Izložba Suzane Vučković u galeriji ULUS

Izložba Suzane Vučković u galeriji ULUS
sre, 16. oktobar 2019 - uto, 29. oktobar 2019
Beograd,

Izložba grafika Suzane Vučković pod nazivom „Kamene groteske – gargojli i himere“ otvara se 16. oktobra 2019. godine u 19 časova u galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije. Renomirana grafičarka Suzana Vučković je na domaću likovnu scenu zakoračila sredinom devedesetih kada je priredila prvu samostalnu izložbu (1995, izložba grafika, Dom kulture "Studentski grad", Beograd). Pasioniranom posvećenošću ovoj likovnoj disciplini ova umetnica je odnegovala autentičnu poetiku, poetiku u kojoj se može ispratiti dosledna geneza likovnog rukopisa.

U galeriji ULUS-a Suzana Vučković se predstavlja ciklusom grafika pod nazivom „Kamene groteske - gargojli i himere“ na kojima su predstavljene skulpture preuzete s katedrale Notr Dam u Parizu.

U koncepciji svoje izložbe autorka navodi: „Fascinantne groteske katedrale Notr Dam u Parizu postavljene su u 19. veku prilikom velike restauracije i rezultat su kreativne saradnje arhitekte Ežena le Dika i vajara Viktora Pjene . Kako su izvorni garguji bili teško oštećeni, vodeći arhitekta - restaurator je odlučio ne samo da ih zameni novim, već i da doda „galeriju himera“. Le Dik je, inspirisan karikaturama Onore Domijea, dizajnirao ove monumentalne statue i brižljivo ih rasporedio duž ograde na gornjoj galeriji koja povezije dve kule. Ekspresivne, zastrašujuće, one predstavljaju zamišljenu mitsku prošlost, ali su i romantičarska aluzija na srednji vek.

Fotografisala sam ih i zatim grafički obrađivala, varirala, naglašavajući njihovo zastrašujuće fizičko prisustvo, kao preteće posmatrače, posmatrače u napadu... ali i kao posmatrače u iščekivanju, posmatrače u dosadi, čak vesele...

Kombinovanjem različitih a po meni srodnih himera, sučeljavam ih, dodeljujem im nove uloge sa željom da ih „angažujem“ u nekoj vrsti žanr scena. Posebno me privlače glave garguja sa razjapljenim čeljustima, u njima tragam i za komičnim i za zlokobnim, tragičnim a njihovim izmeštanjem sa izvornog mesta na katedrali, oduzimanjem njihove izvorne arhitektonske i simboličke funkcije pa smeštanjem u prirodna okruženja, terase, krošnje drveća, vode... trudim se da ih oživljujem, da prestaju da budu skulpture (!) čak da intenziviram njihovo prisustvo do maksimuma, da ih pretvorim u opominjuće svedoke našeg života... sve u uverenju da kombinovanom grafičkom tehnikom na ručno pravljenom papiru, transfer litografskim postupkom i tehnikom chine-collé mogu da osvojim snažan materijalni identitet fotografije kojim bih se maksimalno približila snazi upravo fotografijom uhvaćenog prizora.”

Suzana Vučković

Biografija: Rođena je 1966. u Vladičinom Xanu. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi 1987. godine. Diplomirala je na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 1993, a 2004. godine i magistrirala. Odbranila doktorski umetnički projekat na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu 2015. godine. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1994. godine. Inicijator međunarodnog trijenala grafike (2011), od 2016. predsednik Organizacionog odbora Trijenala, ULUS, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, Beograd. Radi u zvanju vanrednog profesora na Katedri za grafiku na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini, Zvečan – Kosovska Mitrovica.

Dobitnik je više nagrada za grafiku u zemlji i inostranstvu.

Do sada priredila preko dvadeset samostalnih izložbi i izlagala na preko 290 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu ((Španija, Grčka, Urugvaj, Švedska, Italija, Bugarska, Poljska, Mađarska, Danska, Rumunija, BiX, Češka, Mijanmar, Belgija, Slovenija, Kanada, Meksiko, Egipat, Turska, Austrija, Makedonija, Francuska, Tajvan, Litvanija, Crna Gora, Argentina, Rusija, Portugal ...).

Učestvovala je u brojnim rezidencijalnim programima, grafičkim radionicama i kolonijama u zemlji i inostranstvu.

Njeni radovi nalaze se u brojnim kolekcijama u zemlji i inostrastvu.

Izložba se održava do 29. oktobra 2019. godine.


Galerija ULUS
Knez Mihajlova 37 , Beograd
<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..