Međunarodni festival nemog filma ĆUTANJE JE ZLATO

Međunarodni festival nemog filma ĆUTANJE JE ZLATO
pon, 15. novembar 2021 - sre, 17. novembar 2021
Beograd,

Međunarodni festival nemog filma ĆUTANJE JE ZLATO će se odigravati  od 15. do 17. novembra ove godine u Domu kulture “Studentski grad” (DKSG) na Novom Beogradu, u Bioskopu Abazija na Paliću i u NKC Niš. Naziv festivala je inspirisan istoimenim filmom Renea Кlera, iz 1947, sa radnjom smeštenom u epohu nemog filma. Epoha nemog filma je stvorila autentično izražajno sredstvo sa originalnim sistemom značenjskih kodova zasnovanim na postupcima koji pripadaju isključivo vizuelnom kinematografskom jeziku i manipulaciji dijegetičkim prostorom i vremenom- montaži.

Pojavom zvuka, igrani film je preuzeo i neke oblike izražajnosti iz klasičnih dramskih formi i time izgubio na svojoj čistoti i autentičnosti u estetičkom smislu, često dajući prednost verbalnim izražajnim sredstvima.

ĆUTANJE JE ZLATO je festival savremenog nemog filma svih kategorija, kao i retrospektiva klasičnih dela neme epohe igranog filma.  Sastoji se od takmičarskog programa novonastalih filmova sa improvizovanom muzikom uživo, kao i specijalnih projekcija značajnih filmova iz istorije nemog filma i pratećim predavanjima.

Cilj festivala je Revalorizovanje nemog filma kao originalnog kinematografskog izraza i filmskog jezika zasnovanog na vizuelnim, znakovnim i neverbalnim sredstvima izražavanja, kao i istraživanje perspektiva nemog filma u digitalnom dobu, kroz predstavljanje projekata restauracije i digitalizacije.

U toku projekcija u takmičarskom programu improvizovanu muziku izvodi Danijel Milošević-Dakazoo, dizajner zvuka i umetnik na relaciji Berlin-Beograd, a  među autorima filmova u takmičarskom programu je i Fabrice Aragno, asistent i ponekad montažer Žan-Lika Godara, reditelj filmova Parentheses i Lakeside Suite.

Sa programom festivala možete se upoznati ovde >>


Dom kulture Studentski grad
Bulevar Zorana Đinđića 179, Beograd
<<  Decembar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..