TOSCA u dzez aranzmanu u izvodjenju BIG BENDA RTS-a i goste iz inostranstva

TOSCA u dzez aranzmanu u izvodjenju BIG BENDA RTS-a i goste iz inostranstva
čet, 16. decembar 2021
Beograd,

Veliki džez spektakl, opera TOSCA u džez aranžmanu Petera Rajter-Šauba, održaće se 16. decembra u Kombank dvorani, sa početkom u 20 časova u izvođenju Big Benda RTS-a uz ugledne goste iz inostranstva. Organizator koncerta je Centar beogradskih festivala - CEBEF. Ulaznice se mogu nabaviti na tickets.rs i prodajnim mestima Kombank dvorane i Ticket Vision-a. U pitanju je izvođenje čuvene opere „Toska“, koju je komponovao italijanski kompozitor Đakomo Pučini, ali ovoga puta u džez aranžmanu Šauba.

Kao solisti nastupiće čuveni džez muzičari Martin Auer, truba, Frančesko Santuči, tenor saksofon i Edrijen Mirs, trombon, a zvuk njihovih instrumenata predstavljaće glavne operske uloge – Tosku, Kavaradosija i Skarpiju. Publika će biti u prilici da vidi i Petera Rajter-Šauba u ulozi dirigenta.

Peter Rajter-Šaub je jedan od najznačajnijih nemačkih džez muzičara današnjice. Pored toga što ga publika prepoznaje kao vrsnog saksofonistu, koji je nastupao sa mnogim istaknutim muzičarima, poznat je i kao kompozitor i aranžer muzike za Big Bend.

Martin Auer je studirao trubu, kompoziciju i aranžiranje u Majnhajmu i Berlinu. Od 2008. godine usavršavao je džez trubu na Univerzitetu za muziku u Lajpcigu. Sarađivao je sa džez ansamblima u Nemačkoj i nastupao sa vodećim muzičarima ovog žanra.

Frančesko Santuči je jedan od vodećih italijanskih džez muzičara. Sa sedamnaest godina je prvi put nastupao na Džez festivalu u Rimu i od tada pa do danas stekao je bogato izvođačko iskustvo, deleći muzičku scenu sa mnogim poznatim džez sastavima i solistima.

Edrijen Mirs nosilac je titule „Najboljeg australijskog tromboniste“. Studirao je u Njujorku, a karijeru je gradio u Evropi. Član je internacionalnog seksteta „Ugetsu“, sa kojim je snimio 4 CD- a. Takođe, bavi se i komponovanjem i aranžiranjem.
Big Bend RTS je jedini profesionalni džez ansambl u Srbiji. Od osnivanja, 1954. godine, sarađuje sa najistaknutijim domaćim i inostranim umetnicima. Dugi niz godina, orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković i Stjepko Gut. Tokom rada orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja. Na Džez Festivalu u Juan Les Pins 1960. godine osvojio je prvu nagradu. Posle svoje prve turneje 1957. godine, orkestar je nastupao na poznatim svetskim festivalima (Tel Aviv, Montre, Marsej, Solun, Minhen), na nekoliko UNICEF koncerata (Beograd, Pariz, Ženeva) i uvek sa izuzetnim uspehom i vrlo pohvalnim kritikama. Tokom godina, sa orkestrom su nastupala najveća svetska imena džez muzike među kojima su K. Teri, B. Golson, Dž. Grifin, M. Ferguson, T. Skot, Dž. Ričardson, E. di Henderson, Dž.Hendriks, Roj Hargrouv, D. Šur, R. Breker, Dž. Fadis, I. Reijngoud, G. Hučinson, Dž. Dejvis, S. Rigter, S. Blazer i mnogi drugi, a takođe i zvezde svetskog šou biznisa kao što su: Rej Čarls, Deni Kej, Žozefina Beker, Mirej Matje, Enriko Masijas, Ani-Frid Lingstad (Abba) itd. Big Bend je ostvario brojne studijske albume, kao i trajne snimke za Zvučni arhiv Radio Beograda. Iznedrio plejadu vrhunskih solista koji su poznati i priznati u svetu – Mile Pavlović, Bora Roković, Duško Gojković, Lala Kovačev, Stjepko Gut.

Fotografije: Muzička produkcija RTS-a


MTS dvorana
Trg Nikole Pašića 5/a, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..