I ove godine, Narodni muzej Srbije pridružio se manifestaciji „MUZEJI ZA 10“ koja se u 54 grada i na 159 lokacija održava od 14. do 20. maja. Ovogodišnji slogan MOĆ MUZEJA inspirisao nas je u kreiranju bogatog programa među kojim će sugrađani, ali i svi posetioci moći da pronađu nešto za sebe. Manifestacija MUZEJI ZA 10 je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po osmi put, a sa željom da se tokom 7 dana besplatnih muzejskih programa obeleže tri važna datuma  - Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja.Na dan početka manifestacije, u subotu 14. maja Narodni muzej biti otvoren od 12 do 22 časa obeležavajući Evropsku noć muzeja, a ulaz u Muzej je tokom svih dana trajanja manifestacije besplatan.

Programi Narodnog muzeja

14.05. U 12č Tematsko vođenje Ko je bio Nesmin? Priča o mumiji staroegipatskog sveštenika Nesmina koju je 1888. godine kupio u Luksoru Hadži Pavle plemeniti Riđički iz Mokrina i poklonio je Narodnom muzeju deo je naših stalnih programa. Pored priče o Nesminu, imaćete priliku da čujete priču i o ostalim predmetima iz staroegipatske zbirke izloženim u stalnoj postavci: o kovčegu Nefer – Renepet, ušabti figurama, skarabejima, privescima božanstava Tot i Tauret, udžad oku, džed stubovima, i figurinama Izide i Horusa.

14.05. u 13č Radionica Igramo se, ali ne na telefonu za decu uzrasta 7-10 godina. Gotovo da samo zaboravili da, osim igrica na telefonu i kompjuteru, postoje i lepe i zabavne igre koje su igrali naši roditelji, bake, deke, pa i dalji preci. Dođite u Muzej Vuka i Dositeja da se zajedno podsetimo igara koje je Vuk Karadžić zabeležio i opisao, da se poigramo, naučimo ponešto, a sve to uz muziku i pesmu. Prijavljivanje je obavezno na mejl adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

14.05. u 17č Tematsko vođenje Moć krunisanja. Kojim povodom je nastala i kakve sve tajne krije monumentalna istorijska kompozicija Krunisanje cara Dušana Paje Jovanovića, zašto je znamo još i pod nazivom Proglašenje Dušanovog zakonika i ko su likovi koji su na njoj predstavljeni saznajte na našem tematskom vođenju.

14.05. u 18č Autorsko vođenje Jedan vek jugoslovenskog slikarstva: selo, grad i modernost Bojane Maričić. Uz bogatu Zbirku jugoslovenskog slikarstva prisetićemo se nekih od najznačajnijih dela koja su obeležila razvoj moderne umetnosti na području nekadašnje Kraljevine Jugoslavije.  Posmatraćemo slike nastale u vreme koje je bilo obeleženo smenjivanjem rata i mira, razvojem građanskog života, jačanjem Beograda kao prestonice kulture i modernosti, i prilagođavanjem naroda na promene koje su pratile kako političku, tako i socijalnu i kulturnu sferu.

15.05. u 12č Koncert Moć muzike. Program koncerta predstavlja mešavinu kompozicija epohe romantizma i impresionizma, poput dela Frederika Šopena, Sergeja Rahmanjinova, Edvarda Griga i Kloda Debisija. Imaćete priliku da čujete i autorska dela Ane Stefanović, voklalno instrumentalne kompozicije, romanse i pesme iz mjuzikla "Zvuci muzike", R. Rodžersa, kao i iz "Uspavane lepotice", P. I Čajkovskog.
Izvođači su: Ana Stefanović (klavir i vokal), Dejan Janošević (vokal), a specijalni gost biće dečji hor koji čine Magdalena Turudić, Mila Veljković, Ema Milošić i Nina Milošić.

