Izložba EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES

Izložba EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES
pet, 26. novembar 2021 - ned, 27. februar 2022
Novi Sad,

Od 26. novembra 2021. do 27. februara 2022. godine u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, biće održana izložba EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES institucije za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke - ifa (Institut für Auslandsbeziehungen). Izložba u Novom Sadu realizuje se u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i Goethe-Institutom Srbije, i deo je programa "Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022". Na izložbi će svoje radove predstaviti umetnice i umetnici Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Ivana Ivković, Janine Jembere, Vladimir Miladinović, Henrike Naumann, Emilija Škarnulytė, Selma Selman, Slavs and Tatars, i Adnan Softić. Kustoskinje izložbe su Sanja Kojić Mladenov i Sabina Klemm.

Ova kokreativna izložba bavi se aktuelnom društveno-političkom situacijom u Evropi i idejom evropskog identiteta. U fokusu ima manje vidljive i marginalizovane geopolitičke i kulturne prostore, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope. To su takozvane poluperiferije i mesta raznolikosti, koja u mnogim međunarodnim debatama i izložbenim praksama imaju podređenu ulogu.

Umetnice, umetnici i umetnički kolektivi koji učestvuju na izložbi, svojim radovima istražuju vrlo različita aktuelna društveno-politička pitanja: pitanje porekla, ličnog i kolektivnog identiteta, istorije i mitologije, politike pamćenja i arhiviranja, kritičkog pogleda na neoliberalizam, kolonijalizam i nacionalizam, vladajuće stereotipe i pozicije drugog i drugačijeg u odnosu na društveno dominantno.

Cilj izložbe je ukazivanje na aktuelne društveno-političke poretke i osvetljavanje specifičnih impulsa određenih mesta, kako bi se generisao kontinuirani razvoj prostora za dijalog. Naziv izložbe EVROVIZION je konstrukt sličnih, ali i različitih jezičkih formi – Eurovisione/Evrovizija/Евровизия – koje simbolizuju ideju mogućeg zajedništva.

Izložbu čine i putujuća biblioteka, dostupna svim posetiocima izložbe, internet prezentacija projekta i MAGAZINE PRE-ISSUE koji sadrži početne informacije o projektu. Takođe, u svakom gradu prezentacije biće koncipiran po jedan novi broj magazina, pa tako i EVROVIZION.CROSSING NOVI SAD –  realizovan sa lokalnim partnerima i kroz obuhvatanje svih dodatnih sadržaja i događaja projekta u Novom Sadu. Na kraju se očekuje kolekcija različitih časopisa, kao specifični „arhiv putovanja".

Za vreme prezentacije izložbe, 26.11.2021 – 27.02.2022, održaće se više pratećih programa u Novom Sadu, dok će u februaru 2022. godine, i u galeriji Menjačnica Goethe-Instituta u Beogradu, biti realizovana izložba umetnice Henrike Nauman.

Pored Novog Sada, stanice izložbe su Sarajevo (BiH), Nikozija (Kipar), Atina (Grčka), Varna (Bugarska), Tbilisi (Gruzija), Kišinjev (Moldavija), Brisel (Belgija), Krakov (Poljska), Kalinjingrad (Rusija), Viljnus (Litvanija), i Berlin (Nemačka). Sa svake od 12 stanica će se uključiti umetnici koji će nastaviti turneju zajedno sa ostalima i tako menjati sam prostor unutar izložbe, otvarati nove teme i postavljati nova pitanja za razmišljanje, sve do poslednje stanice u Berlinu gde će kroz sve ove procese i promene biti prezentovana neka, možda, drugačija Evropa od one uobičajene.

Institucija za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke, ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), koncipira, promoviše i realizuje izložbe o likovnoj umetnosti, dizajnu i arhitekturi širom sveta; od istorije Bauhausa do savremene umetničke prakse i savremene fotografije. Ovu umetničku i kulturnu razmenu inicira odeljenje umetnosti ifa, svojim programima u galeriji u Štutgartu i galeriji u Berlinu, putujućim izložbama, podrškom umetnicima, finansiranjem izložbi, kao i programima za bijenala i konferencije. Organizacija ifa je najstarija nemačka posrednička organizacija za internacionalne odnose u kulturi, podržavaju je Savezno ministarstvo inostranih poslova SR Nemačke, pokrajina Baden-Virtemberg i njen glavni grad Štutgart. www.ifa.de


Muzej savremene umetnosti Vojvodine
Dunavska 37, Novi Sad
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..