XXIII Guitar Art Festival

XXIII Guitar Art Festival
uto, 17. maj 2022 - sub, 21. maj 2022

Guitar Art Festival održaće se od 17. do 21. maja u Beogradu pod sloganom „Etno“. Etno upućuje na izvornu i autentičnu muziku sveta, koji će izvođači iz 20 zemalja sveta predstaviti u njenom svaremenom obliku. Ovogodišnji festival je objedinio španski flamenko, portugalski fado, grčki buzuki, argentinski tango, rusku balalajku i balkanski etno. Guitar Art Festival je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji i međunarodno prepoznat festival koji nosi titulu jednog od 5 najznačajnih festivala gitarske umetničke muzike u svetu. Najveći gitaristi i muzičari sveta doprineli su tom statusu Festivala, a među njima su Pako de Lusija, Sting, Enjo Morikone, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio i mnogi drugi.

Festival otvara međunarodno proslavljen grčki pevač Jorgos Dalaras 17. maja u Kombank dvorani. Biće to peti beogradski koncert jednog od najvećih pevača tradicionalne rebetiko muzike. Dalaras će u Beogradu izvesti brojne bezvremene hitove iz karijere duge više od 40 godina, pevača će na beogradskom koncertu pratiti ansambl od 16 najboljih grčkih muzičara među kojima su poznate pevačice Violeta Ikari i Aspasia Stratigu. Koncert na svečanom otvaranju međunarodnog festivala gitare biće putovanje u Grčku kroz muziku buzukija i rebetika na gitari.

Fado princeza Sara Koreja održaće svoj prvi koncert u Beogradu 19. maja u Zadužbini Ilije M. Kolarca. Sara je zvezda je Univerzal Music Portugala, njen prvi album dobio je  dve nominacije na prvom izdanjnju festivala Play – Portuguese Music Avards, zatim nagradu Revelation Radio Festivala i više od 30 koncerata. Naporan rad i talenat Sare Koreje doneli su joj i nominaciju za Latino Gremi nagradu 2021.

Flamenko spektakl rezervisan je za talentovanu pevačicu Tamaru Jokić, koja će predstaviti projekat ,,Transibérica’’ zajedno sa španskim muzičarima - Javier Limón, Diogo Clemente i Israel Suarez Piraña, 19. maja na Kolarcu. ,,Transibérica’’ predstavlja njen album prvenac, fuziju španske i portugalske muzike, na kome je predstavila ovaj geografski i umetnički prostor pod producentskim okriljem slavnog španskog producenta i gitariste Havijera Limona i poznatog i afirmisanog kompozitora Dioga Klementea iz Portugala. Ovaj album uskoro će biti predstavljen širom sveta, pod pečatom diskografske kuće Sony Portugal (SME Iberia).

Jame Zenamon brzilski kompozitor piše prmijerno novo delo za sekstet gitara na temu Astora Pijacole, specijalno za beogradski Guitar Art Festival. Premijera je zakazana za 20. maj kada će u okviru koncerta nastupiti i Dimitri Ilarionov i Akordeonista orkestar harmonika.

U okviru tango koncertne većeri biće organizovana Milonga gde će svirati mađarski Tango Harmony ansambl, a ekskluzivno nastupa plesni par iz Italije Gianpiero Galdi & Lorena Tarantino.

Koncerte klasične muzike na Guitar Art festivalu održaće i vrhunski gitaristi među kojima su Alberto Mesirca iz Italije, Pavle Filipović iz Srbije, Julija Trintschuk iz Ukrajne i mnogi drugi.

Svečano zatvaranje festivala rezervisano je za 21. maj u Kombank dvorani kada će jedan od najboljih gitarista ovih prostora Miroslav Tadić održati po prvi put solo koncert. Tadić je poznat po brojnim saradnjama, ali za ovaj koncert okupio je vrhunske umetnike kako bi publici priredio nezaboravno muzičko putovanje. Na koncetru sa Tadićem nastupa pevač Božo Vrećo, te jedinstven Bako Jovanović umetnik na tamburi, Đusi Kovač mađarski gitarista i violinistkinja Yvette Holtzwarth iz Amerike.

Pokrovitelj koncerta i svečanog zatvaranje festivala je Erste banka Srbije.

<<  Jul 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..