Priče o Nikoli Tesli i Đorđu Stanojeviću, obilasci hidroelektrana, eksperimenti i radionice inspirisane životom i delom ovih naučnika, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, zatim izložbe, predavanja, naučni i stručni skupovi, konferencije, deo su ovogodišnjih Tesla dana. Tokom čitavog jula 2018. godine biće širom Srbije proslavljen Teslin rođendan - 10. jul, ali i 160 godina od rođenja Đorđa Stanojevića, naučnika za koga se kaže da je osvetlio Srbiju.

Tesla dani 2018 započeli su SEE SDEWES konferencijom u Novom Sadu, na kojoj do 4. jula naučnici i stručnjaci iz preko 30 zemalja sveta govore o održivom energetskom sistemu, vodenim resursima i biogorivima, obnovljivim izvorima energije i drugim izazovima 21. veka. Posebna atrakcija pratećeg programa konferencije je Tesla automobil, koji ovih dana krstari ulicama Novog Sada.

Na sam rođendan Nikole Tesle, 10. jul, Muzej Nikole Tesle i Muzej nauke i tehnike poklanjaju besplatan ulazak svim zainteresovanima, dok će Galerija "Čubrilo" na Gardošu prikazati izložbu „Fotografije iz Teslinog albuma“. Jedan od svakako najzanimljivijih dođaja manifestacije Tesla dani 2018 biće održan u Kragujevcu. Posetioci će, zahvaljujući Institutu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta i Kancelariji za mlade, moći da saznaju zašto se jedan od Teslinih motora zove Kolumbovo jaje, da vide kako Teslin transformator proizvodi munje i kako se vrši prenos rendgenskih zraka ili bežični prenos električnih signala... Kao i svake godine, Sportsko turistički centar Bajina Bašta poziva na besplatni obilazak male hidroelektrane Vrelo, Hidroelektrane Bajina Bašta i Reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta. Veče posvećeno Tesli već tradicionalno organizuje Udruženje Teslin toranj u Srbiji, u saradnji sa Udruženjem Inženjera i tehničara Leskovca, gradom Leskovcem i Narodnim muzejem Leskovca.   

Program Tesla dana 2018 pratite redovno na sajtu rute Putevima Tesle ili na sajtu Klastera puteva kulture, jer slede i brojna iznenađenja!

Tesla dani 2018: dr Ilija Batas Bijelić sa Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda, kopredsedavajući 3. SEE SDEWES konferencije u Novom Sadu, uz Tesla automobil

Manifestacija Tesla dani ove godine slavi i svoj mali jubilej - pet godina postojanja. Nakon jednog Tesla dana koji je Klaster puteva kulture po prvi put organizovao 2014. godine kao otvorenu manifestaciju u deset gradova širom Srbije i kome je prisustvovalo više hiljada posetilaca, usledili su 2015. godine jednonedeljni Tesla dani. Tokom 2016. godine u okviru ove manifestacije obeležen je veliki jubilej - 160 godina od rođenja Nikole Tesle, i od tada čitav jul u Srbiji je svake godine u znaku Nikole Tesle.

Tesla dani su deo rute Putevima Tesle kroz Evropu, koja u Srbiji obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Na Putevima Tesle je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Ponudu turističkih tura na Putevima Tesle kroz Srbiju možete pogledati OVDE.

Ko stoji iza Tesla dana?

Tesla dane organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta u tri zemlje: Srbija, Slovenija i Hrvatska. Svake godine specijalna dešavanja Tesli u čast pripremaju članice i saradnici Klastera.

Projekat razvoja kulturno turističke rute Putevima Tesle, kao i manifestaciju Tesla dani, podržava Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Skupština grada Beograda i Elektroprivreda Srbije.









<<  Oktobar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Putopisi, Intervjui..