ZEMUNFEST 2020 od 9. do 13. septembra

ZEMUNFEST 2020 od 9. do 13. septembra
sre, 9. septembar 2020 - ned, 13. septembar 2020

Udruženja građana „Klub mladih Zemun“, „ALEF 2018“ i „Zemunfest“,  uprkos svim problemima sa kojima su se naša zemlja i svet suočili usled pandemije virusa Kovid-19, organizuju događaj „ZEMUNFEST“. Ovogodišnje letnje izdanje je planirano da se održi u periodu od 9-13. septembra 2020. godine, na dobro poznatoj lokaciji Veliki trg. Za pet dana, na dve scene, prikazuje se ukupno 6 filmova, svetske i domaće kinematografije, zatim teatar na otvorenom,  kao i posebna dečja zona u okviru koje će biti održane radionice slikarstva. Celokupan ovogodišnji projekat finansiran sredstvima iz budžeta grada Beograda, Sekretarijata z aprivredu i Kancelarije za mlade, kao i preduzeća Frikom, JP Skijališta Srbije i drugih.

Očekivani broj posetilaca je oko 1.500 za sve dane festivala u skladu sa važećim merama Vlade Republike Srbije, a kao i svih prethodnih godina, ulaz na sve sadržaje je besplatan.

Film ISTINA, kojim otvaramo ovogodišnji Zemunfest je delo svetski priznatog autora-Hirokazu Korede, najpoznatijeg po filmovima “Like father like son” i “Shoplifters” za koje je osvojio Zlatnu palmu u Kanu, kao i mnogim drugim višestruko nagradjivanim filmovima. U glavnim ulogama najveća imena francuske kinematografije Ketrin Denev i Žulijet Binoš, kao i poznati holivudski glumac Itan Houk...

ISTINA // La Verite/The Truth

Režija: Hirokazu Koreeda

Uloge: Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Ethan Hawke, Ludivine Sagnier, Clémentine Grenier, Manon Clavel, Alain Libolt, Christian Crahay, Roger Van Hool

Sinopsis: Fabijen je ostarela francuska filmska zvezda koja, uprkos povremenom gubitku pamćenja, ostaje dostojna poštovanja i na koju i dalje treba da se računa. Po objavljivanju Fabijeninih memoara, njena kćerka Lumir dolazi iz Njujorka u Pariz kako bi proslavile taj događaj. Između majke i kćerke dolazi do inteligentne i duhovite borbe mišljenja, pošto Lumir dovodi u pitanje majčinu ružičastu verziju prošlosti. Napetost u njihovom odnosu - koja je podvučena paralelom sa najnovijom Fabijeninom ulogom u jednoj naučno-fantastičnoj drami - postepeno popušta, čime se otvara put ka izmirenju.

Festivali: 2019 Venecija-Nominacija za Zlatnog lava, 2019 Toronto, 2020 FEST Beograd

ZNOJ // Sweat

Režija: Magnus von Horn

Uloge: Magdalena Kolesnik, Julian Swiezewski, Aleksandra Konieczna

Film „Znoj“prikazuje tri dana u životu fitnes motivatorke Silvije Zajac. Njeno prisustvo na društvenim mrežama donelo joj je grandioznu popularnost. Iako ima više od 600.000 pratilaca, veliki broj lojalnih zaposlenih i ljudi koji joj se dive to joj ne pruža zadovoljstvo. Ona traga za istinskom bliskošću.

Undine //

Režija: Christian Petzold

Uloge: Paula Beer, Franz Rogowski, Maryam Zaree

Undina, na prvi pogled deluje kao sasvim obična žena, zaposlena u gradskom muzeju u Berlinu. Kada je muškarac kojeg voli napusti, drevni mit je sustiže. Ona mora da ubije čoveka koji ju je izdao i da se vrati svetu kome pripada.

Šarlatan // Charlatan

Režija: Agnieszka Holland

Uloge: Juraj Loj, Jan Vlasák, Joachim Paul Assböck

Zadivljujuća priča o životu poznatog češkog iscelitelja koji je pedesetih godina prošlog veka lečio ljude na do tada nesvakidašnji način. Svojim metodama pomogao je ne samo siromašnim ljudima sa sela, već i mnogim poznatim ličnostima što je dovelo do nezadovoljstva češkog komunističkog režima zbog čega biva uhapšen.

OPTUŽUJEM // J’ Accuse

Režija: Roman Polanski

Uloge: Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Grégory Gadebois

Tema filma je ozloglašena afera Drajfus s kraja 19. veka. Kapetan Alfred Drajfus, jedan od malobrojnih Jevreja - članova generalštaba Francuske armije, nepravedno je osuđen 1894. pod optužbom da je špijunirao za Nemačku. Francuski oficir Žorž Pikar rizikuje karijeru i život, boreći se čitavu deceniju da obelodani istinu i oslobodi lažno optuženog Drajfusa iz užasnog zatvora na Đavoljem ostrvu. Razotkrivanje kriminalnog ponašanja u koje je bio upleten praktično čitav francuski generalštab, a podržao ga najveći deo političkog establišmenta, potreslo je francusku državu iz temelja.

