Etnology fest je trodnevna manifestacija, internacionalnog karaktera koja će beogradskoj publici ponuditi bogati program etnom inspiranih tema i to kroz  različita kulturna izražavanja:  modne revije, izložbe, rukotvorine, dokumentarne filmove, kao i zanimljive radionice i predavanja uvaženih predavača. Specijalni naglasak biće stavljen na tradicionalnu umetnost i nematerijalno kulturno nasleđe kao i na njihovu kontinuiranu prisutnost u savremenom društvu, kroz modernu umetnost. Etnology Fest će se održati 12-14. oktobra u Muzeju nauke i tehnike. 

Etnology Fest ce kroz razne umetničke formate, predstaviti više zemalja, a Srbija, kao zemlja domaćin biće predstavljena kroz predavanja, radionice, izložbe i ekskluzivnu reviju Ethno Couture- s kojom će nacionalni ansambl “Kolo” u čast 70 sezona rada, predstviti nošnje visoke umetničke vrednosti.  

Zemlja u fokusu i specijalni gost Etnology Festa  biće Rusija.

Iz bogate kulturne ponude, koju Ruska federacija može predstaviti Srbiji, prikazaćemo živopisne kostime i nakit iz Jakutije- daleke i hladne severne oblasti, koja ima izuzetno bogatu tradiciju koju prenose s generacije na generaciju. 

Posebnu pažnju javnosti i medija, izazvaće dolazak i ekskluzivna modna revija čuvenog ruskog kreatora Slave Zaitseva, koji se u svetu proslavio svojim kolekcijama inspirisanim ruskim motivima. 

Za one koji žele više, svakodnevno u popodnevnim satima biće predavanja etnologa i kustosa na temu bogatog stvaralaštva našeg, ruskog i afričkog naroda.

Izdvajamo predavanje kustosa Muzeja primenjene umetnosti, gđe. Bojane Popović koja ce publici predstaviti rad našeg prvog, savremenog modnog dizajnera koji je tradicionalne, srpske motive koristio u svom stvaralaštvu -Aleksandra Joksimovića. 

Takođe veoma zanimljivo predavanje i putopis o Tanzaniji i odevanju afričkog plemena Masai, čućemo od kustosa Muzeja afričke umetnosti gđe. Marije Miloš.

U toku popodneva su na programu takođe i radionice za decu-izrada loptica od pustovane vune i demonstracija zvukova na starim instrumentima.

U sklopu trodnevne kulturne ponude, biće i Bazar, gde će publika moći da razgleda i kupi deo autentičnih proizvoda zemalja učesnica.

Autor festivala: Goga Grubješić

Organizator festivala: SuperStar Culture

<<  Septembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..