DOK CINEMA MASTERS: Puriša Đorđević

DOK CINEMA MASTERS: Puriša Đorđević
sub, 10. jul 2021 - sub, 17. jul 2021
Beograd,

U subotu 10. i subotu 17. jula 2021. u 20:00 u Domu omladine Beograda, sala Amerikana, u okviru Letnjeg bioskopa Doma omladine Beograda: PROJEKCIJE FILMOVA DOAJENA DOMAĆE KINEMATOGRAFIJE PURIŠE ĐORĐEVIĆA. Puriša Đorđević putem video linka obratiće se publici u Domu omladine i učestvovati u razgovoru sa autorkom programa Jovanom Nikolić. DOK CINEMA MASTERS je program koji predstavlja filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentanog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i one koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.

Vreme: 10 jul u 20:00

PLAŠIM SE, DA SE SVE RAZUME
32’32’’, Srbija, 2017
Scenario i režija: Puriša Đorđević
Direktor fotografije: Miodrag Milošević
Montaža: Sanjin Perišić, Miloš Korać
Produkcija: Centar film / Akademski filmski centar DKSG

REČ AUTORA - „Ovaj film je moj prijateljski susret sa Jirži Menclom. Bio sam sa njim u Pragu, dogovor o jednom zajedničkom filmu. Dolazak Jiržija Mencla u Beograd da režira operu „Zaljubljen u tri narandže“. Mencl je pristao na moj predlog da njegov boravak u Beogradu iskoristim sećajući se njegovog života u Pragu, braka i slično. Uz priču iz Praga snimljene su scene kako Mencl pristupa režiji opere. Mnogo dokumentarnih scena u režiji opere snimio je iz ruke Miša Milošević. Savršeno.“

Vreme: 17. jul u 20:00

BRANKO ĆOPIĆ: MALA MOJA IZ BOSANSKE KRUPE
28’47’’, Akademski filmski centar DKSG, Srbija, 2015
 Scenario i režija: Puriša Đorđević
Direktor fotografije: Miodrag Milošević
Montaža: Marija Kovačina
Produkcija: Akademski filmski centar DKSG

REČ AUTORA - „U filmu „Branko Ćopić“, tu su na prvi pogled biografski podaci, ali praćeni dodatkom o njegovim ratnim godinama kada je izgubio sestru. Dakle, ja sam razbio formu dokumentarnog filma i na taj način prikazan je u suštini život Branka Ćopića.
Oba ova filma dokazuju još jednom moj pristup ili bolje reći moju želju da snimajući filmove, igrane ili dokumentarne tražim one izraze u realizaciji koji mogu da podstaknu u traženju boljih rešenja, za nas koji snimamo. Svaki film mora da bude i ličnost autora“
 
PURIŠA ĐORĐEVIĆ O SEBI - „Dodajem da sam snimo preko pedeset dokfilmova; biografiju našeg pisca Ace Popovića; film o autoru „Hazarskog rečnika“, Miši Paviću; film o nosiocu dve Karađorđeve zvezde iz Prvog svetskog rata, bio je to film o Budi Davidoviću, ratniku. Film „Deca sa granice“ bio je 1968. godien u zvaničnom programu festivala u Kanu. U filmu „Deca sa granice“ snimio sam Slavka vorkapića. Ukupno, snimio sam više od pedeset kratkih i dokfilmova.“

DOK CINEMA MASTERS

Istorijski, kulturološki i umetnički gledano, dokumentarni film je punopravna filmska forma, koja nakon promenjivog razvoja, u kojem su se smenjivali periodi uspona i opadanja interesovanja za bavljenje dokumentarnim filmom, u prethodne dve decenije doživljava renesansu u Srbiji. Ovo se odnosi na sadržajno, tematski, stilski i namenski različite filmove, zbog čega se sa pravom smatra da je dokumentarni film stožer pluralizma, nezavisnog stvaralaštva i novog filmskog jezika, i da kao takav treba da ima svoje stalno mesto prikazivanja.

U nedostatku bioskopa, u kojem bi domaća publika mogla redovno ili bar učestalo da prati dokumentarna filmska ostvarenja, Dom omladine Beograda, je podržao inicijativu realizacije filmskih projekcija domaćih dokumentarnih filmova, jednom mesečno u lenjem i zimkom ciklusu, u okviru programa DOK CINEMA DOB, i dva puta mesečno, tokom letnjih meseci, u okviru programa DOK CINEMA MASTERS.

Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora. Ideja je da se domaća publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva, i tendencijama na međunarodnoj dokumentarnoj sceni, jednako u kontekstu umetnosti i savremene dokumentarne produkcije.

Autor i moderator programa: Jovana Nikolić, producent
ULAZ SLOBODAN


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..