Upoznajte istoriju jedne od najlepših zgrada u Beogradu

Upoznajte istoriju jedne od najlepših zgrada u Beogradu
uto, 21. septembar 2021

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine“, čija je ovogodišnja tematika „Kulturno nasleđe za sve“, biće organizovan obilazak zdanja nekadašnje Beogradske zadruge u Karađorđevoj ulici, u kojoj se danas nalazi sedište kompanije Belgrade Waterfront. Ova zgrada važi za jednu od najlepših zgrada u Beogradu i mesto gde se sreću slavna prošlost i budućnost prestonice. Obilasci zdanja u Karađorđevoj 48 biće organizovani svakog utorka tokom trajanja manifestacije „Dani evropske baštine“ (21. i 28. septembar, 5. i 12. oktobar) sa početkom u 11 sati.

Posetioci će tokom obilaska od stručnog vodiča  moći da čuju informacije o istoriji jedne od najlepših zgrada u Beogradu, ali i o uzbudljivom razvoju Savamale. Prijave se vrše na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., broj posetilaca je ograničen, a obilasci su organizovani uz poštovanje svih epidemioloških mera.  
 
Ovo zdanje sagrađeno je 1907. godine, a njegovi idejni tvorci bili su arhitekte Andra Stevanović i Nikola Nestorović. Izgradnju je finansirao bogati trgovac i veliki zadužbinar Luka Ćelović Trebinjac, koji je već tada znao da će Savamala postati najatraktivnija gradska lokacija.
 
Tokom svoje duge istorije, zgrada je bila sedište različitih institucija – od „Beogradske zadruge za međusobno pomaganje i štednju”, preko „Geozavoda“, pa do današnjeg sedišta kompanije Belgrade Waterfront. Sa istorijom dužom od jednog veka, ovo zdanje bilo je zapušteno, ali mu je prvobitna lepota vraćena 2015. godine, posle temeljne rekonstrukcije.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..