Progesiv haus veterana Nicka Warrena i tehno umetnicu Fatimu Hajji

Progesiv haus veterana Nicka Warrena i tehno umetnicu Fatimu Hajji
pet, 13. avgust 2021
,

Drugog vikenda avgusta meseca u klubu Barutana posetioci će moći da uživaju u gostovanjima internacionalnih zvezda iz progresiv haus i tehno miljea. Petak, 13. avgust, rezervisan je gostovanje progresiv haus veterana Nicka Warrena, jednog od superstar di-džejeva koji je na sceni od sredine 90-ih, koji je ujedno i jedan od ambasadora elektronske muzike. Domaću podršku te večeri pružiće mu Bokee i Migazz. Nick Warren bio je rezident kluba Cream u Engleskoj, išao je na svetske turneje i pojavljivao se na mnogim miks albumima. Nick se 80-ih godina preselio u Bristol i do ranih 90-ih postao je jedan od glavnih gradskih di-džejeva. U to vreme, vrteo je eklektičnu paletu žanrova, od daba i hip hopa, do hausa, koji je postao njegov omiljeni stil muzike.

Kada su kolege iz Bristola, sastav Massive Attack krenuli na turneju po Americi, pozvali su Nick-a da im bude oficijalni di-džej tokom turneje, što svedoči o njegovim veštinama za gramofonima, kao i njegovoj tadašnjoj reputaciji. Nakon toga, Warren je započeo svoju neverovatno uspešnu rezidenturu u klubu Cream u Liverpulu. Narednih godina Nick je uživao u velikom uspehu. Kroz kombinaciju odličnih mikseva za Mixmag, DMC, i veoma uspešan Global Underground serijal, i izdavanjem niza klupskih hit singlova, dostigao je sam vrh elektronske i haus scene. Nastavio je da izdaje albume, singlove i remikse sa svojim partnerom iz Way Out West projekta, a remiksovanjem pesama za zvezde, kao što je Lana Del Rey, učvrstio je svoju poziciju multitalentovanog producenta vrhunske dens muzike.

Iza sebe ima osam albuma izdatih za Global Undergorund uz izdanja potpisana i za izdavačke kuće Renaissance i The Balance Series. Cela njegova diskografija i popularni The Soundgarden miksevi čine ga jednim od prvih di-džej zvezda na svetu, a on tu titulu decenijama održava. Warrenova muzička širina i raznolikost čine da svaki njegov performans predstavlja jedinstveno iskustvo slušanja, a njegov specifičan pristup muzici omogućio mu je da se poveže sa klaberima na globalnom nivou. Kroz ekspanziju sopstvenog lejbla The Soundgarden u globalno popularan brend, poznat po svojim internacionalnim događajima, učvrstio je svoju, već jaku reputaciju giganta elektronske, tehno i haus muzike. Od kasnih 2000-tih, kao posrednik za nove talente, bristolske izdavačke kuće Hope Recordings, Nick takođe provodi vreme tragajući i za novim muzičkim zvezdama.

Dan kasnije, u subotu 14. avgusta na Kalemegdan se vraća španska tehno umetnica afričkog porekla Fatima Hajji, koja je sinonim za snažni hard tehno, u kome se protežu hipnotišuće arapske melodije, kao i elementi afričke muzike, salse i dobar gruv. Za pultom će joj se pridružiti lokalci TKNO i The +, jedan od pobednika ovogodišnjeg Let’s Mix It takmičenja.

Fatima poseduje odličnu tehniku miksanja i talenat u selekciji muzike. Osim što nastupa na najvećim svetskim festivalima poput Awakeningsa, ADE, Tomorrowlanda, kao i u tami klubova kao što su Tresor, Berghain, Eden Ibiza, EGG London i Fabrik, gde dominira svojim masivnim, tvrdim zvukom po kojem je prepoznaju širom planete, Fatima je vlasnica tri izdavačke kuće i vodi i svetski slušanu radijsku emisiju Standbite Music, dok žurke svoje etikete Silver M održava na Ibizi, u Amsterdamu i Barceloni. Stekla je fanove širom sveta zahvaljujući jedinstvenom muzičkom odabiru i još neverovatnijim setovima u kojima konstantno ruši barijere i pruža nezaboravno iskustvo slušaocu, uz čiste andergraund tehno setove na sporijim brzinama.

Sledećeg petka, 20. avgusta binu u Barutani preuzima lokalna trap ekipa – momci pod pseudonimom Crni Cerak, čiji se bitovi i rime slušaju sa telefona iz ćoškova širom Srbije, sa specijalnim gostima – Full house ekipom koja je već dugi niz godina neizostavni deo andergraund trap scene, a to su Lacku Dizzy i Jovanni, koji predstavljaju ulični turbo trap, kao i Numerom i Gerumom iz Hazze organizacije, koji se vešto klackaju između andergraunda i mejnstrima.

Subota 21. avgust posvećen je mladim nadama lokalne scene, koje će nastupiti u okviru prvog Let’s Mix It Showcase-a. Te večeri za pultom će se smenjivati pobednici i finalisti ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg Let’s Mix It takmičenja, di-džej ekipa u sastavu: Dakissa, Katalina, Lanna, Mina Poznanović i Baka.

Tajanstveni, maskirani žensko-muški duo Nipplepeople održaće svoj beogradski koncert u Barutani, u nedelju 22. avgusta, na kojem će bend predstaviti novoaranžiranu set listu pojačanu svežim scensko-vizualim elementima.

Harizmatična Monika Kruse, jedna od pionira evropske tehno scene, donosi Terminal M žurku u Barutanu, u petak 27. avgusta. Te večeri, njen specijalan gost biće Ilija Djokovic, jedan od najboljih tehno producenata sa naših prostora.

Poslednja subota u avgustu rezervisana je za sve poštovaoce izraelskog trens zvuka, kada će nastupiti psy trens projekat Bizzare Contact i trens mag Indra, uz lokalnu podršku Goa sapiens di-džejeva – Aquapipe, Sivi i Albert.

Do kraja osme sezone Barutane, očekuju nas nastupi žanrovski veoma raznovrsnih izvođača. Petak 3. septembar mesec rezervisan je za tradicionalni beogradski nastup superstara progresiv scene, Hernana Cattanea i njegovog kolege italijana Graziana Raffe. Dan kasnije, di-džej pult će deliti jedna od najtraženijih regionalnih tehno di-džej dama Lea Dobričić i njena koleginica i prijateljica iz Bukurešta – Nusha. U petak 10. septembra premijerno će nastupiti maestralni Folamour koji iza sebe ima tri hvaljena albuma i legendarni Boiler room set, koji ga je pozicionirao kao jednog od najperspektivnijih izvođača svoje generacije. U subotu 18. septembra, posetioci će imati prilike da čuju lajv nastup Nico Plagemanna, polovine nemačkog projekta Kollektiv Turmstrasse, koji su jedni od retkih umetnika sa haus i tehno scene koji se ističu od mnoštva drugih artista. Minimal i tehno legenda, Sonja Moonear, vodeće ime svetske andergraund elektronske scene i nosilac laskavog nadimka „ženski Villalobos“ vraća se u Beograd u petak 24. septembra.

Ulaznice su u prodaji putem Cooltix onlajn platforme, kao i na prodajnim mestima Ticket Visiona i Gigs Tixa. Sve kupljene ulaznice za prošlogodišnje nastupe ovih izvođača važiće i za nove datume.
 


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..