Crvena analiza - Jelena Micić

Crvena analiza - Jelena Micić
sre, 3. avgust 2022 - pon, 15. avgust 2022
Beograd,

Otvaranje samostalne izložbe Jelene MIcić pod nazivom " Crvena analiza", u Galeriji ULUS je 03.08.2022. od 19 časova, a sama izložba će biti otvorena do 15.08.2022. Akumulativna instalacija Crvena analiza proističe iz višegodišnje prakse Jelene Micić koju možemo razumeti kao istraživanje umetničkim sredstvima, a bazira se na ispitivanju društvenih i političkih aspekta boje i bojnih sistema. Svoj višegodišnji fokus Micić započinje sakupljanjem prašine iz insitucije Akademije likovnih umetnosti u Beču (Održavanje slika, 2016.), a zatim i iz zemlje u Istočnoj Srbiji (Paleta moga kraja, 2017), da bi na Bijenalu Mladih prikazala instalaciju napravljenu od pigmenata iz domaćinstva (Xvatač boje, 2019-2022).

U njenoj praksi, posmatranje određenog materijala i boje kao njegove pojavnosti paralelno je sa umetničkim i društvenim aktivizmom usmerenim ka preispitivanju uloge radnica i radnika u izlagačkom prostoru, kao i pozivanje na učešće posetilaca putem neposrednog doživljaja materijala.

Od sredstava za čišćenje (Đuskanje kraj bazena, 2021), preko lokalne vode (Politički kič, 2021), Micićka svoju umetničku praksu okreće ka suočavanju sa svakodnevnim problemima i uslovljenosti društvene participacije. Instalacija Crvena analiza nastaje kroz višemesečno prikupljanje raspršenih hemijskih elemenata iz zemlje, vazduha i vode u selu Radinac kod Smedereva, njihovo dalje uvezivanje kroz sakupljanje podataka i objekata, kao i proizvodnju situacije koja preispituje potencijal ekološko-estetske reprezentacije u polju društvenosti.

Jelena Micić rođena je 1986. godine u Knjaževcu, Srbija, a trenutno živi i radi u Beču kao umetnički direktor festivala WIENWOCHE. Magistrirala je na odseku za Tekstualnu skulpturu na Akademiji likovnih umetnosti u Beču (2020), master je Filozofije, i diplomirani je filolog Skandinavskih jezika i književnosti (2010.) Univerziteta u Beogradu. Dobitnik je nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos (2021), Ö1 Talentestipendium i stipendije kültür gemma! (2018). Pored individualne umetničke prakse u kojoj se bavi slikarstvom i prostornim instalacijama, član je neformalne grupe UMETNIK* i ženskog kolektiva I KNOW I CARE.
jelenamicic.com

Projekat je podržan od strane Ministarstva umetnosti i kulture, javnog sektora i sporta (BMKÖS, Austrija), Ministarstva kulture i informisanja (Srbija), Gradskog sekretarijata za kulturu (Beograd) i realizovan u saradnji sa pokretom građana Tvrđava (Smederevo).


Galerija ULUS
Knez Mihajlova 37 , Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..