13. FESTIVAL NAUKE – RAZOTKRIVANJE

13. FESTIVAL NAUKE – RAZOTKRIVANJE
čet, 5. decembar 2019 - ned, 8. decembar 2019
Beograd,

Ovogodišnji Festival nauke, trinaesti po redu, održaće se od 5. do 8. decembra na Beogradskom sajmu pod temom „Razotkrivanje“ vodeći posetioce kroz jedinstvenu avanturu rušenja naučnih mitova i brojnih zabluda uz pomoć nauke i neizbežne doze radoznalosti i zabave! U vreme kada istina neretko pada u drugi plan, a tumačenje činjenica postaje važnije od njih samih, nauka se ispostavila kao odlično oruđe protiv svih ovih, ali i mnogih drugih zabluda, kao sigurno utočište za sve koji i dalje neguju kritički duh i radoznalost, ali i pravi putokaz za one koji žele da grade zemlju budućnosti po meri svih nas.

Najveći naučni festival u ovom delu Evrope ponovo će otvoriti svoje kapije - i to na više od 6.000 kvadrata u Halama 3, 3A i 5 Beogradskog sajma.

Tema ovogodišnjeg festivala, koja već u najavi daje povod za nezaboravno druženje, u skladu je sa trinaestim izdanjem festivala. „S obzirom na to da je broj trinaest zaštitni znak sujeverja, odlučili smo da na trinaestom Festivalu nauke našim saradnicima damo zadatak da razotkriju sva ona sitna sujeverja, ali i posve ozbiljne zablude i mitove koji su postali deo naše svakodnevice”, navodi glavni programski koordinator festivala Nenad Zarić. „Posetioci će moći da učestvuju u razotkrivanju misterije sletanja na mesec, saznaće koja sve zračenja postoje, da li su sva opasna i gde se sve mogu otkriti. Preispitaćemo misterije evolucije, istražićemo tajne večitih mašina koje nam daju energiju a ništa ne traže za uzvrat i staviti na proveru brojne deklaracije proizvoda koje jedemo i pijemo svakodnevno, ne znajući šta tačno unosimo u svoj organizam“.

Više od polovine publike Festivala nauke čine školske posete, pa će tako i ovogodišnji festivalski program sa preko 60 interaktivnih postavki biti prilagođen najmlađim posetiocima, kreirajući mesto na kojem će se eksperimenti iz udžbenika izvoditi uživo i gde će se učenicima pružiti prilika da u njima i sami učestvuju.  Tako će najmlađi posetioci zajedno sa preko 600 naučnih demonstratora iz zemlje i sveta učestvovati u istraživanju celog jednog univerzuma satkanog od nauke i najnovijih naučnih dostignuća. a

Festival će posetiocima predstaviti bogat međunarodni program na Naučno-fantastičnoj bini. Šou programom Veruješ li svojim očima predstaviće se francuska trupa Trejsis, koja će se nizom eksperimenata poigrati sa publikom i naterati ih da razmišljaju o tome šta su zaista videli, a koliko su ih čula prevarila. Uhvati svetlost naziv je predstave austrijskog cirkusa Luminesenc, u okviru kojeg će se sa zracima svetlosti poigravati uz pomoć brojnih optičkih sočiva, stakala i dihroičnih filtera.  Iz Njujorka i SAD na festival stiže Bob Fridhofer, koji će u svojoj predstavi Budi i ti superheroj uz pomoć fizike obrađivati sve teme od magije pa do popularnih superheroja iz stripova objasnjavajući kako njihove supermoći funkcionišu pomoću nauke. Naučni centar iz Slovenije Hiša eksperimentov koji prenosi veštine kritičkog mišljenja kroz otvorenu komunikaciju, istraživanje i otkrivanje predstaviće sasvim novo lice svemoćnih gasova koji mogu da zaustave vatru ili pak izmene naše glasove, dok iz Estonije dolazi izvanredan tim Kvark koji će uz malo eksplozije,  mnoštvo trikova i nauke provesti posetice na uzbudljivu vožnju kroz naučni svet.  U Beograd ponovo stiže popularni doktor koji je već pobrao simpatije svih mališana, izraelski Dr Molekula, koji je svoju ordinaciju opremio najnovijim naučnim izumima i zabavnim eksperimentima. Omiljeni poljski dvojac Haveljuši nauki ove godine raspisaće poziv za tajne naučne agente, dok će Fantastični fizički teatar iz Češke proveravati da li nauka kod nas može da razvije takozvano šesto čulo i kako bi ono moglo da radi?

Na prošlogodišnjem Festivalu nauke više od 30.000 hiljada zadovoljnih posetilaca upoznalo sa brojnim naučnim dostignućima, čime je festival potvrdio svoju poziciju najvećeg događaja koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u jugoistočnoj Evropi.

Generalni sponzor i ovogodišnjeg Festivala nauke je NIS, kompanija koja podržava profesionalno usavršavanje mladih, obrazovanje i korišćenje savremenih tehnologija i inovacija. Sedmu godinu zaredom, NIS i Festival nauke zajedno doprinose popularnosti nauke među mladima, ovaj put razotkrivajući svet koji nas okružuje uz pomoć naučnih dostignuća. Podrška Festivalu nauke deo je strateškog usmerenja kompanije NIS koja svoje društveno odgovorne projekte realizuje pod sloganom „Budućnost na delu“.

Jedanaesti put zaredom, Prijatelj manifestacije je mts.

Suorganizator manifestacije je Beogradski sajam. Podrška festivalu su Austrijski kulturni fórum i Francuski institut.

Sponzori trinaestog Festivala nauke su: Elektroprivreda Srbije, kompanija Coca Cola, Erste banka, Nacionalna Geografija, Grafix i Messer Tehnogas AD.


Beogradski sajam
Bulevar vojvode Mišića 14, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..