Program CZKD za mesec juni, uz već ustaljenu napomenu da je program „radni“, i da će niz događaja i aktivnosti biti dodato ili najavljeno u proširenom formatu tokom meseca. Kada je u pitanju Pozorišni program CZKD i gostovanja predstava, pridržavamo se postojećih mera vezanih za COVID-19 pandemiju i broj gledalaca u publici će biti ograničen (mere će se, verujemo, isto tako menjati tokom ovog „radnog“ programa), zato vas molimo da poštujete predložene procedure rezervacije karata pojedinih igranja.

U petak, 4. juna u 20 časova i u subotu, 5. juna u 12 časova odigraće se pozorišna predstava „Autentična tumačenja“: ’68. „Autentična tumačenja“: ’68, nastala su, u prvoj, radnoj verziji, još u julu 2018. godine, razvijajući se do dan danas, prolazeći kroz, kako je to opisao glumac Milutin Milošević, „nove rukavce“, u procesu prepričavanja, upoznavanja sa intimnim narativima učesnika studentskih protesta 1968. u Jugoslaviji, te dokumentarnim materijalom. Osnova predstave su upravo uspomene i tekstovi vezani za jun ’68 Borke Pavićević. Ivan Medenica je napisao da „cela predstava može da se doživi i kao pametan, nežan, sofisticiran i nimalo nametljiv omaž samoj Borki Pavićević”. Ivan Jovanović (Novi Magazin) i Tanja Šljivar (Lice ulice) proglasili su predstavu „Autentična tumačenja“: ’68 jednom od najboljih predstava pozorišne sezone 2019-2020. Predstava je odigrana preko dvadeset puta, u različitim varijantama i izboru scena.

Tačno u podne je bilo Borkino vreme. Borka Pavićević je o predstavi pisala: „Sada kada je čitava ekipa završila prvi deo radnog procesa, kada su glumci, likovi koje su prizvali, tumači i prepričavaoci Lipanjskih gibanja otišli i nema ih ni u dvorištu u kome su se deca igrala, ni u Paviljonu, kao što su i „Rani radovi“ Želimira Žilnika završeni i ne mogu se ponoviti, već od njih poći, iz rezimiranja jednog poraza, i očaja, i onoga što se gradi na njihovom temelju, takođe neponovljivo, jer nema drugog puta istog, i kada je radost nade da se o svemu tome može nešto reći, na autentičan način u suštinskom, sadržajnom, formalnom i moralnom, neka je tuga, neka neprisutna dragost koja je imanentna „radnom procesu“, ovladala, i nada da će posle 1968. doći 1969, i 1918. i 2028, i da će uvek i iznova sve biti iz početka. Na svoj način i neponovljivo“.

Koncept i režija: Ana Miljanić
Vizuelni identitet: Branko Pavić
Asistent reditelja: Nina Šerbedžija
Dramaturg: Adam Ranđelović
Koordinator: Ana Isaković

Muzika: Anja Đorđević, kompozicija „Radost ponovnog susreta“ (porudžbina Beogradske filharmonije), 2016 i kompozicija „Radost ponovnog susreta, prepričavanja“, 2019. Ana Ćurčin, muzička obrada studentske himne „Leva! Leva! Leva!” (tekst: Miroljub Todorović, muzika: Vuk Stambolović, 1968), 2018.
 
Igraju: Pavle Čemerkić, Milutin Dapčević, Vladislava Đorđević, Aleksandar Kecman, Nikola Malbaša, Nataša Marković, Sanja Marković, Milutin Milošević, Marija Opsenica, Miloš Timotijević, Đorđe Živadinović Grgur i Rade Šerbedžija (video dopisnica), kao i Hana Beštić, Ema Muratović, Nedim Nezirović, Bojana Stojković (na izvođenju 5. juna).
 
Predstava traje gotovo tri sata i nema pauzu.
 
Rezervacija karata putem email-a Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

PRODUKCIJA HELSINŠKOG ODBORA ZA LJUDSKA PRAVA U SRBIJI uz predstavu „Srebrenica kad mi ubijeni ustanemo“ koja je u četvrtak 10. i petak, 11. juna u 20 časova

Predstava je nastala u atmosferi upadljivog ignorisanja obaveza Srbije da se u odnosu na počinjeni zločin odredi u skladu sa moralnim i etičkim principima i presudama međunarodnih sudova, kao i u atmosferi odbijanja da kazni počinioce i osigura trajno društveno pamćenje na ubijene i nestale. Pored nespremnosti da se razotkriju sve etape i svi učesnici poduhvata podstrekivanja, huškanja, pripremanja, ohrabrivanja, omogućavanja i sprovođenja genocida u Srbiji jača politička zaštita i društvena promocija odgovornih za rat i zločine. Autor predstave u ovoj umetničkoj intervenciji razotkriva ideološke, psihološke i lukrativne mehanizme koji su zločin genocida najpre omogućili a potom poricali.
 
Autor i reditelj predstave je Zlatko Paković, a u izvođenju će učestvovati glumci Boris Milivojević, Ivan Jevtović, Milena Moravčević, Andreja Kargačin, Vahid Džanković i Zlatko Paković. Scenograf je Nikola Džafo, kostimografkinja je Vesna Teodosić, kompozitor Božidar Obradinović.
 
Ulaz na predstavu je slobodan, ali sa ograničenjem broja gledalaca u publici, te je neophodno prijaviti svoj dolazak na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Prijave dolaska moguće je obaviti najkasnije do 8. juna (ulaz na predstavu će biti omogućen samo onim građanima/građankama koji su prethodno prijavili učešće).

