Od 7. maja do 1. juna, Centar za promociju nauke i Matematički institut SANU već devetu godinu organizuju manifestaciju Maj mesec matematike, ovoga puta u virtuelnom formatu usled vanrednih okolnosti, a glavni program, umesto u javnom prostoru, odvija se na sajtu m3.rs. Centar za promociju nauke u saradnji sa Matematičkim institutom SANU organizuje, devetu godinu zaredom, najveću nacionalnu naučnopopularnu manifestaciju pod nazivom M3 – Maj mesec matematike, od 7. maja do 1. juna, prvi put u virtuelnom prostoru, a njeni virtuelni sadržaji namenjeni su svim generacijama.

Tema ovogodišnje manifestacije, „Matematika u pokretu“, podrazumeva istraživanje matematičkih postavki pomoću sopstvenih čula, kretanja i interakcije sa svetom koji nas okružuje. Ovo je ujedno i  jedinstvena prilika da napravimo osvrt na trenutno stanje smanjenih interakcija i ograničenog kretanja. Kao i prethodnih godina, cilj nam je da prikažemo značaj matematike, njenu svestranost, povezanost sa drugim naukama i da dopremo do svakog zainteresovanog pojedinca, kao i da probudimo istraživački duh koji se krije u svakom od nas.

Umesto dolaska u javne prostore, glavni program se može „posetiti“ na sajtu: m3.rs. Kao i prethodnih godina, i ovog puta za posetioce su pripremljene radionice, naučnopopularna predavanja i virtuelne ture trodimenzionalnih modela eksponata.

Ova godina je posebna i po tome što prvi put u Srbiji slavimo Međunarodni dan žena u matematici – 12. maj. Upravo sa tim ciljem organizujemo Naučni kafe „I matematika je ženskog roda“, koji će se odvijati u dva onlajn susreta, 12. i 26. maja, u 18 časova.

Samo dan nakon prvog Naučnog kafea, 13. maja, očekuje nas film Tajna površine, posvećen Marjam Mirzahani, prvoj ženi dobitnici Fildsove medalje. U saradnji sa Zalafilmom, posetiocima će biti omogućen „slobodan ulaz“ na film registracijom na linku (may12.womeninmaths.org/screening-secrets).

Ove godine povezujemo matematiku i ples, učionicu i TikTok. Svi zainteresovani imaće priliku da zatalasaju svet svojim pokretima na aplikaciji TikTok i otplešu matematičku formulu.

Samoj manifestaciji prethodio je javni poziv upućen svim nastavnicima, učiteljima i popularizatorima matematike, koji su i ove godine predstavili algebru i geometriju na nov, neočekivan način  i upisali originalne i zabavne onlajn sadržaje na M3 mapu Srbije.

Za više informacija, istražite: www.m3.rs

<<  Maj 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..