Šesnaesti Festival nauke pod sloganom “Novo doba” održaće će se od 4. do 6. maja u svom prepoznatljivom formatu, na Beogradskom sajmu u Halama 3 i 3a, na više od 6.000 m2. Ovogodišnji Festival nauke ugostiće više od 800 učesnika iz Srbije i inostranstva, koji će u okviru četiri programske celine zaljubljenicima u nauku predstaviti više od 170 zanimljivih naučnih programa. Upoznaj svet koji nas okružuje i ne propusti ove sjajne programe:

Plazma, top i razigrane munje

Fizički fakultet, Univerzitet u Beogradu

Kako to munje mogu da sviraju i pevaju? Vrlo lako! Teslin transformator i Marksov generator samo su deo naučne reprezentacije koja te ovde čeka. Tu su da ti pokaži šta sve to povezuje električne i zvučne pojave. A ako ti to nije dovoljno, u igri će nam se pridružiti plazma zvučnik i elektromagnetni top. Uz to, pokazaćemo ti kako kod kuće možeš da demonstriraš centrifugalnu sili ili pak naduvaš balon u mikrotalasnoj pećnici. Mnogo eksperimenata i još više nauke! Zvuči dobro, zar ne?

Šta sve krije jedna stena

Geološka i hidrometeorološka škola „Milutin Milanković“ i Rudarsko-geološki fakultet, Univerzitet u Beogradu

Da li ti je ikada za oko zapala neka stena? Da li ti je kroz glavu prošlo pitanje od čega je ona napravljena ili pak od čega je sastavljena, kada je nastala i kako je baš tu pored tobom zastala? Sasvim je moguće da su stene najskromnije stvari koje nalazimo u svetu prirode. Izgledaju tako jednostavno! Zbog toga smo mi odlučili da im damo posebnu pažnju i da ti otkrijemo šta sve možeš da naučiš od jedne obične, ali veoma moćne stene!

Ćaskaonica sa veštačkom inteligencijom

Institut za filozofiju Filozofskog fakulteta, Univerzitet u Beogradu

Da li već imaš iskustva u ćaskanju sa ChatGPT-ijem? Od toga da može da piše haiku poeziju do toga da može da seje govor mržnje, sigurni smo da je i do tebe došla bar neka vest o dometima ovog najnovijeg četbota iz kuhinje kompanije OpenAI. Naš glavni zadatak je da te provedemo kroz filozofske argumente, stanovišta i posledice koje proizlaze iz upotrebe konverzacijske veštačke inteligencije. Rekreiraćemo misaoni eksperiment uživo (retka prilika da filozofi konkretizuju svoje apstraktne zamisli!), ohrabrićemo te da preispitaš svoje intuicije i predrasude, a otvorićemo i debatu o etičkim izazovima veštačke inteligencije. Sve u svemu – mnogo jezičarenja o jeziku!

Tema ovogodišnjeg Festivala nauke je NOVO DOBA koje nam je ubrzano došlo zahvaljujući svetskoj pandemiji. Festival ovim sloganom želi da ukaže na promene koje su nam se dogodile tokom godina izolacije - na percepciju sveta oko nas, a najviše nauke i naučnih dostignuća. Više o programu festivala pročitajte na linku: https://festivalnauke.rs/

 

<<  Jun 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Putopisi, Intervjui..