DOK CINEMA DOB: "WONGAR"

DOK CINEMA DOB:
čet, 25. mart 2021, 19:00 h
Beograd,

U nastavku novog programa Doma omladine Beograda DOK CINEMA DOB, u četvrtak, 25. marta od 19:00 časova u sali Amerikana biće prikazan dokumentarni film "WONGAR". Nakon projekcije razgovor sa Andrijanom Stojković, rediteljkom i scenaristkinjom filma, vodiće producentkinja Jovana Nikolić. Svakog meseca publiku očekuju projekcije domaćih autorskih dokumentarnih ostvarenja, a u fokusu će biti filmovi u trajanju od preko 50 minuta koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima.

Ideja je da se domaća publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva i tendencijama na međunarodnoj dokumentarnoj sceni, jednako u kontekstu umetnosti i savremene dokumentarne produkcije. Ulaz je slobodan.

Australijski pisac, srpskog porekla, Vongar, živi povučen život u predgrađu Melburna, brinući se o svojih 6 dingoa. Njegov najnoviji roman će uskoro biti objavljen, ali u isto vreme njegov dugogodišnji pratilac, dingo Timi, je bolestan. Veterinari sugerišu Vongaru da uspava psa, ali se on snažno suprotstavlja. Vongar veruje da može da pronađe pomoć za Timija na drugim mestima: uranja duboko u svoje sećanje u pokušaju da prizove duhove iz predanja Aboridžina.

Reč rediteljke - Australija me je oduvek fascinirala. Opčinjavala su me njena prostranstva. Nadala sam se tome da se preselim i živim u Australiji, daleko od Evrope i stalnih oružanih sukoba koji su potresali moju zemlju. Posebno su me zanimala činjenica da u nijednom od 600 aboridžinskih dijalekata ne postoji reč za rat. Među knjigama o Australiji koje sam čitala naišla sam na zbirku kratkih priča koje je napisao neki B. Wongar. Bila sam iznenađena kad sam otkrila da je on moj zemljak i da mu je ime Sreten Božić. Mnogo toga se može naučiti iz života u kojem se Australija susreće sa Srbijom, iz toga da se muškarac bele kože posvećuje ženi različite kulture i boje kože, da u 21. vek stiže mudrost stara više od 60.000 godina. Vongarov kompleksni multikulturalni susreti ulaze oblasti o kojima je neophodno još mnogo promišljanja.

Andrijana Stojković je diplomirala na Katedri za filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na Fakultetu dramskih umetnosti radi kao docent. Autor je 7 kratkih igranih i 8 kratkih dokumentarnih filmova; 1 srednjemetražnog i 1 dugometrtažnog dokumentarna filma i 1 dugometražnog igranog filma. Njeni filmovi su učestvovali i bili nagrađivani na međunarodnim filmskim festivalima kao što su IDFA, HotDocs, Rotterdam IFF, FidMarseille IFF, Raindance IFF, Sofia IFF, Havana IFF i dr. Osnivač je producentske kuće ALL INCLUSIVE FILMS. I jedan od osnivača Udruženja za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture FILMKULTURA.

Autor i moderator programa DOK CINEMA DOB: Jovana Nikolić, producent dokumentarnih filmova „Pogrebnik“, „Kavijar Konekšn“ i „Nacionalni park“, sva tri premijerno prikazana na IDFA. EAVE, EURODOC i Berlinale Talents alumna. Predaje produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Autor je doktorskog rada na temu „Menadžment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj“ na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala je koprodukcije sa ITVS International (SAD) i Cognito Films (Švajcarska), i saradnje sa ARTE Germany, Channel 4, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima.

Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

WONGAR
Dokumentarni film / 60’ / 2018. / Srbija

Reditelj: Andrijana Stojković

Snimatelj: João Ribeiro
Snimatelj zvuka: Ben Travers
Montažeri: Andrijana Stojković i M.Cem Öztüfekçı
Kompozitor originalne muzike: Vladimir Kolarić
Dizajner zvuka: Aleksandar Protić
Izvršni producent: Jelena Stanković
Producent: Miroslav Mogorović
Koproducenti: Jelena Stanković i Andrijana Stojković

Produkcija: ART&POPCORN u koprodukciji sa ALL INCLUSIVE FILMS


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..