Đura i mornari na Fijuku za Dan zaljubljenih

Đura i mornari na Fijuku za Dan zaljubljenih
pet, 14. februar 2020

Najbolja žurka u gradu na dan zaljubljenih je opet na Fijuk sajmu. Djura i Mornari nam donose vesele melodije, lagane ritmove i provod koji se pamti. Ako ste zaljubljeni, ili niste a želite biti, ili ne želite jer vam je i ovako mnooogo lepo, 14.02. je svakako VAŠ DAN. GDE? Klub Imago,Dečanska 14. Pripremili smo vam "beach party" u ❤ grada, zavodljive latino ritmove okupane melodijama tropskih krajeva, lake, šaljive, iskrene i ljubavne stihove i pregršt plesnih izazova. Vaš Đura i vaši mornari u "Danu zaljubljenih"... Ulaz 300 dinara na dan koncerta!

Bend “Djura i Mornari” već duže vreme postoji na srpskoj muzičkoj sceni i radi sa uspehom. U svetu je ekspanzija “World Music” latino zvuka, kao i veselih mediteranskih pesama. “Djura i mornari” se takvim zvukom bave već više od dvadeset godina. Uz sve to se odlično uklapa i urbana beogradska poezija Vladimira Djurića Djure ili Djure Mornara.

Osamdesetih godina Djura Mornar bio je frontmen benda “Heroji” koji je bio popularan u celoj eks Jugoslaviji. Bend je nastao 1984. godine kao pozorišni projekat Vladimira Đurića Đure koji je u prvu postavu okupio kolege muzičare i glumce, a prvi hit “Noću haramo” bio je na vrhu svih demo top lista 1985 godine. Prvi singl “Macho tip”, objavljen je kao video spot 1986. godine, a za njim sledi singl “Bilder” 1987. godine (PGP). Godinu dana kasnije bendu se pridružuje reditelj Milutin Petrović i snimaju singl “Kiza rok”(PGP). Art akcija “Hiljadu omota” za singl “Kiza rok” urađena je u jesen 1987. godine. Svaki omot singlice je unikatan, jer je naslikan na hepening žurci “Heroja” u Beograđanci, na kom su poznate ličnosti crtale omote. Prodajna izložba omota sa singlom, odrćžana je u “Srećnoj novoj galeriji” SKCa. Godine 1988. bend je snimio album “88” (PGP) sa hitom “Zgromiću te ja” i aktivno radio godinu dana u sastavu Vladimir Đurić Đura pevač, Milutin Petrović pevač, Vladan Aćimović Aćim gitarista, Miša Savić klavijaturista, Rade Bulatović Čeja bas i Ivica Vdović Vd bubnjevi. Najveće nastupe bend je imao u beogradskom “SKC-u” I na trgu u Podgorici. Posle smrti legendarnog novotalasnog bubnjara Ivice Vdovića Vda, bend prestaje sa radom.

Početkom devedesetih Djura je radio samostalni projekat “Beogradske maštarije”, na kom su mu pomogli Mladen Arsenijević Arsa i Vladan Aćimović Aćim. Album je izdala kuća “L.V.O. Records” 1994 godine. U pitanju je bila autorska muzika za dokumentarni film u produkciji “Art kanala” prikazan na RTSu 1994. godine u režiji Dušana Varde.

