Čelistkinja Lana Kostić Lakiko na izložbi Ive Atoski u Pančevu

Čelistkinja Lana Kostić Lakiko na izložbi Ive Atoski u Pančevu
ned, 23. februar 2020

U nedelju, 23. februara u galeriji KomunikArt u Pančevu (Vojvode Živojina Mišića 6) od 20 časova, čelistkinja Lana Kostić Lakiko održaće mini-koncert, kao specijalna gošća na izložbi strip autorke Ive Atoski. Ova muzičarka trenutno radi i stvara u Švajcarskoj, a poznata je po svom jedinstvenom spoju pevanja i sviranja čela, uz uplive elektronike. Ona u svom delu kombinuje “mistiku srednjovjekovnih bogumila, melanholiju sevdalinke, jasne strukture klasične muzike i eksperimentalnu muziku”, kako stoji u opisu objavljenom na portalu nomad.ba.

Lana Kostić je nakon završene srednje muzičke škole, studirala violončelo na akademijama u Bremenu, Bernu i Cirihu, te magistrira kompoziciju i pevanje. Kada je 2016. godine u saradnji sa naučnicima iz Biela sprovodila neurološke eksperimente koji su se bavili slobodnom voljom tokom muziciranja, EEG snimak njenih moždanih talasa služio joj je kao vodilja za muziciranje, a iz dubina njenog nesvesnog izronio je Lakiko. “Dok svira violončelo, Lakiko pjeva o nomadskom postojanju, noćnim morama, dalekoj i neistraženoj prošlosti i distopijskoj budućnosti, a uz pomoć elektronike stvara uzbudljive zvučne pejzaže.

Izložba Ive Atoski otvorena je 28. januara u galeriji KomunikArt i biće postavljena u ovom prostoru do 3 marta. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Bavi se vizuelnim umetnostima, pre svega stripom i ilustracijom. Od oktobra 2018. do januara 2019. kao rezident boravila je u Cité Internationale des Arts u Parizu. Do sada je izlagala u Galeriji Progres, SULUJ, Francuskom institutu u Srbiji, Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić”, itd.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..