7. FESTIVAL AMERIČKOG NEZAVISNOG FILMA „IndieBelgrade“

7. FESTIVAL AMERIČKOG NEZAVISNOG FILMA „IndieBelgrade“
pet, 19. novembar 2021 - ned, 21. novembar 2021
Beograd,

Ovogodišnji, sedmi po redu, Festival nezavisnog američkog filma „IndieBelgrade“ održaće se od 19. do 21. novembra 2021. u Domu omladine Beograda i donosi izvesne promene i nov, bogatiji programski koncept. Pored predstavljanja uobičajeno atraktivnog i uvek svežeg pogleda na savremnu severnoameričku nezavisnu filmsku scenu, Dom omladine Beograda, kao organizator festivala, počinje sa razvojem edukativnog, teorijsko-kritičkog i muzičkog programa, a sve u okvirima teme nezavisnog filma i nezavisne umetnosti uopšte.

Još jedna novina je da će “IndieBelgrade” od ove godine imati paraleni program u Nišu, u okviru kojeg će, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, ekskluzivno biti prikazana tri najbolja filma sa ovogodišnjeg festivala, po izboru naših umetničkih direktora, Hristine Hadžiharalabus i Radoslava Pavkovića.

Okosnicu festivala i dalje čini filmski program, ali u mnogo širem kontekstu. Filmske ideje mogu se razvijati u stilu i pravcu veće nezavisnosti i većeg oslanjanja na nezavisne filmske strategije u Americi. O indie filmskim uticajima, stilu, autorima, njihovim inspiracijama, kao i o svim ostalim uzrocima i posledicama filmske nezavisnosti ili težnje ka njoj, kao i o samom pojmu nezavisnosti, ne samo sa filmskog stanovišta i iz filmske perspektive, može se naširoko analizirati, tumačiti i teoretisati. To će i biti jedna od glavnih ideja ovogodišnje konferencije “Nezavisni autori u novom veku tehničke reprodukcije”, uz učešće domaćih i regionalnih filmskih kritičara i teoretičara mlađe i srednje generacije. U sklopu pratećeg programa, a u slavu filmske nezavisnosti, slobode i američkog nezavisnog filma, biće organizovani i masterklasovi domaćih autora koji imaju stil i senzibilitet sličan severnoameričkim autorima. Zainteresovanoj publici, kroz izlaganja i razgovore, približiće deo svojih kreativnih strategija, kao i uticaje koje su usvojili u radu, a koji imaju veze sa indie filmom i njegovom filozofijom.

U okviru raznovrsnog edukativno-teorijskog pristupa indie filmu, festival će ove godine ponuditi i nekoliko radionica namenjenih profesionalcima i budućim profesionalcima. Jedna od njih baviće se scenarističkim konsultacijama, a namenjena je kako već ostvarenim, tako i scenaristima koji su tek zakoračili na svoj profesionalni put. “Indie Film Fitness Workshop” radionica namenjena je autorima koji žele da nauče kako da svoje filmske projekte i ideje oslobode viškova, kako da nađu put do što jednostavnije i lakše realizacije filmova.
Poseban i važan segment ovogodišnjeg Festivala nezavisnog američkog filma biće muzika, koja ima veze sa filmom ili sa “amerikana” muzičkim pravcem. Prvog dana programa koncert će održati grupa On Tour, koji donosi jedinstveni melanž alt-kantrija, folk roka i akustičnog zvuka, dok je subota, 21. novembar rezervisana za nastup autora koji je spiritus movens srpskog nezavisnog i „garažnog“ filma: Milutin Petrović publici  7. “IndieBelgrade” festivala predstaviće svoj najnoviji muzički projekat John Bonham and His Backing Band, u kojem ostvaruje saradnju sa Anom Rodić, književnicom i lajv art performerkom, koja je i njegova partnerka u privatnom životu.
Projekcije filmova će se održavati u Velikoj sali, koncerti u sali Amerikana, a prateći edukativni i teorijski program u Klubu i Tribinskoj sali. Svi edukativni programi su besplatni i otvoreni za javnost, osim radionica namenjenih profesionalcima, koje su besplatne ali namenjene prethodno prijavljenim kandidatima.

Ulaznice su u prodaji na Ticket Vision blagajni u Domu omladine Beograda. Cena jedinstvene ulaznice za program festivala, koji obuhvata 5 filmskih projekcija i 2 koncerta, iznosi 1500 dinara. Cene pojedinačnih ulaznica su 250 RSD za filmske projekcije i 700 RSD za koncerte.