ZATVARANJE FESTIVALA CENTRA ZA PRIMENJENU ISTORIJU U BEOGRADU
Nedelja, 13. jun u 19 časova
Festival javne istorije - Čemu još istorija?
 
U maju i junu 2021. godine Centar za primenjenu istoriju organizuje prvi festival javne istorije u Srbiji (u Kruševcu, Zrenjaninu, Zaječaru i Beogradu) sa željom da u javnom prostoru otvori pitanja o povezanosti prošlosti, sadašnjosti i mogućih budućnosti. Šta (ne)učimo iz istorije? Kome ona pripada? Koga u njoj nema? Čemu još istorija? Tokom prvog izdanja festivala, govori se o antifašističkom otporu, istoriji feminističkog organizovanja i Nedi Božinović, životu Roma/kinja u Beogradu do Drugog svetskog rata, antiratnom pokretu i protestima devedesetih, Zaječarskoj gitarijadi,  o načinu pisanja istorije i njenoj zloupotrebi, kao i o mnogim drugim temama.

Više o programu Festivala na stranici: ovde

FINALE SERIJE RAZGOVORA
Ponedeljak, 14. jun u 19 časova
Antibirokratska revolucija: Uvod u istoriju propadanja – Ostavinska rasprava
 
Neposredan povod za seriju razgovora je knjiga Nebojše Vladisavljevića koja je objavljena u izdanju Arhipelaga. Vladisavljevićeva knjiga je prva celovita politikološka i istoriografska analiza antibirokratske revolucije. U razgovoru koji je organizovao Branislav Grubački iz Novog optimizma, učestvuju: Milan Podunavac, Filip Ejdus, Jovo Bakić, Vladimir Milić, Nebojša Vladisavljević i Gojko Božović.

EKOLOŠKI PROGRAM CZKD
Subota, 19. jun (uskoro u proširenoj najavi)

Vodovod i revolucija, škart, 2021 (iz ciklusa VODA PAMTI) - suva kreda i tuš na bambus-papiru
 
Poslednjih nekoliko godina posebno se pojačava pritisak države na aktiviste, organizacije i neformalne grupe okupljene oko pitanja zaštite životne sredine i jačanja participacije građana u urbanističkom planiranju. Protiv njih se vode medijske kampanje u kojima se aktivisti, organizacije i građani koji im pružaju podršku nazivaju stranim plaćenicima i izdajnicima a oni optužuju za ugrožavanje državnih i ekonomskih interesa Srbije. U okviru debate sa  učešćem aktivista, predstavićemo i nagrađenu dokumentarnu filmsku produkciju, i pokušati da sa okupljenom publikom odgovorimo na pitanje da li su zaštita životne sredine i ekologija postali glavno društveno i političko pitanje Srbije u 2021 i na koji način oni mogu uticati na šire društvene promene u Srbiji.

KNJIŽEVNI PROGRAM CZKD
Subota 26. jun u 17 časova
Razgovor sa Darkom Cvijetićem
 
Razgovor sa piscem, rediteljem i dramaturgom Darkom Cvijetićem organizujemo povodom gostovanja predstave nastale na osnovu romana „Schindlerov lift”, koji govori o životu u soliteru „Crveni 101“, od pre, i tokom rata u Prijedoru. Roman nailazi na izvanredan prijem kod kritičara i čitalaca u regionu, a već je preveden i na nemački, italijanski, poljski, francuski, engleski, slovenački i makedonski jezik.

GOSTOVANJE KAMERNOG TEATRA 55 (SARAJEVO)
Subota 26. jun u 21 čas
“Schindlerov lift“

Režija i adaptacija: Kokan Mladenović
Dramaturg: Vedran Fajković
Kostimografkinja i scenografkinja: Adisa Vatreš Selimović
Kompozitorka: Irena Popović
Producent: Mirza Muzurović
Asistentkinja reditelja: Amra Hadžihafizbegović
Asistent reditelja: Amar Čustović
Asistentkinja kostimografkinje i scenografkinje: Monika Močević
 
Igraju: Admir Glamočak, Tatjana Šojić, Gordana Boban, Aleksandar Seksan, Muhamed Hadžović, Maja Izetbegović, Sabit, Sejdinović, Senad Alhodžić, Davor Golubović, Dina Mušanović, Sin Kurt, Isa Seksan, Dino Hadimović, Lana Zeničanin i Tijana Zeherović.
 
Premijera: 22. april 2021. godine
 
Rezervacija karata putem email-a Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Nedelja, 27. jun (i svake poslednje nedelje u mesecu od decembra 2020. godine)  
Um(j)etnost nakon zločina
 
Ciklus razgovora s akterima i akterkama u polju umetnosti iz (nekadašnje) Jugoslavije želi da otvori diskusije o pitanjima odnosa produkcije savremene umetnosti, izlagačkih i kustoskih praksi, kritičkih i teorijskih pozicija, kao i različitih institucionalnih i infrastrukturnih logika spram ratova i zločina devedesetih. U prethodnim razgovorima o odnosu politike i umetnosti, estetike i etike vizuelnog i onoga što smo zajedno naučili ili zaboravili, učestvovali su: Zdenka Badovinac, Ivana Bago, Đorđe Balmazović, Sezgin Boynik, Ognjen Glavonić, Nebojša Jovanović, Šejla Kamerić, Pavle Levi, Vesna Madžoski, Mladen Miljanović, Marko Peljhan, Darinka Pop Mitić, Darka Radosavljević, Dejan Sretenović, Irina Subotić i Nebojša Šerić Shoba. Moderatori i urednici ciklusa su Dejan Vasić i Simona Ognjanović.

 

 
 




 
 


 

                                          
 

<<  Maj 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..