Izložba umetnika Damira Radda u Kući kralja Petra

Izložba umetnika Damira Radda u Kući kralja Petra
pon, 2. decembar 2019 - ned, 15. decembar 2019
,

Tragajući za pravim odgovorima na večna pitanja o postanku života i njegovom značenju i svrsi, mladi umetnik Damir Radd (23) otkrio je drevnu mističnu mudrost Kabale, jevrejskog misticizma skrivenog preko 4.000 godina, koje uči o najdubljim misterijama kosmosa i ljudske egzistencije. Ovaj jedinstveni mladi umetnik, koji živi i radi između Beograda i Beča, jedini na prostorima jugoistočne Evrope čije se umetničko delo nalazi u Beloj Kući u Vašingtonu, prikazaće svoja dela magičnog realizma u prelepom ambijentu Kuće kralja Petra u Beogradu na svojoj drugoj samostalnoj izložbi pod imenom „Rađanje Sveta“.

Izložba će biti otvorena u ponedeljak, 2. decembra 2019. godine u 19:00 časova od strane prof. dr Nenada Radda i predsednice Gradske opštine Savski venac gospođe Irene Vujović, u prisustvu znamenitih ljudi iz zemlje i regiona.

Izložba će biti otvorena za javnost do 15.12.2019.

Na putu svog ličnog i umetničkog razvoja, kroz sopstvenu viziju rađanja sveta, umetnik želi da podeli sa nama svemirske vibracije koje kroz njegovu dušu i prenešene na platno pokazuju veći univerzum, večno postojanje i Više sile koje su na delu. Prenoseći želju za dostizanjem shvatanja smisla života i postojanja, centralna figura u rađanju sveta je žena; ona dostiže nivo koji je imala pre silaska u ovaj svet, isti onaj nivo, na kojem će biti na kraju uzdizanja iz ovog sveta. Ona prolazi pred našim očima životna razdoblja, na početku nalikujući životinjama, preko želja uslovljenih društvom, do najviše želje za znanjem. Pod uticajem patnje, koja je izvor želja, ona prelazi sa jednog stepena na drugi.

Takvi procesi, koje je nemoguće staviti u vremenski okvir, zasnovani su na ideji da postoji jedan izvor života koji večno zrači energiju potrebnu za celokupno postojanje. Svaka Damirova slika zrači tom energijom koja nas inspiriše i daje nam moć da promenimo svoje misli, koje su deo kolektivne svesti svega živog, a time se menja i celi svemir. Njegove slike su portali u kojima naziremo refleksiju naše duše u fizičkom obličju, poteklog od žene, majke svih nas; oni se otvaraju pred nama, prikazujući beskonačne pejzaže kroz koje dopire svetlo iz višeg sveta i koje prodire duboko do naše srži. Žena, koja je slika univerzuma, nastanjena Bogom, rađa svet i čovečanstvo, koji su voćka Drveta života. Kroz svetlost ona stvara stabilnost u samoj sebi i njeno čovečanstvo kreira harmoniju između duhovnog i animalističnog, u našem svetu i celom univerzumu.

U doslovnom prevodu sa hebrejskog, žena je „božanska vatra“ (hebr. „i’sha“, od reči „esh“ što znači vatra i zadnjeg slova „hei“ koje je sveto božansko slovo). Vatra može progutati ali i kreirati. Žena dovodi ovo dvoje u harmoniju, božansku snagu presude sa božanskom snagom saosećanja. Fascinacija tom snagom i energijom bila je inspiracija Damiru za nastanak njegovih dela, pokazujući nam da je prevazići same sebe i dostići visok nivo duhovnog moguće, čime život postaje jednostavniji, srećniji i ispunjeniji. A za to nikada nije kasno.

Treba dodati i to, da se portret kralja Petra I Karađorđevića, rad ovog mladog umetnika, nalazi kao deo stalne postavke u Memorijalnoj sobi u Kući kralja Petra, kojeg je poklonio opštini Savski venac i gospođi Vujović na stogodišnjicu oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, kao umetnikov omaž srpskom kralju za čije je vlasti Srbija bila prva zemlja na svetu koja je priznala Balfurovu deklaraciju i Državu Izrael. Prema sopstvenim rečima, „srpsko-jevrejsko prijateljstvo seže od davne istorije Balkana i ja želim da kroz svoju umetnost to prijateljstvo činim još jačim.“

Radno vreme Kuće kralja Petra je radnim danima od 12 to 18 časova i subotom od 10 do 14 časova. Dobro došli!


<<  Oktobar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Putopisi, Intervjui..