15.05. u 12č Predstava Dosije Dositej u Muzeju Vuka i Dositeja. Lik Dositeja Obradovića oživljava glumac Vladimir Cvejić čija interpretacija u prvom licu posetioce upoznaje sa epohom u kojoj je Dositej živeo, ličnostima s kojima se susretao i atmosferom u kojoj se rađala srpska nezavisnost tokom Prvog srpskog ustanka. Ovaj zanimljiv program održava se u autentičnom ambijentu Muzeja Vuka i Dositeja, u zgradi u kojoj je od 1809. do 1813. godine radila Velika škola, prva srpska prosvetna ustanova namenjena višem obrazovanju. U osnivanju škole  učestvovao je  i  Dositej Obradović, koji se na njenom otvaranju 30. avgusta 1808. godine đacima, roditeljima i uglednicima obratio svojim govorom „O dolžnom počitaniju k naukam“. Spajanjem Dositejeve biografije i prostora u kome se teatar odvija u potpunosti dolazi do izražaja interpretativna moć teatra i njegove scenografije, oživljavajući poznatu istorijsku ličnost čiji život i rad je na određeni način povezan sa zgradom u kojoj se danas nalazi Muzej Vuka i Dositeja. Program, obogaćen prikazivanjem dokumentarnog materijala, Dositejevih pisama, portreta i taktovima odabranih muzičkih numera, dočarava vreme o kome Dositej pripoveda, a savremeni audio-vizelni efekti oživljavaju stalnu muzejsku postavku.

16.05. u 11č Šetnja Lica Dositejevog liceja kroz spomeničko nasleđe Beograda kustoskinje Eliane Gavrilović. Područje oko Dositejevog liceja, a današnjeg Muzeja Vuka i Dositeja krase mnoga istorijska zdanja koja se nalaze duž dela ulice Zmaja od Noćaja, Višnjićeve i njenog ukrštanja sa Gospodar Jevremovom ulicom. Tokom šetnje koja sumira čitavu ovu istorijsku i spomeničku celinu osvrnućemo se na značajne objekte koji se nalaze u granicama ovog područja (Kapetan Mišino zdanje, Čukur česma), ali i na zdanja kojih danas više nema: Dositejeva kuća, Vanlijćeva kuća, Uprava grada Beograda, džamije, česme… Okupljanje zainteresovanih biće u dvorištu Muzeja Vuka i Dositeja.

17.05. u 13č Autorsko vođenje Impresija rađanja moderne umetnosti u Srbiji kustoskinje Ivane Janković. Kako su to Đorđe Krstić i Beta Vukomanović utabali put za Nadeždu Petrović, Veljka Petrovića i naše najpoznatije slikare? Kako se to moderna umetnost razvijala u Srbiji i šta je to što je čini posebnom u odnosu na umetnost velikih evropskih centara umetnosti? Pridružite nam se u u Narodnom muzeju.

18.05. u 16č Razgovori O Lukijanu Mušickom kao Dositejevom i Vukovom savremeniku sa kustosom Miodragom Tomićem u Muzeju Vuka i Dositeja. Izuzetna ličnost Mušickog inspirisala je da se kroz razgovor osvrnemo na još jednog izuzetnog pisca. Baš kao i Dositej, i Mušicki je bio ispred svog doba u pogledu obrazovanja i prevazilaženju okvira svešteničkog klera. Kao Vukov prijatelj, Lukijan Muškicki doprineo je jezičkim reformama i nastojanjima da se narodni jezik uvrsti u književnost.

18.05. u 18č Povodom obeležavanja manifestacije Međunarodni dan muzeja Narodni muzej u Beogradu otvara izložbu Ishodište slike – Crteži Save Šumanovića iz Zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, autorke Dragane LJubenović. Tom prilikom publici će biti predstavljene dve litografije i 78 crteža ovog znamenitog umetnika, nastalih uglavnom u okviru priprema, studija kao i preciznih predložaka za kasnije realizovane slike u ulju. Prema broju primeraka, hronološkom opsegu, raznovrsnosti materijala u dokumentarnom   smislu, a na pojedinim primerima i izuzetnoj likovnoj vrednosti, eksponati na   reprezentativan način predstavljaju Šumanovićev crtački opus. Posmatrani u   međusobnoj vezi sa podudarnim slikama pružaju dragocenu priliku za studiozno sagledavanje Šumanovićevog opusa, dovodeći nas bliže slavnom majstoru iz Šida.

