Izložba Saše Montilja "LET"

Izložba Saše Montilja
sre, 2. oktobar 2019 - uto, 15. oktobar 2019
Beograd,

Izložba Saše Montilja, pod nazivom „Let“ svečano će se otvoriti u sredu, 2. oktobra 2019. u 19 časova u galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije. Saša Montiljo je na domaćoj likovnoj sceni prisutan od kraja devedesetih i od tada je zapažen kao slikar doslednog likovnog rukopisa. U galeriji ULUS predstavlja se najnovijim slikama koje su nastale u poslednje dve godine a koje se stilski nadovezuju na njegov pređašnji opus.

O njegovom slikarstvu, između ostalih pisao je Momčilo Bakrač, koji je u tekstu u katalogu izložbe istakao: „Jedna od opštih karakteristika Montiljovog opusa je red, odnosno raspored. Svaki prizor, usuđujem se da tvrdim sa sigurnošću, zauzima tačno mesto u poretku, kao što je slučaj sa sazvežđima motrenim sa naše zemaljske pozicije sa koje se posmatraču ukazuje, recimo, jasan oblik Corvusa, ili nekog drugog arhetipskog obličja. Montiljove slike se, naime, sklapaju u jednu mirnu kosmogoniju, čvrsto zasnovanu, lišenu slučajnosti i proizvoljnih ekscesa. Drugačije rečeno, sve je tu u skladu sa vlastitom unutrašnjom kohezijom, ili u kosmogonijskoj konstelaciji. Dakle, ni traga od haotičnosti, od koje u ovom dobu boluje mnogo šta, pa i mnogi artistički opusi.

Još jedna od izrazitih naročitosti ovog slikarstva mogla bi se imenovati kao oštrina, ili minucioznost, pri čemu tim pojmovima naznačavam halucinantnu bistrinu prikazanih prizora. Na prvi pogled Montilja bismo mogli odrediti kao realistu, možda kao sledbenika hiper-realizma, ali pažljivije oko brzo uoči netačnost te odrednice. Utisku kumuje izrazito zanatsko majstorstvo ispoljeno na ovim radovima. Naime, Montiljo maestrozno vlada slikarskom veštinom, naprosto odlično rukuje svojim instrumentarijumom, od linije i crteža preko kontrasta i valera, i tako redom, sve do njenog veličanstva boje. U tome je „kvaka“, razlog iz kog ovi prizori trepere nekom ultra-realnom iluminacijom. No to je magijski realizam, moram da upotrebim ovu sintagmu, odnosno da je pozajmim iz istorije književnosti, jer u opticaju nema bolje, iliti za ovu priliku tačnije.“

Biografija: Rođen je 1978. godine u Beogradu. Slikarstvo je učio kod profesora Aleksandra Lukovića Lukijana. Član je ULUPUDS-a i ima status slobodnog umetnika.

Izložba traje do 15.10.2019.


Galerija ULUS
Knez Mihajlova 37 , Beograd
<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..