Pored filmova na  na glavnoj sceni koji počinju u 20:30h, u subotu i nedelju će biti održane radionice slikarstva za najmladje, a na Maloj sceni u nedelju u 19:30 će biti prikazan dokumentarni film “U zemlji kontrasta-Moja indijska priča, autora Borislava Petrovića.

O, KAKAV DIVAN DAN // MONODRAMA GLUMICE VESNE PEĆANAC

Sa puno finog humora govorimo odnosu Roditelji – Deca – Škola – Društvo. Iz dečijeg ugla, posmatramo probleme: Rađanja, Odrastanja, Puberteta, Adolescencije, Porodične sukobe, Kućne tajne … Govorimo o duhovnom uzrastanju porodice. O ogromnoj moći Ljubavi, Slušanja roditelja i Praštanja. Najveća dragocenost ove predstave je u tome, što se gledaoci kroz puno zdravoga smeha, iznova sreću sami sa sobom. Pa, praštajući sebi i drugima, prihvataju život, opet, sa one moguće, lepe, vedre, optimističke, pozitivne, RADOSNE strane. Vesna Pećanac (Ljubljana, 18. jun 1947) je srpska glumica. Bila je udata za režisera Živka Nikolića .Veliki deo karijere je glumila u pozorištu „Atelje 212“ u Beogradu, a osim toga ostvarila je brojne uloge u filmovima i televizijskim serijama. Izvela je monodramu „O, kakav divan dan“ po hiljaditi put 4. juna 2000. godine u „Ateljeu 212“.[1] Jubilarno 1800. izvođenje bilo je 4. juna 2016. godine.

CRVENKAPA

Tekst i režija : Sonja Knežević

Crvenkapa: Zlatija Ivanović Ocokoljić
Baka i mama: Sonja Knežević
Lovac: Boško Puletić
Vuk: Dejan Stojaković

Kostim i scenografija: Tanja Žiropadja

Izbor muzike i produkcija : Kreativni tim

Šta je bajka Crvenkapa? Da li je zato što nosi crvenu kapcu? To je bajka koja priča priču o verovanju i poznanstvima. Naša Crvenkapaje pre svega jedna hrabra devojčica, vesela i željna igre. Veoma brižna prema mami i baki. Ona brine o svemu i voli sve na svetu. Vuk ne mora biti strašan i zao... može da bude veoma usamljen i željan igre. Naš Vuk je slatkojed... obožava slatkiše. Njega samo zanima samo korpa u kojoj su darovi za baku. Lovac je jedan divan čovek koji jedino voli da piše pesme kako bi se dopao baki... on je lovac poeta. Ima veliku želju da uhvati vuka ali mu to ne ide od ruke jer je jako emotivan. On ni mrava ne bi zgazio tako da mu Vuk postaje prijatelj. Bajka ljubavi.

Sadržaj ove interaktivne predstave razvija i podstiče dečiju maštu i kreativnost. Svakako nam je cilj, da deci, pored igre i kvalitetne zabave, pružimo i neka nova saznanja, šta znači laž a šta istina, kako da se izbore sa iskušenjima, neprijatnim životnim situacijama i shvate da su u životu najvažniji ljubav, prijateljstvo, istina i poštenje. Neizostavni deo dečije predstave je, naravno, muzika, tako da će deca, uz duhoviti tekst, moći da se zabave i uz  pesme. Predstava je namenjena uzrastu od 3 do 9 godina i traje oko 45 minuta, što je i optimalno trajanje predstava za decu ovog uzrasta. U predstavi igraju profesionalni glumci, koji imaju veliko iskustvo u izvođenju dečijih predstava.

U zemlji kontrasta - Moja indijska priča

Produkcija: Umetnički pres karavana/Art press caravan

Autor: Borislav Petrović
Asistentrežije i scenarista: Slavica Hinić
Montažer:  Stefan Hinić
Saradnik na filmu: Dragan Jovićević.

Učestvuju: Borislav Petrović, Slavica Hinić, Marija Veljanovska, Sudir Damodaran i Anuška Damodaran.

Jedan slučajni susret i iznenadni poziv prijatelja iz Delhija dovode autora do mistične Indije. Ona postaje nadahnuće za spontano situacioni dokumentarac, nastao skromnom opremom-kamerom foto aparata. Duhovito i neposredno, pred nama iskrsavaju sve čari i kontrasti jedne velelepne zemlje: čajanka u Maharadžinoj palati i vrtoglava vožnja rikšom kroz Čadni Čok po Starom Delhiju, Kapija raja Kutaminareta i srce Lotos hrama, večna vatra za Gandija u Radžgatu i ispiranje greha u Haridvaru na Gangu, vrhovi Himalaja i pećina drevnih  rišija. Postoji izreka da Azija menja ljude, a autor bi dodao –Indija  pogotovo. Film pomera ličnu perspektivu posmatranja sveta,  nakon koje svet nije više isti.





<<  Novembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Putopisi, Intervjui..