Ljubitelji animiranih filmova ove godine biće u mogućnosti da prate festival Balkanima, kao i do sada, uživo u Domu kulture  »Studentski grad«, ali i onlajn preko zvaničnog sajta festivala. Od utorka (20. oktobar) do subote (24. oktobar) publika će imati priliku da vidi glavni takmičarski program i takmičarski program studentskih filmova. Takođe, u subotu (24. oktobar) biće prikazan program domaćih takmičarskih filmova, a u nedelju (25. oktobar) takmičarski program animiranih filmova za decu i panorama evropske animacije.

Festival se završava svečanom dodelom nagrada i projekcijom nagrađenih filmova. Svi onlajn programi biće dostupni za gledanje (u živom prenosu) sat vremena nakon projekcije u bioskopskoj sali Doma kulture „Studentski grad“.

Ove godine na festival Balkanima pristigli su filmovi iz Poljske, Mađarske, Estonije, Portugala, Rumunije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Češke, Velike Britanije, Srbije, Nemačke, Bugarske, Belgije, Španije, Bosne i Hercegovine, Turske, Italije, Rusije, Ukrajine i Švajcarske. Biće prikazano ukupno 120 filmova u okviru različitih kategorija, a publika će imati jedinstvenu priliku da vidi svu raznovrsnost evropske animirane kinematografije.

Iz godine u godinu raste broj domaćih animiranih ostvarenja, tako da nas na ovoj Balkanimi očekuje čak sedam autorskih i sedam studentskih filmova. Ovi filmovi mogu se pogledati u okviru takmičarskih programa, ali i na posebnoj projekciji domaćeg animiranog filma. Pored nagrade za najbolji autorski, studentski i dečji film, žiri će dodeliti i, od nedavno uvedenu, nagradu za najbolji domaći animirani film zahvaljujući Filmskom centru Srbije.

Sa velikom radošću najavljujemo kompletan festivalski program, a publiku pozivamo da se upozna i sa izuzetnom domaćom produkcijom animiranih filmova. Srpski filmovi koji učestvuju u takmičarskom programu 17. Balkanime su Trkija Marije Vulić, Svetlosti i senke Rastka Ćirića, Dnevnik od blata Vuka Palibrka, Hronika jednog putovanja Steve Živkova, Starac i kutija Miroslava Jelića, Handmade Mine Cvetinović i Bezizlaz #8 Filipa Markovinovića. Svaki festivalski dan otvara po jedan domaći film, a prvog dana festivala biće prikazano najnovije ostvarenje čuvenog poljskog autora Pjotra Dumale Poslednja večera.

O najboljim autorskim filmovima festivala odlučivaće „animatorski trio“ u sastavu Jelena Milunović, Igor Ćorić i Ana Nedeljković, dok će o najboljim studentskim filmovima odlučivati Margareta Jelić, slikarka i vizuelna umetnica, Uroš Krčadinac, digitalni umetnik, programer i edukator i Marina Kecman, profesorka animacije i vizuelna umetnica.

Kompletan program i satnica festivala biće dostupni od 17. oktobra na sajtu festivala http://www.balkanima.org/, kao i na zvaničnoj fejsbuk stranici https://www.facebook.com/balkanima/. Ulaz na sve programe je slobodan.

Festival Balkanima je osnovan 2004. godine, u Domu kulture »Studentski grad« na inicijativu prof. Nikole Majdaka (1927-2013), prvog umetničkog direktora festivala.
Misija Balkanime je podrška i promocija autorskog animiranog filma, domaće produkcije i produkcije regiona, saradnje i razmene programa u regionu i sa evropskim centrima, i obuka mladih autora i studenata u toku aktivnih radionica u festivalskom programu. Festival je takmičarskog karaktera.

Glavni pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Filmski centar Srbije.

<<  April 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Putopisi, Intervjui..