Novogodišnji program Kulturnog elementa

Novogodišnji program Kulturnog elementa
sub, 26. decembar 2020 - ned, 27. decembar 2020

Praznični duh Kulturni element, neprofitna i nevladina organizacija koja se bavi promocijom kulture i mladih umetnika, kao i dokumentovanjem kulturnog nasleđa, obeležiće nizom projekata koji su kreirani u saradnji sa Muzejem grada Beograda. Projekti koji nas očekuju u Muzeju Ive Andrića (Portret Andrić) i Konaku kneginje Ljubice (Lazarice, Ženidba kraljevića Marka, Pirotska bajka) inspirisani su bogatom nacionalnom tradicijom i stalnom muzejskom postavkom. Zbog trenutne epidemiološke situacije programi koji će se održati 26. i 27. decembra, neće biti otvoreni za publiku, ali će biti snimljeni i emitovani tokom novogodišnjih i božićnih praznika na YouTube kanalu Kulturnog elementa.

Još jedan u nizu projekata kojim će Kulturni element obeležiti predstojeće praznike je Autorski koncert Ane Krstajić i Juga Markovića. Zbog trenutne epidemiološke koncert koji će se održati u subotu 26.12. u Konaku kneginje Ljubice, neće biti otvoren za publiku, ali će biti snimljen i emitovan tokom novogodišnjih i božićnih praznika na YouTube kanalu Kulturnog elementa.

Ana Krstajić je višestruko nagrađivana kompozitorka. Diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Magistrirala je u Beogradu i na Berkli koledžu za muziku u Bostonu. Komponuje koncertnu, primenjenu muziku i aktivno deluje i kao izvođač - pijanista. Njena muzika izvođena je širom sveta. Ambasador je platforme  Srbija stvara.
Jug Marković rođen je u Beogradu gde je završio studije kompozicije u klasama Vlastimira Trajkovića i Zorana Erića na Fakultetu muzičke umetnosti kao i studije arheologije na Filozofskom fakultetu. Osim u Srbiji, njegova muzika izvođena je u Francuskoj, Belgiji, Italiji, Nemačkoj, Austriji, Sloveniji, Islandu, Americi i dr, među kojima spadaju i značajni svetski festivali kao što su Muzički dani u Donauešingeru (Donaueschinger Musiktage 2014) i Festival u Eks-an-Provansu (Festival d’Aix-en-Provence 2016) za koji je po porudžbini napisao kompoziciju ”Ultraterreno”. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod renomiranih kompozitora kao što su Eno Pope, Mark Andre, Fabien Levi, Džon Koriljano, Rafael Sendo i pohađao seminare i letnje akademije savremene muzike u Darmštatu (47. Internationale Ferienkurse für Neue Musik), Parizu (ManiFeste IRCAM) i Gracu (11. Internationale Komponistenakademie für zeitgenössische Musik) gde je sa poznatim austrijskim ansamblom za novu muziku Klangforum Wien sarađivao na svojoj kompoziciji ”MotherTongue”. Jug je sa svojim delom ”Egon” (za klavir) izabran za pobednika trećeg takmičenja kompozitora Anton Matasovski u Beču (2017), dobitnik je prve nagrade internacionalnog takmičenja kompozitora u Hong Kongu (2016) za kompoziciju ”Hydra”, zatim specijalne nagrade Busan Maru festivala u Južnoj Koreji (2016) kao i nagrade “Josip Slavenski” (2015), obe za kompoziciju ”Magistralen”. Aktivan je učesnik rezidencija i programa koje organizuju ENOA (European Network of Opera Academies), Britten – Pears Young Artists Program (Snape Maltings, Velika Britanija), TENSO (Europen Networork of Professional Chamber Choirs) i dr.

Projekat je nastao u saradnji sa Muzejem grada Beograda, a podršku je dao SOKOJ.

Muzičku sezonu, koja se već 6. godinu zaredom održava u Muzeju grada Beograda, podržalo je i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..