedan pogled posle silaska sa scene bio je dovoljan – bez ijedne izgovorene reči, tu u bekstejdžu sale Amerikana u Domu omladine, dogovorili smo se da naša saradnja, kojoj je inicijalna sudbina bila da se tu završi, zapravo tek počinje! Retko sam, u mojih preko 40 godina bavljenja muzikom, sreo nekoga s kim je sve teklo kao da se poznajemo i radimo zajedno već godinama. Peterovu muziku sam doživeo kao prirodno i inspirativno okruženje u kome sam se smelo i lako kretao, kako to inače biva samo sa saradnicima s kojima se dugo i dobro poznajem. A istina je da se, na neki način, i poznajemo sve ove godine, deleći radoznalost za iste stvari i istražujući slične uglove muzičkih pojava koje nas privlače. Ako postoje astralna srodstva, onda smo Peter i ja rođena braća…“, ističe Petrović.

Peter Zirbs jedan je od ključnih autora na čuvenoj rejv i tehno sceni Beča, još od 90-ih prošlog veka. Tokom godina objavljivao je pod nekoliko pseudonima i za različite ektikete, a u domenu elektronske muzike sa svojim kolektivom konsorten™ ostvario je veliki uspeh ne samo u Austriji, već i širom Zapadne Evrope. Producirao je albume za brojne kolege i komponovao je muziku za nekoliko umetničkih filmova. Od početaka karijere eksperimentisao je sa analognim sintizajzerima i u svom stvaralaštvu uspešno je brisao žanrovske granice, a postao je prepoznatljiv po svojoj energičnoj i „sirovoj“ produkciji. Posle dve decenije aktivnog prisustva na sceni, 2018. konačno je objavio solo album, „What if we don’t exist?“ (Fabrique Records) koji je dobio izuzetne kritike međunarodne muzičke zajednice. Kritičari (Forestpunk / SAD) su ga uporedili sa legendarnim Bouvijevim albumom „Low“, zbog majstorskog kombinovanja futurističkog sint-popa, graciozne ambijentalnosti i muzičkog minimalizma. Nakon debi albuma objavio je još dva EP-ja za Fabrique Records: vokalno-instrumentalni „On A Beautiful Day“ (2020) i instrumentalni „Splinters“ (2021), kao i tri singla: „Belgrade“, „Ideal“ (feat. Christelle Constantin) i „Animal Silence'' (feat. Craig Walker). Zirbs trenutno privodi kraju rad na svom drugom autorskom albumu, koji će početkom 2023. godine objaviti za izdavačku kuću „Fabrique Records“ iz Beča: „Već nekoliko meseci veoma posvećeno radim na svom drugom albumu, koji će se sastojati od indi/elektro/pop pesama i nekoliko instrumentala na granici elektronike, indi-popa i neo klasične muzike. Novo izdanje biće pomalo melanholično, kao odraz mojih osećanja prema izazovima vremena u kojem živimo. Najvećim delom ga produciram u Beogradu i pričinjava mi veliku radost što ovamo mogu da pozovem i neke svoje kolege, da snime vokale za moje pesme. Na primer, sjajni britanski muzičar Tom Walkden nedavno mi se pridružio u Beogradu na snimanju jedne od mojih novih pesama, pod nazivom Tightrope Of My Hope.“

Dušan Petrović aktivan je na beogradskoj sceni od decembra 1979. kad je sa svojim tadašnjim bendom Incest nastupio na novogodišnjem Vašarištu u Dansingu Doma omladine. Posle iznuđenog učešća u duvačkoj sekciji Rolling Singles benda 1991. godine, počinje njegova duvačaka karijera, tako što su ga paralelno angažovali Del Arno Bend i Deca Loših Muzičara za svoje sekcije, a odluka da se posveti saksofonu (koji je do tog trenutka bio samo hobi) pada kad je upoznao momke iz grupe Plejboj u osnivanju. Njegovu karijeru devedesetih obeležava rad sa grupom Plejboj i nebrojene saradnje, uživo i u studiju, sa različitim bendovima: DLM, DAB, Presing, Darkwood Dub, KKN, Neočekivana Sila i Goblini su samo neki od mnogih… Dvehiljadite počinju sa autorskim projektima Dvojac Bez Kormilara i Menson Benson Sextet koji su završili na CD i vinilnim izdanjima londonske etikete Cosmic Sounds. Od 2005-2006. započinje saradnju sa Bratislavom Radovanovićem u grupi Fish in Oil, prvo sporadično studijski, a zatim i stalnom saradnjom koja traje do danas – nekoliko postava i četiri albuma kasnije. Pored matičnog benda Fish in Oil, tesno sarađuje sa grupama Bullet for a Badman/Metak za Zlikovca (bariton saksofon, flauta), Presing (bas gitara, duvački aranžmani), BOSQUE (sopran saksofon) i povremeno na raznim koncertnim atrakcijama (Goblini, Hladno Pivo, Direktori, Lira Vega) i studijskim snimanjima. Kao jedan od najangažovanijih domaćih saksofonista, i ove godine veoma je zauzet nastupima i radom u studiju: „Trenutno aktivno radim sa FiO, B4BM, Presingom, grupom Bosque Sound Community, a nova dva započeta projekta su heavy effected sax: Šrafciger i 3-GO-NO-ME-3 (power trio FXsax, bubnjevi i kontrabas)“, kaže Petrović, koji se bavi i filmskom muzikom: animirani film „MONEY & HAPPINESS“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, za koji je komponovao muziku, pre nekoliko nedelja imao je svetsku premijeru na festivalu u Lokarnu, a prikazan je i na upravo završenom filmskom festivalu u Sarajevu.

Koncerti na Zidiću, koje Dom omladine Beograda od 2013. godine organizuje na Platou Milana Mladenovića, postali su jedan od omiljenih letnjih kulturnih programa za sve Beograđane i goste našeg glavnog grada. U jubilarnoj, destoj sezoni, nastavili smo da na otvorenoj sceni otkrivamo nove bendove i predstavljamo neke stare muzičke znance.


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..