Vladimir Đurić Đura je sledeće godine formirao bend “Djura i Mornari”. U prvoj postavi u bendu su svirali Mladen Arsenijevic Arsa gitare, Radovan Popović saksofon, Goran Rakočević Kiki bas, Ratko Ljubičić Rale bubnjevi i specijalni gost na harmonici Miško Plavi. Bend “Djura i Mornari” snimio je u pomenutoj postavi dva albuma “Mediteran” i “Tropikalizam”. Muzika sa albuma “Mediteran” 1997. godine, izdat za “PGP RTS” korišćena je u radio drami “Balada o unutrašnjem moru”, Radio Beograda. Uz album “Tropikalizam” iz 2000. godine u izdanju slovenačkog “Biveco records” stvoren je svojevrsni novi umetničko avangardni pokret, koji je uključivao konceptualne art nastupe u klubovima (Klub BUS i klub FEST), pozorišne koncert performanse (Barutana i Dom Omladine Beograda), “Malu knjigu tropikalizma” sa manifestom pokreta na četiri jezika, ali i nevladinu organizaciju “Ecologia Urbana” koja se bavila održivim razvojem i zastitom životne sredine. “Tropikalizam” je imao svoj radijski šou program “Pučina” koji se emitovao na radio Indexu. Snimljen je i istoimeni TV šou prikazan na RTS-u 2001. godine, kao i humoristički tropikalistički serijali “Leto u El Ranču” i “Zima u selu Zavlaka” (2003, RTS).

Bend "Djura i Mornari", nastupao je vrlo uspešno na brojnim koncertima u Srbiji, kao i na festivalima: “West Ritam Festivalu” 1999. u Beogradskom Sava centru (isto veče kada je svirao i bend “Kubanizmo” sa Kube), Zrenjanimskim danima Piva 2003., “Beer Festu” 2007. u Beogradu, te kao predgrupa zagrebačkom bendu “Kubizmo” na “Alter glob festu” 2007. u beogradskom SKCu. Napravili su himnu Beogradskog maratona “Trči trči Beograde” I nastupili na manifestaciji “Maraton nad Beogradom” 2003. Godine. Formula latino balkanske muzike sa beogradskim prizvukom je na ovim prostorima dosta originalna.

U novoj postavi benda od 2007 godine, bili su Milan Milosavljević Burda klavijature, Zoran Anic Kiza, gitara, Ivica Duvnjak gitara, Dušan Milovanić Dule harmonikaš i Dušan Savić Dule đembe. Sa Milanom Burdom kao producentom i aranžerom, Djura je snimio album "Letnja terasa" u studiju "Pink" za “City records”. Bend je snimio kompilaciju Hitovi” 2010. godine za “City records”. U sadašnjoj postavi su Radivoje Rale Bojanovski gitara, Dejan Resanović Deki bas, Nenad Ljubenovic harmonika i Nenad Djordjevic bubnjevi. Kao specijalni gosti tu su Srdjan Tanaskovic Srki klavijature i Milos Djuric Vudi timbalesi. Milan Burda, Nenad Ljubenovic i Zoran Anic Kiza čine postavu "Djura i mornari akustik" koji sviraju isključivo balade benda. Djura sa svojim Mornarima, neprekidno nastupa po raznim klubovima u Beogradu i širom Srbije, više od dvadeset godina (Najvažniji BG klubovi za njihovu karijeru su bili “Klub Duško Radović”, “Regata”, “Stupica”, “Vilenjak”, “Sinagoga”, “Tramvaj”, “Fest”, “Bus”, “Klub 42”, “Kafe Cuba”, “Klub SKC”, “Plato”, Blue Moon “Gun klub”, “La Folie”, “URMUS”, “Margaritas”, najvažniji NS klubovi “Crni Bik”, “Hedonist” i “Trema” itd.) Nastupali su na beogradskim manifestacijama “Beer Festu”, “Danu otvorenog srca”, “Biciklijadi”, “Organic Festu”, “Fish Festu”, “Karnevalu brodova”. Širom Srbije nastupaju na “Festivalu vina” i EXIT festivalu u Novom Sadu, “Livada festu” na Zlatiboru, “Plato Fest” u Vrnjačkoj Banji, “Monument Fest” u Velikoj Plani, KCK Open live, u Kruševcu, “Fudbal fest” u Inđiji, “Smederevo fest” i konačno na Fijuku. 

<<  Oktobar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Putopisi, Intervjui..