Taktilni hibridi, Ana Vrtačnik // X VITAMIN

Taktilni hibridi, Ana Vrtačnik // X VITAMIN
sre, 1. jun 2022, 20:00 h
Beograd,

Otvaranje izložbe Ane Vrtačnik, pod nazivom Taktilni hibridi, je u sredu, 1. juna sa početkom u 20 časova, u galeriji X VITAMIN na adresi Resavska 19 u Beogradu. Izložbu realizujemo u saradnji sa galerijom Bel Art iz Novog Sada. Sva izložena dela, autorka je realizovala tretirajući vunu na različite načine. Prolazeći kroz proces nabavljanja, pranja, češljanja i ručne izrade prediva, umetnica uspeva da utka svoje misli u svoje delo. Odabirom vune kao materjala,  Ana Vrtačnik se osvrće na prakse umetnica 20. veka, koje upotrebom tekstila i drugih mekanih materijala referišu na rodnu neravnopravnost u umetničkom svetu.

„Ana Vrtačnik konstantno posmatra prirodu i crpi inspiraciju iz nje. Intrigiraju je organske forme i teksture koje prevodi u umetničke, i na tom putu sve više se udaljava od polaznih oblika preuzetih iz prirode, toliko da oni postaju neprepoznatljivi, nastojeći da komponuje autonomne apstraktne celine. Povezanost sa prirodnim formama da se naslutiti u određenoj meri samo na crtežima koji mogu da predstavljaju jedan korak ka stvaranju slika/objekata ili se mogu posmatrati i kao finalno delo. Ređajući i nagomilavajući materijal na slici umetnica stvara dela čija površina ima bogatu teksturu i taj proces njenim slikama daje skulpturalne odlike što izaziva posmatrača da ih pored vizuelnog doživi i na taktilnom nivou. Monohromnost odnosno prirodna boja vune i vizuelna jednostavnost daju njenim radovima određenu dozu estetske privlačnosti što olakšava spontanost i neposrednost u susretu sa njenim delom.“  - iz teksta za katalog kustoskinje Slavice Žarković .
 
Ana Vrtačnik rođena je 1991. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Osnovne, master i doktorske studije slikarstva završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trenutno se bavi istraživanjem primene biomimetičkih formi i prirodnih mekih materijala kroz formu slike, skulpture i instalacije. Do sada je imala brojne samostale i grupne izložbe, kolaboracije i publikacije sa različitim umetnicima, kustosima, institucijama i galerijama širom sveta ( Kina, Švajcarska, Belgija, Holandija, Austrija, Danska, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Španija...). Osvojila je nekoliko nagrada iz oblasti umetnosti od kojih su najznačajnije: nagrada fondacije „Mali princ“, nagrada fondacije „Milivoj Nikolajević“, nagrada Univerziteta u Novom Sadu za vrhunske rezultate u oblasti umetnosti, prva nagrada za pozorišni plakat na 58. festivalu „Sterijino Pozorje“ itd. Članica je SULUV-a od 2015. godine.




Galerija X VITAMIN
Resavska 19, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..