SEZONA BORAVKA NAPOLJU

SEZONA BORAVKA NAPOLJU
uto, 10. avgust 2021, 18:00 h
Centar za likovno obrazovanje – Šumatovačka - Beograd, Serbia

U Beogradu, 10. avgusta 2021. u 18h u Centru za likovno obrazovanje, Šumatovačka 122 održaće se hepening i otvaranje izložbe SEZONA BORAVKA NAPOLJU. Autorka projekta: dr um. Vesna Opavsky. Ovaj umetnički projekat je posvećen negovanju odnosa prema prirodi i sastoji se od izložbe grafika „Sezonarijum” i hepeninga „Park je moje dvorište“. Događaj predstavlja svojevrsni poziv građanima da otkriju i koriste puni potencijal gradskih zelenih površina. Ljubav prema zelenilu je prvi korak u očuvanju i zaštiti zelenila.

Hepening će se odigravati u dvorištu galerije, a učesnici će biti svi prsutni gosti. Desetog avgusta u dvorištu Centra za likovno obrazovanje Šumatovačka na Vračaru, zajedno ćemo pokazati kako treba da se voli priroda.

Hepening „Park je moje dvorište“

Ovaj kolektivni performans posetilaca imaće formu grupnog piknika koji je osmišljen tako da razvija poštovanje čoveka prema prirodi i svest o ekološkim katastrofama do kojih može doći usled ljudskog nemara. Pored toga što će gosti biti bosonogi u direktnom kontaktu sa parčetom gradskog zelenila, biće pozvani da kažu reč-dve o tome šta priroda znači za njih.

U ovoj vračarskoj bašti biće postavljene reciklažne kante i podeljeno više informacija o recikliranju na teritoriji Beograda, kao i mapa reciklažnih kontejnera. Komunikacija će se odvijati i na društvenim mrežama pod oznakom #parkjemojedvorište.

Uključivanjem publike umetnost može još više uticati na pozitivne promene navika društva. Putem kratkih izjava, pričanja anegdota, propraćeno slikom šarenih prostirki i osmeha prisutnih u bašti Centra Šumatovačka, zajedno ćemo dati doprinos poštovanju zelenih površina i odgovornijem ponašanju građana. Takođe ćemo se, negujući lični odnos prema prirodi, baviti osvešćavanjem terapeutskog efekta boravka u prirodi kod pojedinaca.

Ceo događaj će biti zabeležen kamerom i kao dopuna se prikazivati na ekranu u nastavku izložbe.

Serija grafika „Sezonarijum“

Serija grafika „Sezonarijum, koja nastaje od 2019. godine je kombinacija crteža i fotografija izvedenih u tehnici digitlne štampe. Radovi dimenzja 80 x 80 cm predstavljaju male prirodne oaze kao utočišta od gradskog betona i gradske užurbanosti. Ovalni oblici u koje su florali motivi „spakovani“, indiriketno podsećaju na logotipe u vidu izdvojenih oblika i boja predela odakle su uzorci uzeti.
 
Kroz umetnički rad Vesna Opavsky se bavi temama ekologije i digitalnog zapisa, pokušavajući da ukaže na značaj očuvanja prirode. Njeno polje istraživanja okrenuto je rešavanju problema savremenog društva prouzrokovanog urbanim okruženjem i ona prirodu smatra lekom protiv otuđenja čoveka današnjice. Vesnin pristup digitalnoj grafici ogleda se u kombinovanju akvarela, kolaža i fotografije. Izražava se prepoznatljivim stilom, koji je za umetnicu karakterističan poslednjih 15 godina. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Izlagala je 12 puta samostalno i stotinak puta grupno širom Evrope. Za umetničke radove je četiri puta nagrađivana. Vesna Opavsky je umetnica slovačkog porekla, a živi i radi u Srbiji i Belgiji.
Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i MENSE.
 
Iz teksta za katalog - Ponekad je dovoljno jedno lepo iskustvo da promeni čovekov pogled na svet. Izlet u sred Beograda na kome ljudi dele svoja najlepša sećanja iz prirode u spontanoj i neformalnoj atmosferi, osmislila je Vesna Opavsky kao način da skrene pažnju na vrlo ozbiljnu ideju. Kroz magistarske i doktorske umetničke studije, načela je temu napetog odnosa koji vlada između urbanog životnog stila i urođene potrebe za boravkom u prirodi. Kroz cikluse digitalnih grafika njena tema je dobijala sve više ekološki karakter, sa izrazito afirmativnim pristupom, naglašavajući ono što je u odnosu čoveka i prirode lepo, a ne ružno. Na poetičan i ubedljiv način, kroz novu seriju digitalnih grafika „Sezonarijum”, ona budi sećanja na vrlo konkretne mirise i dodire, a podrazumeva se i vizuelne utiske, pojedinih sezona cvetanja, berbe ili opuštanja u prirodi. Ona je pripremila radosni hepening gde će se prisutni družiti i zabavljati kroz vođene aktivnosti koje podsećaju na proslavu. Vesna prilazi ekološkom aktivizmu sa pozitivne strane umesto kroz strah, koji je svakako već prisutan u ljudima usled velikih promena koje pogađaju planetu. Ona gradi svest o dragocenosti zelenih površina i  želju za ličnim doprinosom očuvanju gradskih oaza kroz upečatljiv doživljaj izleta u parku i bliskosti sa nepoznatim ljudima koje povezuje umetnost.
Jasna Opavski, slikar i esejista
 


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..