Prvi međunarodni kongres ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST održati 7. i 8. oktobra 2017. godine, u renomiranom i atraktivnom prostoru Jugoslovenske kinoteke, u samom centru Beograda. Kongres organizuju Udruženje EKOKULT+ i Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Ova velika manifestacija arhitekture i kulture okupiće na jednom mestu najpoznatije svetske arhitekte koji će kroz predavanja, radionice i izložbu preneti svoja iskustva i znanja kroz prikaz recentih projekata, arhitektima stručnjacima iz tangencijalnih oblasti, dizajnerima, kao i studentima i doktorantima.

Kongres će, kroz sve segmente, obuhvatiti značajne teme sa fokusom na održivi, ekološki i energetski efikasan pristup u arhitekturi uz upotrebu obnovljivih izvora energije, odgovarajućih materijala, savremenih tehnologija i sistema građenja.

- Održivost je koncept gledanja u budućnost razvoja svih ekonomskih, ekoloških i socijalnih aspekata ljudskog postojanja, kroz koji je moguće obezbediti našu zajedničku budućnost, određenu održivim razvojem koji zadovoljava potrebe sadašnjeg trenutka, a da pri tome ne ugrožava mogućnosti budućih generacija da zadovolje sopstvene potrebe. Kvalitetan život budućih generacija kroz zaštitu prirodnog okuženja i sprečavanja dramatičnih klimatskih promena, moguće je pre svega osigurati održivom, ekološkom i energetski efikasnom arhitekturom, jer su zgrade danas najveći zagađivači i potrošači energije.

Danas i u budućnosti svako arhitektonsko i urbanističko rešenje mora da bude održivo u svim segmentima, u procesu projektovanja i planiranja, kao i kasnije, u fazama realizacije i ekploatacije objekata, pri čemu se istovremeno mora obezbediti maksimalna zaštita prirodnih resursa – zemlje, vode i vazduha. O ovoj značajnoj temi na Kongresu će govoriti i predavači koji su autoriteti u oblasti održive arhitekture u svetskim okvirima, rekao je mr Vladimir Lovrić, predsednik Organizacionog odbora Kongresa i glavni i odgovorni urednik Magazina EKO KUĆA.

Kroz recentne projekte i studije predavači će auditorijumu predstaviti svetske savremene tokove u arhitekturi, dizajnu i vizuelnim umetnostima uopšte, kroz odgovarajući održivi i ekološki pristup stvaralačkim procesima i novim metodama u arhitektonskom projektovanju i dizajnu, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, čistih i energetski efikasnih, zelenih tehnologija, nezagađujućih i recikliranih materijala. To će biti i prilika da se, po prvi put u Srbiji, razmene iskustava sa sa najznačajnijim svetskim i domaćim predavačima i stvaraocima:

Einar Jarmund, Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter, Norveška
Mischa Witzman, Karawitz Architecture, Francuska
Georg W. Reinberg, Architektur büro Reinberg, Austrija
Taro Tsuruta, Tsuruta Architects, Japan / Velika Britanija
Hans Murman, Murman Arkitekter, Švedska
László Földes, Földes & Co. Architects, Mađarska
Alessio Battistella, ARCo – Architettura e Cooperazione, Italija
Kristoffer Tejlgaard, Atelier Kristoffer Tejlgaard, Danska
Petra Ostanek, OPA, Slovenija
Ljubomir Miščević, Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Hrvatska
Dušan Ignjatović, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Srbija
Vladimir Lovrić, Arhisolar, Srbija

Kompletan program kongresa se nalazi na zvaničnom sajtu kongresa www.saee-congress.com, putem koga se takođe vrše i prijave, a za sve učesnike kongresa biće obezbeđen simultani prevod na srpski jezik.

<<  April 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Putopisi, Intervjui..