Obaveštavamo vas da se ove godine održava 23. Međunarodni video festival Videomedeja u produkciji i organizaciji Udruženja za video umetnost Videomedeja. Međunarodni video festival Videomedeja će se održati u periodu od 10. do 12. oktobra 2019. godine na tri različite lokacije u Novom Sadu. Svi ljubitelji video umetnosti će moći da uživaju u programskom delu festivala u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Malom likovnom salonu i kafe galeriji Izba.

Sva tri festivalska dana program počinje u 17h i traje do ponoći, a ulaz je besplatan. Svečano otvaranje Festivala zakazano je za četvrtak, 10. oktobra u Kino Sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine sa početkom od 20:00h. Festival će otvoriti direktorica Udruženja za video umetnost Videomedeja, Ivana Sremčević Matijević i član Gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić.

Festival se sastoji iz takmičarskog i revijalnog programa koji su, kao i prethodnih godina, uredili Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Aleksandar Davić. Na konkursu za 23. Videomedeju pristiglo je preko 1000 prijava od kojih je oko 5% uvršteno u festivalski program.

Festival je bio otvoren za sve, jedina ograničenja bila su da umetnički radovi moraju biti iz protekle dve godine u odnosu na godinu objavljivanja javnog konkursa za Festival VIDEOMEDEJA i da selekciona komisija neće uzimati u razmatranje radove koji sadrže uvredljive ili agresivne poruke ili sadržaje.

Na festival će u okviru takmičarskog programa biti predstavljeni radovi iz 18 zemalja, dok revijalni program uključuje specijalnu selekciju radova domaćih autora Made in Serbia, prezentacije studenata Fakulteta za digitalnu produkciju Univerziteta EDUCONS i prezentacije članova žirija – Petra Mitrića iz Srbije, Dave Lojeka iz Nemačke i Martijn Winklera iz Holandije.

Takmičarski program sastoji se od tri selekcije – Projekcije, Medijske instalacije i Lunartis. U selekciji Projekcije, biće prikazano 19 umetničkih radova (video, film, animacija), koji konkurišu za nagradu Sfinga, dok je u Medijskim instalacijama zastupljeno 7 umetničkih radova (medijske instalacije, VR (virtuelna stvarnost) i interaktivni projekti) među kojima će biti dodeljena nagrada Bogdanka Poznanović. U okviru selekcije Lunartis biće predstavljeno 11 studentskih filmova koji konkurišu za dve nagrade, Lunartis nagradu koju dodeljuje žiri za najbolji film i Lunartis nagradu publike za najbolji film po mišljenju posetilaca (sabiranjem glasova publike).

Medijske instalacije i interaktivni projekti će tokom sva tri dana biti postavljeni u Malom likovnom salonu. U kafe galeriji Izba posetioci će moći da vide studentske filmove iz takmičarske kategorije Lunartis koji su stigli iz prestižnih filmskih akademija širom sveta, radove domaćih autora iz selekcije Made in Serbia kao i VR (Virtuelna stvarnost) umetničke radove svetski poznatih autora. U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine prikazivaće se umetnički radovi iz takmičarske selekcije Projekcije kao i prezentacije članova žirija.

Svi ljubitelji video umetnosti i posetioci festivala imaju mogućnost da saznaju nešto više o autorima i njihovim radovima na našem sajtu u delu Festival2019 ili da pogledaju inserte iz radova Pogledaj inserte iz celokupnog programa 23. Videomedeje i da se na taj način upoznaju sa zanimljivostima koje ih čekaju na ovogodišnjoj Videomedeji.

Više o istoriji festivala Videomedeja može se pronaći na sajtu ovde, a o udruženju Videomedeja: ovde

Ovogodišnji pokrovitelji Videomedeje su: Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Ovogodišnji partneri i podrška Videomedeje su: LIMA (Amsterdam), Av-Arkki (Helsinki), Promofest (Madrid), The House of Films (Madrid), Kulturni centar Novi Sad, Kafe galerija Izba, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Seecult, Radio-televizija Vojvodine, Art magazin. ReFoto..

Veliko nam je zadovoljstvo što iz godine u godinu umetnici iz najrazličitijih krajeva sveta iznova konkurišu za učešće na Videomedeji  i na taj način formiraju neku vrstu nezavisne scene, iako se međusobno razlikuju po svojim umetničkim vizijama i dometima. Čak i kada intencija umetnika nije potpuno jasna, publika ima mogućnost da kroz različite stilove i umetničke pristupe doživi lični impuls i duh vremena koji je inspirisao umetnike da se izraze.

Videomedeja je renomiran festival audio-vizuelne umetnosti, te smatramo da je izveštavanje o njemu značajno za publiku koja prati kulturnu scenu ne samo naše države, već umetnost na svetskom nivou. Podrška medija mnogo će nam značiti tokom pripreme, ali i u toku festivala, pa Vas ovim putem pozivamo da podržite Videomedeju i pomognete da na vreme i na pravi način informišemo građanstvo o festivalskom programu i video projekcijama.
    
    

<<  Avgust 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..