Festival su podržali: Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Ambasada SAD u Beogradu.

PROGRAM:

Petak, 19.11.2021. u 17:00 // Klub DOB
Masterklas: Scenarističke konsultacije. Vodi: Saša Radojević.
Radionica je zatvorenog tipa, namenjena prijavljenim profesionalcima.

Petak, 19.11.2021. u 18:30 // Velika sala DOB

Otvaranje Festivala nezavisnog američkog filma u prisustvu gosta, nagrađivanog američkog reditelja Majkla Vokera.

Petak, 19.11.2021. u 19:00 // Velika sala DOB
“SPREMNA ZA BORBU” / CATCH THE FAIR ONE
SAD 2021. / drama / 85 min. / Režija: Džozef Kubota Vladika
Nagrada publike za najbolji film i priznanje za glavnu glumicu, Tribeka 2021.
Festivali: Tribeka, Varšava, Fantazija, Kalgari

Bivša bokserka ulazi u svet belog roblja u potrazi za svojom maloletnom sestrom. Od jednog od reditelja “Narkosa”, stiže nam sirovo-nežni film osvete.

Petak, 19.11.2021. u 21:00 // Amerikana DOB
Koncert: ON TOUR
 
Subota, 20.11. 2021. u 12:00 // Amerikana DOB
Konferencija: “Nezavisni autori u novom veku tehničke reprodukcije”
Moderator: Saša Radojević
Ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

Subota, 20.11. 2021. u 15:00 // Klub DOB
Ekskluzivni masterklas gosta festivala, američkog reditelja Majkla Vokera.

Subota, 20.11. 2021. u 17:30 // Velika sala DOB
“SOFTVER ZA NEVERSTVO” / THE BETA TEST
SAD/ VB 2021. / paranoja-komedija / 93 min. Režija: Džim Kamings i Pi Džej MekKejb
Festivali:  Berlin, Tribeka, Fantastik Fest, Sidnej

Kada holivudski agent pred ženidbom dobije anonimno pismo – poziv na erotski susret, on upada u paranoični svet laži, neverstva i digitalnih prevara.

Subota, 20.11. 2021. u 19:30 // Velika sala DOB
Dodela nagrada i proglašenje pobednika festivala

“SLIKAJ” / PAINT
SAD 2020. / drama, komedija / 95 min. / Režija: Majkl Voker
Pobednik festivala „Dances with Films“ Los Anđeles 2020.

Troje diplomaca likovne akademije, pokušavaju da se probiju kroz bizarni art-svet Njujorka. Uskoro će shvatiti da nije umetnost ono što treba da prodaju, već sebe.

Posle filma sledi razgovor uživo reditelja Majkla Vokera sa publikom.

Subota, 20.11. 2021. u 22:00 // Amerikana DOB
Koncert: John Bonham and His Backing Band
 
Nedelja, 21.11. 2021. u 12:00 // Amerikana DOB
Konferencija: “Nezavisni autori u novom veku tehničke reprodukcije”
Moderator: Saša Radojević
Ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

Nedelja, 21.11.2021. u 12:00 // Klub DOB
Indie Film Fitness Workshop
Vodi: Darko Lungulov
Radionica je zatvorenog tipa, namenjena ranije prijavljenim kandidatima.

Nedelja, 21.11.2021. u 17:30 // Velika sala DOB
“OŽALOŠĆENA MALA”/ SHIVA BABY
SAD 2020./ crna komedija, /77 min./ Režija: Ema Seligman
Festivali: Toronto, Mar del Plata, SXSW, Minhen

“Nušićevska” komedija o njujorškoj adolescentkinji čije se erotske tajne otkriju pred celom jevrejskom familijom, na prijemu, u kući ožalošćenih.

Nedelja, 21.11. 2021. u 19.00 // Velika sala DOB
“CRVENA RAKETA” / RED ROCKET
SAD 2021./ crna komedija / 128 min./ Režija: Šon Bejker
Festivali: Kan, San Sebastian, London

Iz Kana stiže najnoviji film senzacionalnog Šona Bejkera („Florida Project“, „Tangerine“)  o „penzionisanom“ porno glumcu i muvatoru Reksu, koji se bez novca vraća u rodno mesto u Teksasu, gde ga više niko ne želi.

Posle filma biće emitovan intervju sa rediteljem Šonom Bejkerom, snimljen specijalno za IndieBelgrade festival.


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Februar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28      

Putopisi, Intervjui..