Branko Milisković - TRANSFIGURATION/ TRANSFIGURACIJA

Branko Milisković - TRANSFIGURATION/ TRANSFIGURACIJA
sre, 1. septembar 2021 - pet, 3. septembar 2021
Beograd, Srbija

1/2/3.09.2021 od 18-21h u Centru za kulturnu dekontaminaciju je TRANSFIGURATION / TRANSFIGURACIJA, performans dugog trajanja (durational performance), kojim Branko Milisković tokom tri dana, izvodi svoja tri najzahtevnija performansa, koji su nastajali u poslednjih petnaest godina. Prvi dan PASSION, Pasija odnosno stradanje, otelotvorena je personifikacija žaljenja. Androgina figura STABAT MATER, korača pored grobnih parcela, pevajući u agilnom operskom stilu u trajanju od tri sata. Kroz tri prve strofe trinaestovekovne himne Mariji, koja stoji pod krstom i oplakuje svoga sina, Isusa Hrista, pod nazivom STABAT MATER DOLOROSA (Stajala je uplakana majka), oplakuje ljudsko stradanje, i na taj način, samu sebe transformiše.

Drugog dana, METAMORPHOSIS/METAMORFOZA, nago telo, originalnog naziva ‘710196’, postavljeno je na stolu, intenzivno prisutno, a publika je pozvana da ga u tišini obilazi, da mu se približi i na taj način postane deo mizanscena. Treći dan, TRIUMPH, dan Pobede, predstavlja finale transfiguracija. Tokom tri sata, Milisković na sceni salutira crvenom zastavom, simbolično objavljujući trijumf nakon stradanja, pobedu života i poziv za borbu.
 
Branko Milisković je studirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, bio je stipendista Holandske vlade na Kraljevskoj akademiji umetnosti i dizajna, KABK u Hagu, Holandija i diplomirao na odseku vizuelnih umetnosti, Master studije završio je na HFBK - Hochschule für Bildende Künste, Akademiji umetnosti u Hamburgu na odseku za proširene medije. Od 2005 godine radi u polju živog performansa, modernog teatra, kabarea, radija, fotografije i videa. Prvu samostalnu izložbu pod nazivom ‘’ATTENTION ! HERE I AM’’ (Pažnja! Ovde sam) imao je u Galeriji 12HUB u Beogradu. Svoje performanse izvodio je na internacionalnim i domaćim festivalima, izložbama i umetničkim rezidencijama, među kojima su: Reims Scenes d’Europe, Rems, Francuska; CSW/CoCA, Torun, Poljska; G12HUB, KCB i Bioskop Balkan, Beograd, Srbija; solo produkcije u Kampnagel teatru, Hamburg, Nemačka; Les Halles de Schaerbeek, Brisel 2011-2014, Belgija; Holandski festival filma i TENT Roterdam, Holandija; Kaai studio, Brisel, Belgija; CIRCA art actuel, Montreal, Kanada; Live Art Development Agency LADA, London, UK; 57. Oktobarski salon, Beograd, Srbija; YFV festival, Sijetl, USA; Srpski kulturni centar, Pariz, Francuska; The Tank, Njujork, SAD; Kontejner, Zagreb, Hrvatska; MileZeroDance, Edmonton, Kanada, itd. Njegovi radovi nalaze se u Kolekciji Oktobarski salon, Savremenoj galeriji u Smederevu i privatnim kolekcijama.
 
Urednik likovnog programa CZKD: Dejan Vasić

Likovni program CZKD 2021 podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i  Fonda Sigrid Rausing.


Centar za kulturnu dekontaminaciju
Birčaninova 21, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..