U okviru manifastacije Tesla dani 2019, besplatna radionica osnove programiranja i robotike za decu održaće se 20. jula od 11 do 14 sati u beogradskoj Savremenoj osnovnoj školi i gimnaziji (Masarikova 5, ulaz iz Kralja Milana, Beograđanka, III sprat). Na ovoj zanimljivoj interaktivnoj radionici „Budućnost počinje u učionici” deca uzrasta od 7 do 11 godina imaće priliku da se uzpomoć VR-a sretnu sa samim Nikolom Teslom, da na jedinstvenom Smart STEAM stolu savladaju osnove programiranja kroz pokretanje i upravljanje robotima. Pored Smart STEAM stola, učesnike očekuje i upoznavanje sa zanimljivim robotima i setovima za njihovo programiranje i upravljanje. 

Učenici će imati prilike da steknu nova znanja iz različitih oblasti IT-ja:

• programiranje u Code.org za usvajanje osnovnih koncepata programiranja;
• uređaj OSMO za razvoj algoritamskog načina razmišljanja;
• upravljanje robotima (Alpha 1S Humanoid Robot, Sphero SPRK+ i Sphero mini);
• interaktivni TV i onlajn-kviz – Kahoot;
• VR prezentacija o Tesli.

Smart personalizovani STEAM table deo je STEAM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) laboratorije u Savremenoj osnovnoj školi i predstavlja poligon za daljinsko aplikacijsko upravljanje robotima pomoću znanja iz osnova programiranja. Pored toga, Smart sto utiče i na poboljšanje memorije, koncentracije, razvijanje logičkog mišljenja, fokusa i poboljšanje kognitivnih sposobnosti deteta.
 
Ulaz je besplatan, samo je potrebno da se zbog ograničenog broja mesta prijavite OVDE.

Kontakt za medije: Milana Popović 0652321696, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Tokom jula 2019. godine, zanimljivim susretima, eksperimentima, predavanjima, obilascima, izložbama, kao i raznim drugim dešavanjima inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, biće na kulturno turističkoj ruti Putevima Tesle u Srbiji i Hrvatskoj proslavljen 10. jul, rođendan velikog inovatora i naučnika.

Program manifestacije možete videtina sajtu rute Putevima Tesle ili na sajtu Klastera puteva kulture.

Tesla dane organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta u četiri zemlje: Srbija, Slovenija, Hrvatska i SAD. Svake godine specijalna dešavanja Tesli u čast pripremaju članice i saradnici  Klastera.

Ovogodišnja manifestacija Tesla dani, šesta po redu, protećiće u znaku  daljeg umrežavanja i međunarodne saradnje, kako bi ruta Putevima Tesle ušla već tokom leta u proces sertifikacije i postala zvanična ruta Saveta Evrope.

- Institut za kulturne rute Saveta Europe je uvrstio rutu Putevima Tesle među nekoliko puteva kulture koji bi mogli da budu značajni za Dunavski region, i na njihov poziv smo predstavili projekat prošle godine na sastanku u Bukureštu. Sada imamo jake partnere u svim zemljama u kojima je Nikola Tesla ostavio traga i očekujemo da Putevi Tesle uskoro postanu prva sertifikovana ruta Saveta Evrope posvećena jednom inovatoru i naučniku -  objašnjava Manuela Graf, predsednica UO Klastera puteva kulture.

Međunarodna ruta Putevima Tesle u Srbiji obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Na Putevima Tesle je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Hrvatski deo rute obuhvata Smiljan, rodno mesto Nikole Tesle, Karlovac – grad u kome je završio gimnaziju, Zagreb i Tehnički muzej „Nikola Tesla“, kao i stare hidroelektrane Ozalj i Krka. Nikola Tesla je 1878/1879. živeo i prvi put u životu radio baš u Mariboru, zato je i ovaj grad značajan za razvoj evropskih Puteva Tesle. Ruta obuhvata i Graz i Prag, s obzirom da je Tesla u ovim gradovima studirao, zatim Budimpeštu, Strazbur i Pariz jer je tu radio i ostavio traga, i naravno SAD gde je proveo veći deo svog života.

<<  Oktobar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Putopisi, Intervjui..