19.05. u 18č Razgovori Da li su muzejske manifestacije aut? Sa našim sagovornicima diskutovaćemo na temu da li su kulturne manifestacije i dalje u trendu ili su prevaziđene. Postavljajući pitanja da li su ovakvi programi aut i da li i dalje ima publike koja je spremna da uzme aktivno učešće u njima nadamo se da ćemo uspeti zajedno da napravimo plan za budući razvoj muzejskih programa ali i da se zabavimo.

20.05. u 15č Autorsko vođenje Moćna stalna postavka kustoskinje Dene Babajić. U neuobičajenom terminu, a kao deo pratećeg programa manifestacije Muzeji za 10 ovo autorsko vođenje na engleskom jeziku namenjeno je prvenstveno stranim posetiocima Beograda i Narodnog muzeja. Naši strani gosti će moći da se upoznaju sa delom stalne postavkei saznaju kako se u praistoriji, antici i tokom prvih vekova hrišćanstva koncpirala i prikazivala moć. Kroz priču o tome šta je sve moć i kako je ona uticala na stvaranje sveta u kakvom danas živimo, pažnju ćemo posvetiti pomalo nesvakidašnjem tumačenju predmeta koji potiču sa teritorije današnje Srbije.
Naše najmlađe posetioce od 14. do 20. maja tokom radnog vremena izložbenog prostora Narodnog muzeja i Muzeja Vuka i Dositeja čekaju samostalne radionice, tokom kojih će moći da oboje i ukrase fes, brkove, krune, bodeže i spoje tačkice kako bi otkrili predmete na stalnoj postavci Muzeja Vuka i Dositeja.

Takođe, pod sloganom Muzeji za sve od 16. do 20. maja u toku izložbenog radnog vremena u Narodnom muzeju, za unapred zakazane grupe, odvijaće se radionice namenjene deci i mladima sa autizmom i drugim razvojnim poteškoćama. Nastavnici i vaspitači mogu da odaberu neku od ponuđenih radionica: To divno voće; Moj junak; Dodirni, oseti; Pronađi senku; Kocka, kockica; Koje je boje sreća.

Izložba koja je u Velikoj sali Narodnog muzeja otvorena 10. maja, FEMINA BALCANICA: MATER, MATRONA, AUGUSTA, DEA. Žena na Balkanu u antičkom dobu biće besplatna za sve posetioce. Na izložbi će biti predstavljeno 179 eksponata iz antičkih kolekcija Narodnog muzeja, od vremena Helenizma, preko rimskog Principata, sve do perioda Konstantina I (od 1. do sredine 4. veka).
Posebnom koncepcijom i interpretacijom izloženih predmeta pokušaćemo da odgovorimo na neka  pitanja o značaju i ulozi žene iz tog vremena.

Uz ove programe, na Međunarodni dan muzeja 18. maja očekuje nas i otvaranje izložbe radova Save Šumanovića pod nazivom  Ishodište slike – Crteži Save Šumanovića iz Zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, autorke Dragane LJubenović. Publici će biti predstavljene dve litografije i 78 crteža ovog znamenitog umetnika, nastalih uglavnom u okviru priprema, studija kao i preciznih predložaka zakasnije   realizovane slike u ulju. Prema broju primeraka, hronološkom opsegu, raznovrsnosti   materijala u dokumentarnom smislu, a na pojedinim primerima i izuzetnoj likovnoj vrednosti, eksponati na reprezentativan način predstavljaju Šumanovićev crtački opus. Posmatrani u međusobnoj vezi sa podudarnim slikamap ružaju dragocenu priliku za studiozno sagledavanje  Šumanovićevog opusa,  dovodeći nas bliže slavnom majstoru iz Šida.

Pridružite nam se i otkrijte neverovatnu moć muzeja Srbije!

<<  Maj 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..