Posebno izdanje programa “Suočavanje s prošlošću” besplatno online

Posebno izdanje programa “Suočavanje s prošlošću” besplatno online
pet, 19. novembar 2021 - čet, 25. novembar 2021

Sarajevo Film Festival, u saradnji sa Friedrich-Ebert-Stiftung Dialogue Southeast Europe, predstavlja besplatan program “Suočavanje s prošlošću” u posebnom izdanju – online – putem VoD platforme kina Meeting Point – na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, a publici u Sarajevu će biti dostupni filmovi i u kinu Meeting Point. U posebom izdanju programa “Suočavanje s prošlošću” od 19. do 25. novembra uz filmove, bit će održani i razgovori s autorima te panel diskusije. Cijeli program je besplatan  za publiku u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, na linku ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Sarajevo Film Festival program “Suočavanje s prošlošću” je pokrenuo 2016. godine, s ciljem pokretanja iskrenog dijaloga o bliskoj prošlosti naše regije. To je preduslov za prevazilaženje problema proisteklih iz nedavnih ratova u bivšoj Jugoslaviji  koji su bespovratno obilježila naša društva. U proteklih pet godina u programu su prikazane mnoge iznimno bolne, ali inspirativne priče iz svih krajeva svijeta.

U ovom posebnom izdanju od 19. do 25. novembra predstavljaju se neki od najznačajnijih svjetskih dokumentarnih ostvarenja, koji se bave prošlošću i njenom interpretacijom.

Šest filmova koji će biti dostupni online publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji su: “Rendgenski snimak jedne porodice” (režija: Firouzeh Khosrovani, dobitnik nagrade za najbolji film Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu), “Ahmadov glas” (režija: Ram Loevy, David Ofek, Shadi Habib Allah, Doron Djerassi, Noam Kaplan, Dan Geva, Mamdooh Afdile, Iddo Soskolne), “Pomirenje” (režija: Marija Zidar), “Pejzaži otpora” (režija: Marta Popivoda, dobitnik Srca Sarajeva za najbolji dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala), “Grad slave” (režija: Dimitry Bogolyubov) i “Naše majke” (režija: César Díaz).

Svi filmovi se prikazuju sa titlovima na engleskom jeziku.

Publika u Sarajevu filmove će imati priliku pogledati i u kinu Meeting Point od 19. do 25. novembra u terminu od 17.30 sati. Uz šest navedenih filmova, u kinu Meeting Point će biti prikazan i film “Bjegunac” (režija: Jonas Poher Rasmussen).

O filmovima:

GRAD SLAVE
Rusija, Češka, Njemačka, 2020, 83 min.
Režija: Dimitry Bogolyubov

Uz nekoliko izuzetaka, građani Yelnye odgajaju svoju djecu da postanu dobri patrioti. Njima ne smeta jeziva, sveobuhvatna militarizacija društva.

RENDGENSKI SNIMAK JEDNE PORODICE
Norveška, Iran, Švicarska, 2020, , 81 min.
Režija: Firouzeh Khosrovani

"Ja sam proizvod borbe između sekularizma i islamističke ideologije u Iranu. Ljubavna priča mojih roditelja vodi nas kroz vrijeme: od perioda vladavine šaha, preko Islamske revolucije, teškog perioda Iransko-iračkog rata, pa sve do danas – a kompletna radnja odvija se u našem porodičnom domu u Teheranu. Dok sam bio dijete, svakodnevno sam morao birati između svojih roditelja, dok mi je jedno od njih nametalo svoju volju, a drugo me prihvatalo kakav jesam."

AHMADOV GLAS
Izrael, 2019, 85 min.
Režija: Ram Loevy, David Ofek, Shadi Habib Allah, Doron Djerassi, Noam Kaplan, Dan Geva, Mamdooh Afdile, Iddo Soskolne

Razotkrivajući trinaestominutni film I AM AHMAD iz 1966, bio je zabranjen prije svog burnog predstavljanja publici. Petnaest godina kasnije, vodeći arapski i jevrejski filmski autori, diplomci Škole filma Sam Spiegel u Jerusalemu, pokreću dirljiv dijalog o "današnjem Ahmadu", baveći se pitanjem nemoguće koegzistencije palestinskih i jevrejskih stanovnika Izraela i odnosa koji se ubrzano pogoršava. Sastavljen od šest poglavlja, ovaj dugometražni film političan je, aktivistički i borben, poput podijeljenog Izraela.

PEJZAŽI OTPORA
Srbija, Francuska, Njemačka, 2021, 95 min.
Režija: Marta Popivoda

Film PEJZAŽI OTPORA bilježi putovanje kroz sjećanja antifašističke borkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Jugoslaviji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Auschwitzu. Dok Sonja priča, putujemo kroz pejzaže njene revolucionarne mladosti – šume i planine Srbije i blatnjavi teren Auschwitza, zabilježene onako kako izgledaju danas – kao i kroz njen mali stan u centru Beogradu, gdje živi s mužem i mačkom. Kao sjajna pripovjedačica, Sonja je u stanju da priča o događajima iz prošlosti bez “naknadne pameti”, čime nas direktno prenosi u tu specifičnu atmosferu i način razmišljanja koji su iznjedrili antifašistički otpor u Jugoslaviji. Puštamo njenu priču da putuje kroz vrijeme, ka tijelima novih generacija, sugerišući da je uvijek moguće misliti i vršiti otpor.

POMIRENJE
Slovenija, Srbija, Crna Gora, Kosovo, 2021, 82 min.
Režija: Marija Zidar

Osamnaestogodišnja djevojka ubijena je u ogorčenoj porodičnoj svađi u planinama Albanije. Njen ožalošćeni otac izložen je pritisku lokalnog biskupa i predsjednika jedne nevladine organizacije iz glavnog grada ne samo da uhapšenom ubici i njegovoj porodici ponudi hrišćanski oprost već i da se, u skladu s Kanunom, vjekovnim plemenskim kodom ponašanja, izmiri s njima.

NAŠE MAJKE
Belgija, Gvatemala, 2019, 97 min.
Režija: César Díaz

Gvatemala, 2018. Cijela država je zadubljena u suđenje vojnika koji su započeli građanski rat. Izjave žrtava dolaze jedna za drugom. Ernesto je mladi antropolog koji radi za Forenzičku fondaciju i njegov posao je da identificira nestale. Jednog dana, čuvši izjavu jedne stare žene, on pomisli da je pronašao trag koji ga može dovesti do njegovog oca, gerilskog borca koji je nestao tokom rata. Protiv želja njegove majke, on dušom i tijelom krene istraživati taj slučaj tražeći istinu i otpornost.
 

<<  Februar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28      

Putopisi, Intervjui..