Sigurno ste nekada zamišljali kako će vaš život izgledati za 10 godina? Zapisivali ste još uvek neostvarene želje na parčetu papira, podelili svoje težnje najbližim prijateljima? Usput ste promišljali o tome kakve će društvene promene uslediti, u kom pravcu će napredovati tehnologija i kakve proboje u nauci možemo očekivati. Da li možemo preuzeti kontrolu nad nekim segmentima budućnosti? Taj isti, komplikovani, međuzavisni svet funkcioniše po određenim pravilima i njegova budućnost ne mora biti zamagljena nedosanjanim snovima. Viziju o tome kako bi on mogao da izgleda u sledećoj deceniji nam nudi međunarodni dokument prikladno nazvan Agenda 2030. To je svet univerzalnog poštovanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva, vladavine prava, ali i pravde, kao i jednakosti i nediskriminacije.

Takođe, to je svet čiji stanovnici ne udišu zagađen vazduh, koji imaju slobodan pristup pijaćoj vodi, čija obradiva zemlja nije napuštena zbog prekomerne eksploatacije. Agenda 2030 je sve ove principe skupila u 17 ciljeva održivog razvoja koji predstavljaju, na globalnom nivou, najobimniji plan za eliminisanje ekstremnog siromaštva, smanjenje nejednakosti i zaštitu planete. Primena koncepta održivog razvoja doprinela bi da svi građani kojima je potrebna socijalna pomoć mogu da je ostvare, da postoji funkcionalan zdravstveni sistem, da muškarci i žene imaju iste mogućnosti i zarade itd.
 
Beogradska otvorena škola je pripremila online predavanje o ciljevima održivog razvoja, i to onim koji se tiču zaštite sredine u kojoj živimo. To su ciljevi koji nam govore o tome kako da zaustavimo galopirajuće posledice klimatskih promena, kako da održimo naša mora i okeane plavim i na koji način da prestanemo da uzimamo od prirode više nego što možemo da joj vratimo. Informišite se o Agendi i njenim principima o zaštiti životne sredine, kroz osam video lekcija koje pokrivaju sledeće ciljeve: 6 – Čista voda i sanitarni uslovi, 7 – Dostupna i obnovljiva energija, 11 – Održivi gradovi i zajednice, 12 – Odgovorna potrošnja i proizvodnja, 13 – Akcija za klimu, 14 – Život pod vodom i 15 – Život na kopnu. Ukoliko vas tema dovoljno zainteresuje možete preuzeti i dodatnu skriptu za učenje koja vam pruža mogućnost za još nekoliko sati ozbiljnog čitanja.   
 
Online predavanja, potpuno besplatno, možete pogledati na sajtu: sdg.bos.rs >>
 
Predavanja su pripremljena u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“ koju podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). Partneri na projektu su Beogradska otvorena škola, Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Centar za visoke ekonomske studije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Fondacija centar za demokratiju, Timočki omladinski centar i Smart Kolektiv.

<<  Oktobar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..