Collegium Hungaricum: "Bartok 75"

Collegium Hungaricum:
čet, 19. novembar 2020

Program pod nazivom "Bartok 75", kojim Collegium Hungaricum obeležava sedamdesetpetogodišnjicu smrti Bele Bartoka, mađarskog etnomuzikologa, pijaniste i jednog od najznačajnijih kompozitora 20. veka, će biti održano ONLINE, na Facebook stranici Collegium Hungaricum Beograd u četvrtak, 19. novembra 2020. godine, u 18 časova. Predavanje o Beli Bartoku će održati Ana Vrbanec, stručni savetnik za umetnost i kulturu, dok će pijanisti An Vang i Petra Hrženjak svirati Bartokove kompozicije. Program: Četiri dela iz ciklusa "Za decu" i Svita za klavir, op. 14, 1. i 4. stav.

U sklopu izložbe "U apoteci kod ugarskog kralja Svetog Stefana" će biti upriličena stručna vođenja, uz primenu i poštovanje svih mera Kriznog štaba, donetih usled aktuelne epidemiološke situacije, izazvane virusom COVID 19.

Stručna vođenja koja će voditi Jelena Manojlović, autorka izložbe i kustos Muzeja za istoriju farmacije, će biti održana u Collegium Hungaricumu (Gračanička 14, Beograd) svakog 19, 24. i 26. novembra 2020, od 11 do 14 časova.

Collegium Hungaricum - Odeljenje za kulturu Ambasade Mađarske u saradnji sa Radio televizijom Srbije, učestvuje u realizaciji TV šou-programa "Virtuozi V4+", koji se održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Mađarske i promoviše mlade talente klasične muzike.

Collegium Hungaricum i RTS zajedno su organizovali izbor srpskih predstavnika za takmičenje u Budimpešti: raspisan je javni poziv na koji se prijavilo 60 mladih talenata iz cele Srbije. Po propozicijama, pravo učešća imaju instrumentalisti do 18 i pevači do 20 godina. Selekciona komisija sastavljena od muzičkih stručnjaka, odabrala je 30 najboljih kandidata za audiciju koja je održana početkom avgusta ove godine, u Studiju 8, na Košutnjaku, na kojoj su izabrana četiri predstavnika Srbije na takmičenju u Budimpešti.

Televizijski šou program "Virtuozi" postoji u Mađarskoj već šest godina, ove godine takmičenje je prošireno na internacionalni nivo, pod nazivom "Virtuozi V4+", okuplja kandidate iz Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske i Srbije, a održava se pod sloganom "Sviramo zajedničkim jezikom".

Sledeća epizoda ovog talent šou-programa će biti emitovana u subotu, 21. novembra 2020, na RTS 2, sa početkom u 22.50 časova.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..