67. Martovski festival u Domu omladine Beograda

67. Martovski festival u Domu omladine Beograda
uto, 25. februar 2020 - sub, 29. februar 2020
Beograd,

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 67. po redu, poznatiji kao Martovski festival, biće održan od 25. do 29. marta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda. Pomoćnik gradonačelnika i predsednik Odbora Martovskog festivala, Andreja Mladenović podsetio je da je ovo festival sa najdužom tradicijom u Srbiji, ali i u regionu, i Grad Beograd ponosi se što je u svetu filmske umetnosti upravo on domaćin i organizator festivala sa tako dugim trajanjem.

– Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd. Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Filmski centar Srbije. Prijatelj festivala je kompanija „Lukoil Srbija”. Nadam se da ćemo ispuniti očekivanja filmskih stvaralaca i publike, te da će u što većem broju posetiti festival i pogledati filmove. Ono što je specifično za ovaj festival jeste mogućnost da publika razgovara sa autorima i kroz radionice sazna nešto više o temama koje ih zanimaju. I prethodnih godina insistirali smo na tome da se i prateći program festivala što više obogati izuzetno cenjenim i važnim autorima u ovoj oblasti – rekao je Mladenović.

Osvrćući se na slavne umetnike kojima je ovaj festival bio „odskočna daska”, dodao je da će i ove godine biti pruženo dovoljno informacija i šansi, posebno domaćim autorima, kako bi se prikazali u što boljem svetlu.

– Želimo da mlade ljude koji kroz svoje pokušaje pravljenja kratkih igranih filmova ulaze u svet filma, podstaknemo da budu aktivni i konkurentni u ovom delu umetnosti, koji je vrlo teško osvojiti. Takođe, što se tiče broja nagrada i kategorija, koncept festivala ostaje isti – kazao je Mladenović.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl naglasio je da 67. Martovski festival postaje javno dobro svih nas, kao što neki filmovi posle određenog broja godina postaju „public domain” filmovi, što znači da svako može da ih gleda.

– Martovski festival kao neka vrsta „public domaina” svih ljudi koji prate film na prostoru bivše Jugoslavije, a pogotovo u Beogradu, bio je možda mesto prvog susreta sa filmskom umetnošću. Grad Beograd, odnosno Sekretarijat za kulturu, opredelio je osam miliona dinara za ovogodišnje izdanje, ali je taj budžet zahvaljujući pokroviteljima ovog festivala znatno veći. Dom omladine Beograda, koji nije samo domaćin već i organizator festivala, pokazao se kao dobro rešenje kako za Martovski tako i za Beogradski džez festival – kazao je Karl i dodao da postoje svi preduslovi za jedno dobro izdanje.

Nenad Dragović, v.d. direktora Doma omladine Beograda, podsetio je na to da su organizacioni poslovi Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma već četvrtu godinu zaredom povereni ovoj instituciji. On je istakao da će Dom omladine i ove godine učiniti sve što je u njegovoj moći da Martovski festival opravda poverenje i privuče brojnu publiku.

– Pred nama je bio ozbiljan posao da festival osavremenimo, približimo duhu vremena i postavimo na zdrave osnove, ne zaboravljajući njegovu tradiciju. U pripreme 67. Martovskog festivala ušli smo sa mnogo većim iskustvom i svi zajedno vredno radimo na tome da ove godine festival bude programski još kvalitetniji i uspešniji – rekao je Dragović i dodao da je važno obezbediti dugotrajnost i novi značaj festivala za vremena koja dolaze.

Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić istakao je da se ovaj festival nalazi između tradicije i novih okolnosti.
– Isti je broj nagrada i takmičarski program, kakav je bio i prethodnih godina. Imamo dokumentarne filmove do 50 minuta i preko 50 minuta, kratke igrane, animirane, video-art i kratke igrane filmove koji su u međunarodnoj selekciji – rekao je Dabić.

Cena ulaznica biće ista kao i prošle godine, 200 dinara, dok će studenti filmskih akademija uz indeks moći besplatno da posećuju projekcije.
 


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..