PROLEĆNA IZLOŽBA 2020: Performans-predavanje Vladimira Bjeličića

PROLEĆNA IZLOŽBA 2020: Performans-predavanje Vladimira Bjeličića
pet, 12. jun 2020 - pet, 26. jun 2020
Beograd, Srbija

Pozivamo Vas na predavanje-performans Vladimira Bjeličića “Razotkrivena priroda ili Priče o biljkama i radnicima“ koji će biti izveden u petak, 12. juna 2020. godine u 18 časova u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”. Dodađaj se realizuje u sklopu PROLEĆNE IZLOŽBE 2020 koju organizuje Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS). Polazeći od pitanja - pripadamo li mi biljkama ili one pripadaju nama i da li je takva komunikacija među vrstama moguća u svetu zasićenom zastrašujućim prisustvom kapitala, Vladimir Bjeličić će izvesti ovaj petnaestominutni performans-predavanje.

„Primarni fokus projekta bio je ispitivanje položaja radnika u odnosu na biljke koje ih okružuju, te ispitivanje toga šta može proizaći iz ove neobične interakcije; možda samo mogućno stvaranja utopije, spokoja i kontemplacije ili izgradnje različitih ideoloških i socijalnih modela koji se odnose na koncepte ne-rada i post-rada koji istovremeno dovode u pitanje kapitalističke grehe kao što su lenjost i dokolica.“ (iz koncepta Vladimira Bjeličića)

Projekat “Razotkrivena priroda ili Priče o biljkama i radnicima“ započet je 2018. godine u okviru dvomesečnog rezidencijalnog boravka Q21 u Beču i predstavljen u obliku jednočasovnog predavanja-performansa na engleskom jeziku u javnom prostoru (botaničkoj bašti Muzeja Belvedere). 2019. je predstavljen u obliku petnaestominutnog izdanja u okviru 4. Jesenjeg salona u Berlinu, odnosno programa Young Curators Academy održanog u berlinskom teatru Maksim Gorki. Težište ovog izvođenja je bilo pomereno na sam koncept manifestacije Deheimatize it!, te se ticalo načina na koje biljke bivaju instrumentalizovane u savremenim političkim/ideološkim diskursima koji se tiču promišljanja značenja i značaja naciona.

Predavanje-performans u okviru Prolećne izložbe 2020. će biti premijerno izvedeno na srpskom jeziku i dopunjeno opažanjima vezanim za lokalni kontekst.

Biografija: Vladimir Bjeličić je rođen 1983. godine u Beogradu. Aktivan je na polju nezavisne kustoske i umetničke prakse. Autor je većeg broja kritičkih tekstova objavljenih kako u štampanim i digitalnim medijima, tako i u katalozima beogradskih umetnika. Stalni je saradnik na projektu u nastajanju #SERGINA, britanske umetnice Elly Clarke, zasnovanom na istraživanju post-telesnih rodnih identiteta i seksualnosti na Internetu. Zajedno sa Senkom Latinović čini post-kustosku formaciju Vokalno Kustoski Sindrom i jedan je od osnivača dreg kolektiva Efemerne Konfesije. U osnovi njegov rad je baziran na prevođenju kustoske prakse kroz performans, istraživanje reprezentacije telesnosti u digitalnom dobu, kao i na artikulaciji ideja kolektivizma i ravnopravnosti, te jednake raspodele javnih dobara u odnosu na komunikaciju različitih vrsta (čovek i mašina / čovek i biljka). Više informacija o njegovom radu može se videti na:  http://cargocollective.com/vladimirbjelicic

Prolećna izložba 2020 je otvorena do 26. juna 2020. godine.

Za više informacija, posetite naš sajt >>


Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić"
Mali Kalemegdan 1, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..