PLAN B – 5. Festival subverzivnog filma u Domu omladine Beograda

PLAN B – 5. Festival subverzivnog filma u Domu omladine Beograda
sub, 19. septembar 2020 - pon, 5. oktobar 2020
Beograd,

Od 19. septembra do 10. oktobra 2020. na Terasi Doma omladine Beograda (u slučaju lošeg vremena Tribinska sala DOB). Ovogodišnji 5. po redu, festival PLAN B posvećen je subverzivnosti “malih” filmova, subverzivnosti nezavisnih filmskih produkcija i filmmejkerskih radionica, subverzivnom prenošenju gerilskih filmaških iskustva sa kolena na koleno i širenju što veće filmske demokratičnosti. Zbog toga će festival, pod sloganom Cinéma vérité Srbija, biti posvećen radionici dokumentarnog filma Ateljea Varan, koja je u Srbiji prvi put održana 2004. godine. Tokom godina iznedrila je jedanaest filmmejkera koji su danas profesori prestižnih fakultata od Amerike do Beograda, reditelji koji stvaraju širom sveta, programeri, selektor i direktori značajnih filmskih festivala, a njihovi filmovi osvajali brojne nagrade, prikazivani na televizijama i festivalima…

Peti PLAN B biće posvećen prvoj generaciji filmmejkera sa radionice Ateljea Varan i njihovim filmovima. U četiri termina subotom, od 19. septembra do 10. oktobra, publika će biti u prilici da vidi svih 11 filmova sa prve Varan radionice, uz stručno vođenje i razgovore sa autorima nakon projekcija njihovih filmova.

Na prvoj projekciji 19.09.2020. u 20h na terasi Doma omladine Beograda (u slučaju lošeg vremena u Tribinskoj sali) prikazujemo tri kraća dokumentarca. Ulaz je slobodan.

“PREKO” Barbare Tolevske nas vodi u standarne redove ispred zapadnoevropskih ambasada, svedočeći da se za ovih 15-16 godina u redovima samo menjaju ljudi, a oni ostaju naša konstanta, bivajući povremeno duži, ili kraći u zavisnosti od političke i ekonomske situacije u zemlji.

“NOVA VEST” Ive Kljakić govori, na vrlo suptilan način, o religioznosti i onda kada ona nije povezana ni sa jednom od postojećih religija. Religioznost kao univerzalna ljudska osobina čak i onda kada su ljudi ateisti.
“TATIN AUTO” Staše Tomić govori o našim nasleđima, onome što nam je ostavljeno, a što nismo mogli da biramo, i kako se nosimo sa time. Kako se autor miri sa najvrednijom uspomenom koja mu je ostala nakon očevog tragičnog odlaska, i šta će na kraju uraditi sa njom i samim sobom.

Do kraja festivala očekuje nas još osam filmova ovih autora, u tri “subverzivne” subote, sa prve radionice Ateljea Varan. Ovim se ujedno podesećamo gde smo kao društvo bili te godine, jer iako su ovi filmovi intimna i lična dokumentarna svedočenja u svima njima su i obrisi vremena u kome su nastali. Takođe, pratimo razvojni putu svakog od ovih autora, i sa njima razgovaramo gde su bili, šta su radili i kuda idu, da li možda neki od njih više nisu u filmskim vodama.

Festival subverzivnog filma “PLAN B” nastao je u Domu omladine Beograda kao potreba da se isprate savremeni tokovi angažovanih i društveno bitnih tema u filmovima. Ove godine osvrćemo se unazad, tražeći u nama samima i u našoj neposrednoj blizini šta je to što je bilo drugačije, što je možda posejalo klicu neke buduće promene, promene na bolje, i šta se sa tom promenom dogodilo u međuvremenu.

Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.



Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Novembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Putopisi, Intervjui..