Ukoliko želite da putujete kroz vreme sa Nikolom Teslom, da sa sobom kući ponesete neobičan suvenir – vašu fotografiju na kojoj ste u društvu velikog naučnika, da zavirite u neku od starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi živi muzeji, ili da učestvujete u radionicama inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim pronalascima, ne propustite Tesla dane 2017! Tokom čitavog jula ove godine, zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanja inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, biće širom Srbije proslavljen Teslin rođendan - 10. jul.

Ovogodišnja manifestacija Tesla dani, četvrta po redu, protećiće i u znaku jubileja - 125 godina od Teslinog dolaska u Srbiju. Nikola Tesla je 2. juna 1892. godine posetio Beograd, i taj njegov dolazak ostavio je ogroman trag na čitavu elektrifikaciju i industrijalizaciju Srbije.

Na konferenciji ćete moći da snimite i fotografišete demonstraciju jednog od događaja Tesla dana 2017, ali i da se sami nađete na fotografiji s početka XX veka zajedno sa Nikolom Teslom :) Zbog bolje organizacije ovog dela konferencije, molimo vas da potvrdite dolazak.

Nakon jednog Tesla dana koji je Klaster puteva kulture po prvi put organizovao 2014. godine kao otvorenu manifestaciju u deset gradova širom Srbije i kome je prisustvovalo više hiljada posetilaca, usledili su 2015. godine Tesla dani - od 6. do 12. jula. Tokom 2016. godine u okviru manifestacije Tesla dani obeležen je veliki jubilej - 160 godina od rođenja Nikole Tesle, a preko 300.000 posetilaca uživalo je u skoro 50 događaja u 13 gradova Srbije.

Manifestacija Tesla dani je deo rute Putevima Tesle kroz Evropu, koja u Srbiji obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Na Putevima Tesle je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Ko stoji iza Tesla dana?

Tesla dane organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta u tri zemlje: Srbija, Slovenija i Hrvatska. Specijalna dešavanja Tesli u čast pripremaju članice Klastera: Muzej Nikole Tesle, Elektrotehnički fakultet, Turistička organizacija Srbije, Adrenalin escape rooms, Turistička organizacija Niša, Glob metropoliten, Panacomp, Etno centa Gegula, Balkan magnet suveniri, Mladi za turizam, Voxellab, kao i saradnici Klastera - Sportsko turistički centar Bajina Bašta, Narodna biblioteka u Novom Sadu, Udruženje učitelja Vojvodine, selo Velebit kod Subotice, Narodni muzej Leskovca i Udruženje Teslin toranj iz Leskovcaca, i drugi.

Od samog početka projekat razvoja kulturno turističke rute Putevima Tesla, kao i manifestaciju Tesla dani podržava Elektroprivreda Srbije. Veliki značaj projekta postavljanja kulturno turističke rute "Putevima Tesle kroz Srbiju" istakla su u startu čak četiri ministarstva: Ministarstvo kulture i informisanja, Sektor za turizam Ministarstva finansija i privrede, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja i Ministarstvo energetike, a iza njega je stala i Skupštona grada Beograda.

Dosadašnji prijatelji projekta su i Aerodrom Nikola Tesla, Trizma, Schneider Electric, Opština Negotin, Istorijski arhiv u Negotinu, Narodni muzej Užice, Pupinov zavičajni kompleks u Idvoru, Narodni muzej u Kragujevcu, Narodna biblioteka Topola, i brojni drugi.

<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..