Tribina: Roman na filmu - gost: Goran Šušljik

Tribina: Roman na filmu - gost: Goran Šušljik
sre, 1. decembar 2021, 20:00 h
Beograd,

Na tribini ROMAN NA FILMU, u sredu, 01. decembra u 20h u Parobrodu naš sagovornik i gost biće glumac, reditelj i producent Goran Šušljik. U pitanju je diplomirani glumac sa zavidnom karijerom u pozorištu i na filmu , a sada se polako upoznajemo sa punoćom njegovih talenata. Nedavno smo gledali TV seriju „Vreme zla“,  prema adaptiranoj triologiji Dobrice Ćosića, a godinu dana ranije seriju „Koreni“ prema istoimenom romanu.

Ova televizijska ostvarenja, producirana su na zavidnom nivou, a estetika i vizuelni sadržaj na najbolji mogući način prate kompleksnu i simboličnu radnju, složenost porodičnih odnosa i junaka u Ćosićevom delu.

Zapleti i teme koje duboko zadiru u bit našeg naroda, zatim stradanja i podela bile su ovekovečene u pisanoj reči našeg čuvenog romanopisca, međutim sa ekranizacijom ova dela dobijaju sasvim novi kontekst i značaj za gledaoce i čitaoce.

Na prvi pogled nemoguće je preneti na ekran sagu o Katićima, društvene i ratne okolnosti u kojima su se našli junaci Ćosićevog dela. Međutim, Šušljik nas je svojim istančanim ukusom, preciznim čitanjem i osećajem za oživljavanjem likova ubedio da se može i više od toga. Fotografijom, muzikom, kostimima, odabirom glumaca uvukao nas je u svet književnog dela sa uverljivošću i preciznošću kojoj duboko verujemo.

Pored glumačkog talenta, Šušljik nam se predstavio kao izuzetan poznavalac romana Dobrice Ćosića i kao strpljivi filmski stvaralac koji bira teme van postojećih trendova, on zapravo kreira trend – ekranizuje najvažnija dela srpskog jezika.
 


UK Parobrod
Kapetan Misina 6a, Beograd
<<  Decembar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..