Veliki koncert na Ušću: „Muzička vizija Balkana“

Veliki koncert na Ušću: „Muzička vizija Balkana“
pet, 2. septembar 2022
Beograd,

Na beogradskom Ušću će 2. septembra biti održan veliki, besplatan koncert „Muzička vizija Balkana“, na kojem će svetske i regionalne zvezde Satori, Dejan Petrović Big Band, Marko Louis i Esma’s Band feat. Zahir Ramadanov Brass band promovisati zvuk Balkana kroz etno i elektronsku muziku, trube, soul, pop, jazz i druge muzičke pravce. Ovaj muzički događaj je deo premijernog održavanja Sajma vina „Wine Vision“, planiranog od 1. do 4. septembra na Beogradskom sajmu. Koncert su podržale Fondacija za otvoreno društvo i inicijativa Otvoreni Balkan.

Koncert „Muzička vizija Balkana“ promoviše autentičan zvuk i energiju zemalja Balkana, a donosi ga Exitova WOMBA (World Music Balkans) plaftorma, čiji je cilj da balkanski zvuk dobije svetsku prepoznatljivost. Naše podneblje je ujedinjeno tradicionalnom muzikom, koja u modernoj produkciji može da postane svetski brend. Tome godinama unazad poseban doprinos daju izvođači koji će nastupiti na Ušću.
 
Nakon nastupa na glavnim binama Exita, koji su obeležili ovogodišnje i prethodno izdanje festivala, u Beograd stiže poznati producent i DJ Satori, koji sa očeve strane ima srpsko poreklo, a inače živi u Holandiji. Sa Fondacijom EXIT je za EXPO Dubai 2022 koproducirao specijalni album „Wonders of Vincha culture”, u kojem je kombinovao elektronsku muziku sa tradicionalnim pesmama Balkana, među kojima su „Vranjanka“, „Zajdi zajdi“, „Moj dilbere“, „Što te nema“, „Đelem, Đelem“. Nedavno je izdao novi album „Dreamin’ Colours“, koji je predstavljen kao zbirka World Music žanra, ali i bluza, indi elektronike, opere i narodne muzike, uz elektronski zvuk i uticaj Satorijevih balkanskih korena.
 
Dejan Petrović Big Bend je orkestar svetski poznat po izvođenju srpske tradicionalne muzike. Nastupali su u Londonu, Torontu, Torinu, Briselu, Pragu i mnogim drugim gradovima, i tako svetu predstavili muziku ovdašnjih prostora. Pored brojnih hitova, Big Band se proslavio u svetu i jedinstvenim izvođenjem popularnih stranih pop-rok hitova u aranžmanu srpskih truba.
 
Marko Louis važi za nekoga ko briše granice u muzici, spajajući zvuke soula, r’n’b, popa, kao i elemente balkanske i orijentalne kulture. Već po prvim taktovima bilo koje njegove pesme prepoznaje se jedinstven stil, kojim se izdvojio na domaćoj muzičkoj sceni. To je jedna od sličnosti koju ima sa ocem, legendarnim Ljubišom Stojanovićem Louisom.
 
Esma’s Band čine muzičari koji su sa kraljicom romske muzike Esmom Redžepovom nastupali širom sveta. Kao članovi njenog pratećeg ansambla Teodosievski  održali su preko 3.000 koncerata. Esma's Band predvodi Esmin sin Simeon Atanasov, a s njima će na Ušću nastupiti i Zahir Ramadanov Brass band.
 
Ulaz na veliki koncert „Muzička vizija Balkana“ je slobodan za sve posetioce.
 
Koncert će bit održan u okviru četvorodnevnog sajma vina u Beogradu „Wine Vision by Open Balkan 2022“, koji će okupiti najbolje proizvođače vina iz Albanije, Severne Makedonije, Srbije i zemalja u okruženju. Osim na štandovima preko 400 izlagača, vinski potencijali Balkana biće predstavljeni i na brojnim masterklasovima, radionicama i specijalnim degustacijama. Brojni vinski eksperti, trgovci, distributeri, nosioci titula Master of Wine, kritičari, blogeri i predstavnici globalno najznačajnjih medija biće gosti prvog „Wine Vision“ sajma.


Ušće
, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..