Premijera predstave „EPSKA FANTASTIKA“ u DOB-u

Premijera predstave „EPSKA FANTASTIKA“ u DOB-u
uto, 28. januar 2020 - sre, 29. januar 2020
Beograd,

Trideseta pozorišna premijera Studio Centra „EPSKA FANTASTIKA“, biće odigrana u utorak 28. i sredu 29. januara 2020. godine sa početkom u 20 časova, u sali Amerikana u Domu omladine Beograda. Ulaznice su u prodaji na svim Ticket Vision prodajnim mestima,  po ceni od 500 dinara. Za grupne i školske posete obezbeđen je dodatni popust, a informacije o popustima dostupne su preko Studija Centar. Pozorišna predstava “EPSKA FANTASTIKA”, rađena je po autorskom tekstu našeg mladog dramaturga Đorđa Kosića. 

Ovaj zanimljivi pozorišni komad govori  o (ne)razumevanju epske narodne poezije i približavanju iste mladima, ali i o odnosima među učenicima, toleranciji, razumevanju za potrebe druga ili drugarice do nas.

Kroz priču o učenicima jedne beogradske osnovne škole, koji su dobili od nastavnika zadatak da za dan škole naprave prirerdbu na temu epske narodne poezije, junaci u predstavi suočiće se sa problemom razumevanja i formom same epske poezije. Na veoma duhoviti način, likovi u predstavi, koji su tipski vrlo prepoznatljivi, pokušaće da svoje vršnjake zainteresuju za ovaj vid pesničkog izražavanja, koristeći moderne elemente kao alat za prepoznavanje i razumevanje događaja i problema. Dok najuporniji među njima, mladi reditelj pokušava da svoje drugare motiviše na rad i pripremu predstave, otkrivaće se intimni problemi svakoga od njih, kao i loši odnosi koji im ne dozvoljavaju  da zajedno budu jedan uigran tim koji će proslavu dana škole privesti kraju. Tokom proba, karte se otvaraju i od jedne sumorne i nezainteresovane grupe učenika, postaju tim koji je u stanju sve da izvede proslavu na originalan – njihov način.

Predstava “EPSKA FANTASTIKA” je duhovita i moderna priča o današnjim mladim generacijama. Njihova želja i potreba da budu primećeni u društvu i da ostvare svoje mladalačke snove, kažu šta ih muči i u koga su zaljubljeni, jača je od ćutanja, nasilja, sujete, laži i interneta. Zato pored osnovne teme, a to je epska narodna poezija, govorimo o današnjim odnosima među mladima, osećajima za onoga do nas, mogućnosti da u grupi budemo jači nego kada smo sami.

Predstava je namenjena učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola.

Dom omladine Beograda i Studio Centar i u 2020. godini nastavljaju sa uspešnom realizacijom pozorišnog repertoara za mladu publiku, koji je započet  u proleće 2017. godine. Nakon tri godine uspešne saradnje, realizovane su 4 pozorišne premijere, a odigrano je 54 predstava uz ukupnu posetu od oko 10.500 gledalaca! U novmebru prošle godine, u zajedničkoj organizaciji, održan je i prvi festival edukativnih pozorišnih predstava za mladu publiku Angažman Fest koji je u pet dana posetilo oko 1.500 gledalaca.

Dom omladine Beograda i Studio Centar ovim programima žele da mladim ljudima u Beogradu pruže jedno novo i jedinstveno pozorišno iskustvo iz kojeg će izaći bogatiji za mnoga saznanja koja ih se tiču. Sa druge strane, sklanjanje dece sa ulica i uvođenja u kulturne institucije je zadatak na kojem bi svi iz oblasti kulturnog života trebalo da rade.


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..