Vođenja: TRADICIONALNE POZORIŠNE LUTKE MALIJA

Vođenja: TRADICIONALNE POZORIŠNE LUTKE MALIJA
ned, 4. jul 2021, 11:00 h - 12:30 h
Beograd,

Stručno vođenje kroz tematsku izložbu, nedeljom od 11 do 12.30 časova. Na izložbi Tradicionalne pozorišne lutke Malija – iz zbirke Andreja Jerovšeka i zbirke Muzeja afričke umetnosti predstavljene su lutke karakteristične po svom stilu izrade i animacije za pozorišnu formu koja se tradicionalno izvodi u južnim oblastima Republike Mali, u dolini reke Niger. Kao eksponati na ovoj izložbi, glavne uloge dele pozorišne lutke antilopa sa bubnjarem i plesačima, slon, plejada žutih, crvenih i plavih malih ljudi i Merenkun, velika figura žene sa dva lica.

Svedočeći o varijetetu dramskih likova i skulptoralnim odlikama, izložba ujedno otkriva elemente konstrukcije lutaka koji omogućavaju pokret na sceni. Na izložbi su zastupljene zglobne lutke na štapu, od kojih su neke opremljene i koncem za manipulisanje, kao i lutke bez pomičnih delova rezbarene u drvetu.

Sa poznavaocima i ljubiteljima lutkarstva i pozorišne igre, i sa svima koje pozivamo ovom izložbom da to postanu, podelićemo odmah još dve tajne glumačkog zanata iz ovog dela Afrike: tradicionalne lutke igraju scene nemog pozorišta, a lutkari ostaju sakriveni u kostimu ili kapteletu, elementu koji ima funkciju pokretne pozornice.

Za omladinu i sve odrasle posetioce kustosko vođenje kroz muzejsku izložbu „Tradicionalne pozorišne lutke Malija“ odvija se u maloj galeriji u prizemlju Muzeja.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, broj posetilaca je ograničen, a prijavljivanje se vrši slanjem mejla na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..


Muzej afričke umetnosti
Andre Nikolića 14, Beograd
<<  Septembar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
   

Putopisi, Intervjui..