Radionica: PREMA ANTIKOLONIJALNOM MUZEJU

Radionica: PREMA ANTIKOLONIJALNOM MUZEJU
uto, 2. avgust 2022, 11:00 h - uto, 23. avgust 2022, 13:00 h
Beograd,

Dođite u Muzej afričke umetnosti, tokom avgusta – svakog utorka: 2, 9, 16. i 23. avgusta, od 11 h do 13 h – da razgovaramo o pitanjima kolonijalnog muzeja, dekolonizacije i zamišljanja antikolonijalnog muzeja, koja pokreće izložba koja je trenutno u izradi, a koja se otvara 8. septembra. Nema ograničenja u godinama što se tiče prisustva radionicama. Sadržaj radionica je pre svega razgovor, ali ukoliko želite da se pridružite i da umesto toga crtate, čitate, odmarate na travi u bašti muzeja ili samo slušate, dobrodošli ste. Program vodi: dr Ana Sladojević, teoretičarka umetnosti i medija Ulaz je besplatan.

Biće dostupna savremena literatura u vezi sa navedenim temama, kao i teorijski tekstovi za one koji žele da prodube poznavanje.

Možete se prijaviti za učešće na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Pošaljite vaše ime, prezime, i ukoliko želite, podelite sa nama vaše interesovanje za datu temu, kao i šta biste želeli da iz ovog programa dobijete.

Opis radionica: Kada dođete u muzej, šta primećujete? Da li čitate muzejske „legende“ (tekstove kraj predmeta) ili slušate audio-vodič? Ili se pitate o stvarima koje nisu toliko očigledne? O tome kako je nastao muzej, kako su ovi predmeti stigli u muzej, ko ih je napravio, ko ih je izabrao, ko je napisao tekstove na postavci, zašto su predmeti postavljeni na postamente ili u vitrine, smeju li se dotaći?, i tako dalje.

Trenutno je u fokusu brojnih muzeja u svetu – a posebno onih koji izlažu afričku umetnost – dekolonizacija muzejskog rada. Dekolonizacija u tom kontekstu upravo znači postavljati pitanja: a posebno ona pitanja koja se u međuvremenu nisu postavljala, zato što se muzejima bespogovorno verovalo. Međutim, ako uklonimo pretpostavku da je sve što muzeji govore baš tako kako jeste, pred nama će se otvoriti jedno veliko polje koje zahteva kreativnost i imaginaciju: rad na zamišljanju jednog u potpunosti drugačijeg muzeja.

S tim na umu, tokom razgovora u avgustu, želimo da postavimo izazov antikolonijalnog mišljenja i delovanja pred jedan muzej u nastajanju. Reč „antikolonijalno“ je izabrana kao bolje pristajuća Muzeju afričke umetnosti – zbirci Vede i dr Zdravka Pečara od „dekolonijalnog“. Njome se ukazuje na značaj antikolonijalnih vrednosti za formiranje ovog muzeja, i na potrebu da se sa više iznijansiranosti u tumačenju, i uz uvažavanje njegove istorije koja ga decentrira u odnosu na druge muzeje na Zapadu, pristupi propitivanju njegove dekolonizacije.

Teme razgovora:

1. Kolonijalni muzej: kolekcioniranje, etnografizacija, restitucija i repatrijacija. Imperijalna paradigma: imperijalna kartografija, otkriće, kolonijalnost znanja.

2. Muzej i zločin: modernost-kolonijalnost. Globalni modernizmi: decentriranje zapadnocentrične paradigme umetnosti.

3. Rasa i rasizam: konstrukt rase, jugoslovenski antirasizam, rasno izuzeće? Šta antirasizam znači danas?

4. Antikolonijalni muzej: zamišljanje antikolonijalnog muzeja.


Muzej afričke umetnosti
Andre Nikolića 14, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..